Annonce
Erhverv

Producenter vil have damp under de politiske kedler: Fynsk cannabis-eventyr har kæmpe potentiale

Spectrum Cannabis Danmark har produktion i Stigeområdet i Odense, og virksomheden har til dato brugt 350 millioner kroner på at etablering og udvikling. Arkivfoto: Michael Bager
Der er hundredvis af arbejdspladser i et fynsk cannabis-eventyr. Men politikerne skal give millioninvesteringerne fast grund under fødderne, hvis ambitionerne skal blive til virkelighed, lyder det fra producent.

Ideen om en tværfaglig cannabis-klynge, der kan udvikle et forretningsområde med enormt potentiale, bliver godt modtaget af to af de producenter, som er længst med cannabisproduktion på Fyn. Der er dog et vigtigt men, lyder det fra Morten Snede, direktør for Spectrum Therapeutics.

Virksomheden, der har hovedkontor i Odense og produktion i Stigeområdet, har investeret 350 millioner kroner i etablering og udvikling af produktionen, og Morten Snede glæder sig over, at der kommer politisk fokus på forretningsområdet, men understreger også, at det er i den grad er nødvendigt.

For det haster med at få vished for, at de mange millioner er investeret i fremtiden og ikke i en forsøgsordning, der løber ud i uvished.

- Som udgangspunkt er det supervigtigt at have stærk politisk opbakning og fokus, og for os kan det betyde lettere adgang til arbejdskraft. Det bliver et af de områder, vi bliver nødt til at have fokus på - hvordan sikrer vi os kvalificeret arbejdskraft. En klynge tiltrækker folk, der er interesseret i vores forretningsområde, og det får også flere til at uddanne sig, og på den måde er det rigtigt set, siger Morten Snede, der også i den grad bifalder et samarbejde med f.eks. OUH og forskningens verden.

- Det er en fantastisk idé. Det handler om at skabe tryghed på lægerne, der skal udskrive recepterne, og jo mere evidens og viden, vi kan være med til at skabe, jo bedre. Det støtter vi op om.

Indtil videre har vi lånt 350 millioner kroner for at komme i gang, og vi propper ikke flere penge i, før vi ved, hvad der sker.

Morten Snede, direktør Spectrum Cannabis Danmark

Udløbsdato duer ikke

Til gengæld mener han, at den finansielle del bliver vanskelig for ikke at sige umulig at sætte skub i, som forholdene omkring produktion af medicinsk cannabis er nu.

- Det er stadig en forsøgsordning, og der er ikke nogen banker eller store finansieringsinstitutter, der er villige til at investere i noget, hvor der er sat en udløbsdato på. Vi har behov for at vide, at vi har et grundlag for vores forretningsområde om to år og to måneder, når forsøgsordningen udløber, understreger direktøren, som håber på, at der snart bliver sat damp under de politiske kedler med dertil hørende beslutninger.

- Vi så gerne, at man i Folketinget tog det op og diskuterede, om man skal lave en forlængelse af forsøgsordningen eller gøre den permanent. Det er det, der skal til, og vi presser på nu for, at man får det i gang, for det har taget for lang tid at komme i gang, og der er stadig ikke danske producerede produkter på markedet. Indtil videre har vi lånt 350 millioner kroner for at komme i gang, og vi propper ikke flere penge i, før vi ved, hvad der sker, fastslår Morten Snede, hvis virksomhed har haft et indløb på cirka to år.

Annonce

Stærk på fødevarer

Også Mads Pedersen, direktør for Aurora Nordic Cannabis, er særdeles glad for ideen om en cannabis-klynge.

- Det er overordentligt positivt. Der er mange virksomheder, som enten har slået sig ned eller er ved at slå sig ned på Fyn og i Odense i særdeleshed, og jeg har selv opfordret til, at man fik lavet et tværfagligt samarbejde. I mine øjne er det, vi ser på cannabisområdet nu, kun toppen af isbjerget. Der er mange relaterede produkter, f.eks. inden for fødevarer, og fødevareområdet er vi også stærke i på Fyn. Ligesom vi er det på gartneri, siger Mads Pedersen, der driver tomatgartneriet Alfred Pedersen & Søn.

Mads Pedersen understreger vigtigheden af at få OUH og SDU med i samarbejdet.

- Som jeg ser det, er der ingen ulemper ved sådan en klynge overhovedet, men hvis det skal kunne fungere, skal vi have OUH og SDU som medspillere, så vi får et forskningsmiljø og et videnscenter ud af det her. Vi har også Kold College, som bakker op med nye uddannelser, så der er mange, mange positive afledte effekter.

Morten Snede er direktør for Spectrum Cannabis Danmark og vil efterhånden gerne se politisk handling, der sikrer de enorme investeringer i cannabisproduktionen i Stige: - Vi har behov for at vide, at vi har et grundlag for vores forretning om to år og to måneder, når forsøgsordningen udløber, siger han. Arkivfoto: Michael Bager

Brødtekst

Der er stadig ikke et dansk produceret produkt inden for medicinsk cannabis på markedet, men Spectrum Cannabis Danmark forventer og håber snart at have det. Arkivfoto: Michael Bager

Brødtekst

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce