Annonce
Udland

Professor: Ærlig tone i diplomatisk indberetning er naturlig

Niall Carson/Ritzau Scanpix
Indberetninger er kun noget værd, hvis de er ærlige, siger professor efter britisk ambassadør forlader embede.

Det er ikke usædvanligt, at en ambassadør er ærlig og hård i sine indberetninger.

Det mener Martin Marcussen, der er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- De er kun noget værd, så længe de er fuldstændig ærlige. De skal netop tale lige ud af posen. Det er også derfor, de aldrig nogensinde må komme ud.

- Indberetningerne er meget personskildrende. Det er præcis det, som den britiske ambassadør har gjort, så det er almindelig praksis simpelthen.

Vurderingen kommer, efter at den britiske ambassadør i USA, Kim Darroch, onsdag trådte tilbage fra sit embede.

Det gjorde han, efter at han i en række lækkede indberetninger har kaldt Donald Trump for "inkompetent" og "usikker".

- Det, som han rapporterer om, er ikke usædvanligt. Men det er usædvanligt, at det er blevet afsløret, at han rapporterer hjem om forhold, der kommer tæt på Trumps sindstilstand, måde at tænke og træffe beslutninger på.

En ambassadør har overordnet fem roller. At repræsentere og fremme sin egen nations interesser i udlandet, at rapportere hjem, at forhandle, at hjælpe egne borgere i udlandet og at skabe gode relationer i alt almindelighed.

- Det er især rollen om at indberette, som er på spil i denne her sag, siger Marcussen og fortæller, at indberetninger både sker mundtligt og skriftligt og oftest omfatter det, som "man ikke kan læse i aviserne".

Han vurderer, at sagens timing gør, at den ikke kommer til at betyde det store for det fremtidige forhold mellem USA og Storbritannien.

- Min vurdering er, at nu hvor ambassadøren er blevet trukket hjem og Theresa May snart skal skiftes ud som premierminister, så kan man starte på en frisk.

- Så lige i denne her situation tror jeg ikke, at der vil ske det store.

Marcussen mener, at Storbritanniens udenrigsministeriums store udfordring nu bliver at finde ud af, hvordan det undgår sådanne læk i fremtiden.

- Og så må diplomaterne trække i arbejdstøjet og gøre det, som de er gode til, nemlig at skabe gode relationer mellem to lande.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Det var mit livs sværeste skilsmisse, fortæller Helle Virkner

1994 Det var mit livs sværeste skilsmisse, bekender Helle Virkner langt henne i sin meget langstrakte erindringsbog ”Hils fra mig og kongen”, der udkommer i dag. Talen er om opbruddet i 1973 fra ægteskabet med Jens Otto Krag. Der havde været for mange kvinder i hans liv sammen med hende. Beviserne forelå. Han bekræftede dem selv, samtidig med at han holdt fast ved, at hun stadig var hans elskede Helle, genstanden for de varmeste kærlighedserklæringer i gengivne breve. Disse private ytringer til indehaveren af vekslende kælenavne er trykt med fremhævet skrift. Det gælder også digte, han skrev til sin Helle: ” ..thi dagens glæde skal kappes med længslen efter næste nats lidenskabelige hvile”. 1969 Samtidig med, at flere jyske byer undersøger mulighederne for flyforbindelse til Hamborg, foregår der for tiden en række undersøgelser om flyvning mellem Odense og Aalborg. Tanken om en flyrute mellem Odense og Aalborg er ikke af ny dato. Den har været drøftet adskillige gange, og hovedårsagen til, at spørgsmålet er rejst, er Statsbanernes stædige vægring ved at lade de to hurtigste lyntog i forbindelsen til og fra Aalborg, ”Limfjorden” og ”Nordjyden”, standse i Odense. Flere fynske industrivirksomheder har forhandlet med flyselskabet Bel Air i Odense om muligheden for at få etableret en fast rute til Aalborg, og selskabet har ansøgt om tilladelse til flyruten med foreløbig tre ugentlige dobbeltture. 1944 Generaldirektoratet for statsbanerne meddeler, at der indtil videre kun bliver sejlet to daglige færgeture over Storebælt i hver retning. Det betyder, at der kun vil være to togforbindelser fra Odense til Sjælland kl. 6.10 og kl. 11.50. Under hensyn til indskrænkelserne i tog- og færgedriften henstiller generaldirektoratet meget indtrængende til befolkningen om kun at foretage de allernødvendigste rejser mellem landsdelene. Forbindelserne mellem Odense og Jylland bliver indtil videre uændrede. Men indskrænkelserne i færgedriften vil formentlig betyde, at adskillige rejsende fra Jylland mod København vil foretrække at overnatte i Odense og rejse videre med det tidlige morgentog.

Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Odense For abonnenter

Odense Kommune betalte for hotel, rejser og en konsulentrapport: Så meget kostede falleret tour-drøm

Annonce