Annonce
Fyn

Professor: Den enkelte fynbo skal ikke forvente velfærdsløft

Professor Kurt Houlberg: Kommunerne er fortsat pressede
Trods flere statspenge til kommunerne, skal fynboerne ikke forvente de store forbedringer for børn og ældre, siger professor i kommunaløkonomi Kurt Houlberg

Hvordan ser økonomien generelt ud i landets kommuner?

- På en række områder er kommunerne mindre pressede end for år tilbage, da finanskrisen satte sig dybe spor. Nu er der højkonjunktur, flere er i arbejde og skatteindtægterne er større. Desuden giver aftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen et løft til kommunerne på samlet set 1,7 milliarder til næste år.

Hvorfor skal mange fynske kommuner alligevel spare?

- Mange er fortsat presset på økonomien, blandt andet fordi der bliver flere børn og ældre. Kommunerne har i mange år været gennem hårde besparelser, og det er svært at effektivisere yderligere. Desuden stiger udgifterne på nogle områder. Det gælder ikke mindst det specialiserede socialområde med blandt andet handicappede, misbrugere og hjemløse.

Men kommunerne har jo via aftalen med regeringen fået flere penge til området?

- Ja. Cirka 600 millioner kroner for kommunerne under ét, men det dækker ikke nødvendigvis i alle kommuner.

Derudover indeholder aftalen med regeringen cirka en milliard kroner, der skal tage højde for, at der kommer flere ældre og børn. Vil borgerne i de fynske kommuner nu opleve bedre børnepasning og ældrepleje?

- Nej. Pengene går til det stigende antal børn og ældre, men rækker ikke til, at den enkelte vil opleve forbedringer. Tværtimod dækker de flere statspenge næppe i de kommuner, hvor der er en større stigning i antal børn og ældre end gennemsnittet. Borgerne i nogle af de fynske kommuner vil derfor fortsat opleve besparelser.

De fynske borgmestre sætter deres lid til en kommende udligningsreform, der skal fordele penge mellem landets kommuner på en ny måde. Vil en sådan reform kunne give et velfærdsløft?

- Mange kommuner har store forventninger til udligningsreformen, men den giver sammenlagt ikke kommunerne flere penge. Det er blot en ny måde at fordele den samme sum penge mellem kommunerne. Der vil altså være kommuner, der vinder på en reform og andre, der taber, fordi de skal aflevere flere penge. Målet er, at der ikke skal være for store forskelle i kommunernes økonomiske vilkår.

Vil alle fynske kommuner få tilført penge fra rigere kommuner andre steder i landet?

- Det har jeg svært ved at forestille mig.

Hvilke fynske kommuner står i givet fald til at skulle levere flere penge?

- Kommuner i vækst som Middelfart og Odense kunne være et bud. Måske også Nyborg. Det er svært at sige. Det afhænger helt af, hvilke kriterier der ændres på.

De fynske borgmestre peger på rige kommuner i hovedstadsregionen. Kan man forestille sig, at det kun er dem, der skal bidrage yderligere til at løfte provinsen?

- Nej, og generelt vil en udligningsreform skabe skuffelse. Det vil den både gøre hos de kommuner, der skal aflevere flere penge og hos dem, der modtager penge, men havde håbet på endnu flere penge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce