Annonce
Odense

Babymaskine i zoo: Lokal søko koloniserer hele Europa med sine søkalve

Her ses den nyeste søkokalv i Odense Zoo. Den har endnu ikke fået et navn. I forgrunden ses dens mor, Femmer. Foto: Odense Zoo
Søkoen Femmer er en produktiv dame. Siden 2001 har hun leveret 10 søkokalve. Senest i tirsdags, hvor en lille ny han kom til verden i bassinet i Odense Zoo.

Odense Zoo er den zoologiske have i Europa, der producerer flest søkøer. I mange år var produktionen af søkøer i Europa næsten gået i stå, men i 2001 kom søkoen Femmer til Odense fra Guyana i Sydamerika.

- Hun har leveret unger i en meget fast strøm. Det her er fødsel nummer 10. Hun har født en enkelt dødfødt, men ellers har hun været leveringsdygtig, siger Nina Collatz Christensen, der er zoolog.

Tirsdag morgen fødte den erfarne Femmer endnu en søko, og det skete så roligt, at det næsten ikke blev opdaget.

- Det kan godt blive meget dramatisk, når sådan et stort dyr skal føde, men det foregik meget ukompliceret. Dyrepasseren fodrede dem halvanden time inden, og der var ikke noget at se. Men halvanden time efter fodringen havde hun jo så født, siger Nina Collatz Christensen.

Den ny han er faldet godt til i den øvrige søkoflok. Den svømmer stille og roligt rundt, holder sig i nærheden af sin mor. Og vigtigst af alt dier kalven, oplyser Nina Collatz Christensen.

Annonce
Tirsdag morgen kom en søkokalv i al fordragelighed til verden i Odense Zoo. Foto: Odense Zoo

Eksport til Europa

Der kan være seks fuldvoksne søkøer i bassinet i Odense, og i øjeblikket er der tre voksne, en ung han født i 2017 og nu en få dage gammel han.

Når søkøer fylder fire år, er de kønsmodne, og hanner i den alder bliver flyttet. Her kan de nemlig finde på at parre sig med deres mor. Når de ikke længere kan være i Odense, er det en koordinator i Nürnberg, der bestemmer, hvem der får glæde af en af Odenses hanner.

Leder fortsat efter navn

Moren Femmer fik i sin tid sit navn, fordi hun fra den sydamerikanske zoologiske have har et femtal tatoveret i nakken. Den nyfødte han venter dog stadig på at få sit navn.

- Men vi vil gerne finde noget lidt mere charmerende end ”Femmer”, og noget sydamerikansk, siger Nina Collatz Christensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Større overskud hos Aagaard Nielsen

Annonce