Annonce
Navne

Professor Eva Steiness fylder 75 år

Eva Steiness fylder 75 år.

75 Tirsdag den 4. oktober fylder professoren, direktøren og foregangskvinden Eva Steiness 75 år, og hun arbejder stadig i toppen af den medicinalindustri, hvor hun i så mange år har besiddet en lang række lederposter.

Hun blev den første kvindelige dekan ved Det Lægevidenskabelige Fakultet. Senere blev hun landets første kvindelige professor på det lægevidenskabelige område, inden hun også erobrede erhvervslivet og blev den første kvinde på en toppost som forskningsdirektør hos medicinalgiganten Lundbeck.

Titlen som dekan opnåede hun tilbage i 1982, mens titlen som professor kom i 1985, hvorefter hun for alvor trådte ind i den private medicinalelite i Lundbeck, hvor stillingen som forskningsdirektør blev underskrevet i 1989.

Siden dengang er der sket meget, og Eva Steiness har i over 25 år bevæget sig i de allerøverste sfærer af medicinens verden, både fagligt og professionelt.

Fagligt er hun flere gange blevet fremhævet som en ekstremt dygtig forsker, og hun er kærligt blevet kaldt "lykkepillens moder" for sin direkte rolle som chefen bag antidepressivpræparatet Cipramil, der blev godkendt og udbredt i både USA og Europa.

Lykkepillens succes kunne tydeligt mærkes i Lundbeck, der voksede eksplosivt, og Eva Steiness blev rykket op i direktionen som koncerndirektør. Den første kvindelige af slagsen.

Fem år senere kom det så til et uventet brud mellem Steiness og Lundbeck, hvorefter hun byggede den bioteknologiske koncern Zealand Pharmaceuticals op fra bunden.

I 2009 kom der endnu et overraskende farvel, og hovedpersonen gik videre med New Pharma, som hun i dag ejer, mens hun samtidig nyder en titel som CEO hos Serodus og sidder i bestyrelsen hos Phlogo ApS.

Eva Steiness er desuden på listen over stifterne af den borgerlig-liberale tænketank Cepos, hvor hun igen skinner igennem som en af få kvinder blandt en majoritet af mandenavne. (ritzau)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce