Annonce
Indland

Professor efter dom i blottersag: Loven kan diskuteres

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil fordoble strafniveauet for at blotte sig.

En 35-årig mor skal betale en bøde på 5000 kroner for at dele et billede af en blotter på Facebook.

Alt er fulgt til punkt og prikke lovmæssigt. Men man kan diskutere, om loven fungerer på en optimal måde.

Det er meldingen fra professor i mediejura ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller, efter at en 35-årig kvinde skal betale en bøde på 5000 kroner for at dele et billede af en blotter på Facebook.

- Dommen er korrekt efter loven. Men man kan kritisere loven på den måde, at man ikke kan foretage sig nogle overvejelser i den konkrete situation om, hvorvidt en udlægning på Facebook er rimelig.

- Det kan dommerne ikke vurdere. De skal bare dømme, hvis der er lagt et billede ud, og det kan man kritisere, siger Sten Schaumburg-Müller.

Det er Retten i Nykøbing Falster, som tirsdag er kommet frem til, at kvinden skal betale en bøde i sagen.

Rikke Louise Andersen, som hun hedder, var for anden gang anklaget for at have overtrådt persondataloven.

Første gang blev hun frifundet, fordi anklagemyndigheden havde tiltalt hende efter en forkert paragraf.

Hun havde lagt et billede ud på Facebook af en mand, som hun mente, havde blottet sig for hendes datter og en af datterens veninder.

Blotteren har tidligere fået en bøde på 2500 kroner i sagen for blufærdighedskrænkelse.

Det var i august sidste år, at manden blottede sig for hendes datter og en veninde ved en butik i Vordingborg. Det blev anmeldt til politiet.

Rikke Louise Andersen tog dog også sagen i egen hånd. Hun tog billeder med sin mobil af overvågning fra butikken, som en ansat viste hende.

Sten Schaumburg-Müller har en vis forståelse for, at Rikke Louise Andersen gjorde, som hun gjorde.

- Det er mærkeligt, at den regel i persondataloven, som moren er dømt for, ikke er mere fleksibel.

- Man burde i nogle situationer acceptere at lægge billeder ud af personer, som bliver fanget på fersk gerning.

- Vi skal ikke have selvtægt, men der skal være en fornuftig balance mellem lovlydige borgere og dem, der bryder loven, siger Sten Schaumburg-Müller.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil ikke udtale som om sagen tirsdag.

Men han har tidligere kritiseret, at blotteren er sluppet med en bøde på 2500 kroner, mens det dobbelte var i udsigt til moren.

Han varsler et lovforslag, der skal fordoble strafniveauet, som i dag typisk er en bøde på mellem 2000 og 4000 kroner.

Rikke Louise Andersen har valgt at anke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce