Annonce
Fyn

Professor: Festivaler tidligst i sensommeren eller tidlige efterår

Selv om de danskere, der ønsker at blive vaccineret mod covid-19, forventes at få sidste stik den 27. juni anbefaler Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, alligevel at vente med at trække i festivaltøjet til sensommeren eller det tidlige efterår. Arkivfoto: Robert Wengler
Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, råder til først at trække i festivaltøjet hen på sensommeren og det tidlige efterår, selv om alle danskere skulle være blevet vaccineret inden den 27. juni.
Annonce

Fyn: Festivalerne og andre med store offentlige arrangementer håber på at være klar efter den 27. juni. Hvad tænker du som professor og ekspert om en genåbning på det tidspunkt?

- Det sidste stik skal lige have lov til at gøre sin virkning, så jeg mener ikke, vi kan trække i festivaltøjet den 1. juli. Kommer vi lidt senere hen, er det formentligt fint.

Hvad afhænger det af?

- Det afhænger af, hvor meget vaccine, vi får, og om vi faktisk når at få vaccineret alle, der ønsker det, efter den plan, der er lagt. Der kan være flere bump på vejen, f.eks. kan der komme et uventet produktionsstop af vaccine og utilsigtede hændelser. Vi skal have smittetrykket bragt markant ned, så vi har en sommer, hvor der ikke er nogen smitte tilbage. Det tror jeg vil lykkes, men som festivalarrangør ville jeg alligevel tage nogle forbehold.

Hvilke forbehold?

- Skulle jeg arrangere en festival af en vis størrelse, ville jeg hellere lade den køre af i sensommeren eller det tidlige efterår end ved midsommer, for der er vi stadig meget tæt på det sidste forventede vaccinationsstik. Det kan godt være, vi er nået i mål, men vi kan ikke være sikker på det med den viden, vi har nu. Derfor tror jeg, vi skal hen midt i august eller i slutningen af august.

Hvis vi har en situation, hvor vi den 1. juli ikke har mere smitte tilbage, hvordan stiller det så festivalerne?

- Så er det dejligt, og vi er alle sammen glade. Men sidder jeg nu og skal arrangere en festival med den viden, vi har i dag, vil jeg disponere efter, at det bliver sensommer.

Er et vaccinationspas en mulighed som adgangstegn?

- Vi har flere værktøjer til rådighed, og et vaccinationspas er ét af dem. Sådan ét er der sådan set ikke noget nyt i, for mange har jo fået vaccinationer mod gul feber eller andet, som er skrevet ind i en international gul vaccinationsbog, inden de har skullet ud at rejse. Så kan festivalgæsterne fremvise den. En anden mulighed er at dokumentere, at man har en negativ coronatest.

Annonce

Andre eksperter tvivler også

Hans Jørn Kolmos er ikke den eneste ekspert, der tvivler på, at maj, juni og juli kommer til at stå i festivalernes tegn. Dagbladet Politiken har vendt samme sag med andre af landets eksperter.

Blandt andre Thomas Benfield, professor og overlæge i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital. Han siger blandt andet følgende til avisen:

- Jeg tvivler stadig på de helt store begivenheder som Roskilde Festival denne sommer. Selv om alle 100.000 er vaccinerede, vil fem procent – 5.000 – ikke være immune, og de kan sprede en smitte, som vil forlænge epidemien unødigt. Det tror jeg gerne, at man vil undgå, og jeg tror, at regeringen hen over sommeren vil gå med livrem og seler, når vi er så tæt på målet.

Heller ikke Torben Mogensen, formanden for Lungeforeningen og tidligere lægelig direktør på Hvidovre Hospital, er den helt store festival-optimist. Han siger blandt andet følgende til Politiken:

- Jeg forventer, at stort set alle restriktioner vil være lempet ved slutningen af maj. Bortset fra de begivenheder, hvor der kan ske superspredning af virus. Jeg taler om koncerter, fodboldkampe og festivaler, hvor tusindvis af mennesker står tæt og synger og råber. En mulighed er et vaccinepas.


Skulle jeg arrangere en festival af en vis størrelse ville jeg hellere lade den køre af i sensommeren eller det tidlige efterår end ved midsommer.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce