Annonce
Erhverv

Producenter vil have damp under de politiske kedler: Fynsk cannabis-eventyr har kæmpe potentiale

Spectrum Cannabis Danmark har produktion i Stigeområdet i Odense, og virksomheden har til dato brugt 350 millioner kroner på at etablering og udvikling. Arkivfoto: Michael Bager
Der er hundredvis af arbejdspladser i et fynsk cannabis-eventyr. Men politikerne skal give millioninvesteringerne fast grund under fødderne, hvis ambitionerne skal blive til virkelighed, lyder det fra producent.

Ideen om en tværfaglig cannabis-klynge, der kan udvikle et forretningsområde med enormt potentiale, bliver godt modtaget af to af de producenter, som er længst med cannabisproduktion på Fyn. Der er dog et vigtigt men, lyder det fra Morten Snede, direktør for Spectrum Therapeutics.

Virksomheden, der har hovedkontor i Odense og produktion i Stigeområdet, har investeret 350 millioner kroner i etablering og udvikling af produktionen, og Morten Snede glæder sig over, at der kommer politisk fokus på forretningsområdet, men understreger også, at det er i den grad er nødvendigt.

For det haster med at få vished for, at de mange millioner er investeret i fremtiden og ikke i en forsøgsordning, der løber ud i uvished.

- Som udgangspunkt er det supervigtigt at have stærk politisk opbakning og fokus, og for os kan det betyde lettere adgang til arbejdskraft. Det bliver et af de områder, vi bliver nødt til at have fokus på - hvordan sikrer vi os kvalificeret arbejdskraft. En klynge tiltrækker folk, der er interesseret i vores forretningsområde, og det får også flere til at uddanne sig, og på den måde er det rigtigt set, siger Morten Snede, der også i den grad bifalder et samarbejde med f.eks. OUH og forskningens verden.

- Det er en fantastisk idé. Det handler om at skabe tryghed på lægerne, der skal udskrive recepterne, og jo mere evidens og viden, vi kan være med til at skabe, jo bedre. Det støtter vi op om.

Annonce

Indtil videre har vi lånt 350 millioner kroner for at komme i gang, og vi propper ikke flere penge i, før vi ved, hvad der sker.

Morten Snede, direktør Spectrum Cannabis Danmark

Udløbsdato duer ikke

Til gengæld mener han, at den finansielle del bliver vanskelig for ikke at sige umulig at sætte skub i, som forholdene omkring produktion af medicinsk cannabis er nu.

- Det er stadig en forsøgsordning, og der er ikke nogen banker eller store finansieringsinstitutter, der er villige til at investere i noget, hvor der er sat en udløbsdato på. Vi har behov for at vide, at vi har et grundlag for vores forretningsområde om to år og to måneder, når forsøgsordningen udløber, understreger direktøren, som håber på, at der snart bliver sat damp under de politiske kedler med dertil hørende beslutninger.

- Vi så gerne, at man i Folketinget tog det op og diskuterede, om man skal lave en forlængelse af forsøgsordningen eller gøre den permanent. Det er det, der skal til, og vi presser på nu for, at man får det i gang, for det har taget for lang tid at komme i gang, og der er stadig ikke danske producerede produkter på markedet. Indtil videre har vi lånt 350 millioner kroner for at komme i gang, og vi propper ikke flere penge i, før vi ved, hvad der sker, fastslår Morten Snede, hvis virksomhed har haft et indløb på cirka to år.

Stærk på fødevarer

Også Mads Pedersen, direktør for Aurora Nordic Cannabis, er særdeles glad for ideen om en cannabis-klynge.

- Det er overordentligt positivt. Der er mange virksomheder, som enten har slået sig ned eller er ved at slå sig ned på Fyn og i Odense i særdeleshed, og jeg har selv opfordret til, at man fik lavet et tværfagligt samarbejde. I mine øjne er det, vi ser på cannabisområdet nu, kun toppen af isbjerget. Der er mange relaterede produkter, f.eks. inden for fødevarer, og fødevareområdet er vi også stærke i på Fyn. Ligesom vi er det på gartneri, siger Mads Pedersen, der driver tomatgartneriet Alfred Pedersen & Søn.

Mads Pedersen understreger vigtigheden af at få OUH og SDU med i samarbejdet.

- Som jeg ser det, er der ingen ulemper ved sådan en klynge overhovedet, men hvis det skal kunne fungere, skal vi have OUH og SDU som medspillere, så vi får et forskningsmiljø og et videnscenter ud af det her. Vi har også Kold College, som bakker op med nye uddannelser, så der er mange, mange positive afledte effekter.

Morten Snede er direktør for Spectrum Cannabis Danmark og vil efterhånden gerne se politisk handling, der sikrer de enorme investeringer i cannabisproduktionen i Stige: - Vi har behov for at vide, at vi har et grundlag for vores forretning om to år og to måneder, når forsøgsordningen udløber, siger han. Arkivfoto: Michael Bager

Brødtekst

Der er stadig ikke et dansk produceret produkt inden for medicinsk cannabis på markedet, men Spectrum Cannabis Danmark forventer og håber snart at have det. Arkivfoto: Michael Bager

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Fyn

Meteorologer: Ingen tegn på vinter - lavtryk med mere regn nærmer sig

Annonce