Annonce
Kerteminde

Produktionsskoler slår alarm: Finanslov skolder de svageste unge

Regeringen vil sætte lønnen til unge på produktionsskoler kraftigt ned. Det protesterer de unge på Østfyns Produktionsskole over. De kan blive nødt til at søge kontanthjælp for at klare sig.

Østfyns Produktionsskole risikerer at lukke, hvis regeringen skærer i elevernes skolepenge. Finanslov tvinger de unge på kontanthjælp, lyder kritikken

MARSLEV: "Nej, nej, nej. Lars Løkke er et kvaj." Lars Løkke får samfundet til at dykke." Det er kun en uge siden, at en stor flok elever og personale fra Østfyns Produktionsskole i Marslev stod bevæbnet med slagord og bannere foran Christiansborg for at demonstrere imod regeringens besparelser på landets produktionsskoler.

Men knap var skiltene landet hjemme i undervisningslokalerne i Marslev, før endnu en delegation i denne uge rejste tilbage mod øst. På vegne af alle landets produktionsskoler havde bestyrelsen for Østfyns Produktionsskole tirsdag fået foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg. 15 afgørende minutter, hvor landspolitikerne skulle overbevises om de fatale konsekvenser, Finansloven 2017 kan få for nogle af samfundets svageste unge.

Annonce

Finansloven 2017

Elever på produktionsskoler har hidtil modtaget en skoleydelse, som er højere end den almindelige SU. Med finanslovsaftalen 2017 bliver eleverne sat ned på en SU-lignende ydelse, der er markant lavere.En hjemmeboende produktionsskoleelev over 18 år får i øjeblikket 3856 kroner om måneden. Satsen bliver med finansloven reduceret til 1516 kroner om måneden. Til sammenligning kan gruppen få 3411 kroner i kontanthjælp om måneden. Udeboende over 18 år får i øjeblikket 7154 kroner om måneden ved at gå på produktionsskole. Satsen bliver fremover reduceret til 5416 kroner. Til sammenligning kan gruppen få 7069 kroner i kontanthjælp.

De tre regeringsbærende partier Venstre, Konservative og Liberal Alliance har nemlig besluttet at sætte eleverne ned på en SU-lignende ydelse, der er markant lavere, end de skolepenge de unge i dag modtager for at gå på produktionsskole. Det vil få flere unge til at vælge kontanthjælp i stedet og samtidig true produktionsskolerne på deres eksistens, lyder kritikken.

Med på delegationen til Christiansborg var blandt andet elevrådsrepræsentant Maja Jensen fra Østfyns Produktionsskole:

- Hvis de laver det om, mister de en hel generation af unge på det. Der vil være alt for mange, der kommer på kontanthjælp, og så kommer de aldrig videre. Forældrene kan oftest ikke hjælpe, og bankerne vil ikke låne til produktionsskoleelever. De ved jo godt, hvorfor vi går der, siger hun.

Mister 1738 kroner om måneden

Tirsdagens besøg på Christiansborg bragte dog ikke store forhåbninger med tilbage til de unge i Marslev.

Kun en enkelt repræsentant fra regeringenspartierne valgte nemlig at møde op, fortæller Kasper Olesen (S), der er formand for Børn- og Skoleudvalget i Kerteminde Kommune og medlem af bestyrelsen for Østfyns Produktionsskole.

- Det kan man blive rigtig ærgerlig og ked af. Vi er rejst så langt for at tale med de tre regeringspartier og DF, og så er der kun en enkelt fra Venstre, der møder op, fortæller Kasper Olesen.

- At de bliver væk er simpelthen en arrogance uden lige, og det viser jo nærmest, at de har truffet beslutningen på forhånd.

Han har nu taget kontakt til sin byrådsfælle Terje Pedersen fra Dansk Folkeparti i et nyt håb om at få spredt budskabet på Christiansborg.

V-ordfører: Det er nødvendigt

Anni Mathiesen, der er uddannelsesordfører for Venstre er ikke bekymret for de unges fremtid. Hun skriver i en mail til Fyens Stiftstidende:

- Vi har besluttet at harmonisere produktionsskoleydelsen med SU'en, fordi den offentlige sektor skal ses efter i sømmene for at sikre, at vi også i fremtiden har midler til at sikre kernevelfærden i Danmark. For mig er det vigtigt, at det ikke er pengene, som bliver årsagen til valget af en særlig uddannelse eller skole. Jeg mener, at det er rimeligt at have en forventning til unge i produktionsskoleforløb om, at de kan gennemføre deres skoleforløb med samme ydelse som elever på de andre ungdomsuddannelser eller lignende forberedende uddannelsestilbud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Juleåbent hos Galleri KHS

Annonce