Annonce
Odense

Babymaskine i zoo: Lokal søko koloniserer hele Europa med sine søkalve

Her ses den nyeste søkokalv i Odense Zoo. Den har endnu ikke fået et navn. I forgrunden ses dens mor, Femmer. Foto: Odense Zoo
Søkoen Femmer er en produktiv dame. Siden 2001 har hun leveret 10 søkokalve. Senest i tirsdags, hvor en lille ny han kom til verden i bassinet i Odense Zoo.

Odense Zoo er den zoologiske have i Europa, der producerer flest søkøer. I mange år var produktionen af søkøer i Europa næsten gået i stå, men i 2001 kom søkoen Femmer til Odense fra Guyana i Sydamerika.

- Hun har leveret unger i en meget fast strøm. Det her er fødsel nummer 10. Hun har født en enkelt dødfødt, men ellers har hun været leveringsdygtig, siger Nina Collatz Christensen, der er zoolog.

Tirsdag morgen fødte den erfarne Femmer endnu en søko, og det skete så roligt, at det næsten ikke blev opdaget.

- Det kan godt blive meget dramatisk, når sådan et stort dyr skal føde, men det foregik meget ukompliceret. Dyrepasseren fodrede dem halvanden time inden, og der var ikke noget at se. Men halvanden time efter fodringen havde hun jo så født, siger Nina Collatz Christensen.

Den ny han er faldet godt til i den øvrige søkoflok. Den svømmer stille og roligt rundt, holder sig i nærheden af sin mor. Og vigtigst af alt dier kalven, oplyser Nina Collatz Christensen.

Annonce
Tirsdag morgen kom en søkokalv i al fordragelighed til verden i Odense Zoo. Foto: Odense Zoo

Eksport til Europa

Der kan være seks fuldvoksne søkøer i bassinet i Odense, og i øjeblikket er der tre voksne, en ung han født i 2017 og nu en få dage gammel han.

Når søkøer fylder fire år, er de kønsmodne, og hanner i den alder bliver flyttet. Her kan de nemlig finde på at parre sig med deres mor. Når de ikke længere kan være i Odense, er det en koordinator i Nürnberg, der bestemmer, hvem der får glæde af en af Odenses hanner.

Leder fortsat efter navn

Moren Femmer fik i sin tid sit navn, fordi hun fra den sydamerikanske zoologiske have har et femtal tatoveret i nakken. Den nyfødte han venter dog stadig på at få sit navn.

- Men vi vil gerne finde noget lidt mere charmerende end ”Femmer”, og noget sydamerikansk, siger Nina Collatz Christensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce