Annonce
Odense

Private skal kunne byde med: Odense sagde ja til nyt fælles fynske affaldsanlæg

I løbet af 2019 skal odenseanerne til at sortere deres affald i flere forskellige typer. For at kunne håndtere det, skal man på sigt have etableeret et såkaldt pulpanlæg, der kan håndtere organisk husholdningsaffald. Nu er næste skridt taget mod et fælles fynsk anlæg. Her er det borgere i Viborg, der allerede sorterer deres affald, der får instruktioner i nye skraldevaner. Arkivfoto: Morten Stricker/JFM
Et stort byrådsflertal sagde onsdag ja til at etablere et fælles fynsk affaldssorteringsanlæg til organisk husholdningsaffald. Private firmaer skal have mulighed for på at byde på opgaven med at håndtere affaldet.

Sagde man pulp på rådhuset i Odense sidste år, så kunne man være sikker på at få begge sider af byrådssalen på barrikaderne. For arbejdet hen mod at etablere et fælles fynsk kommunalt pulp-anlæg, der skal behandle fynboerne organiske husholdningsaffald, har været lang og stenet. Begge sider af byrådssalen beskyldte hinanden for at ville gå en anden vej.

Onsdag aften viste der sig dog et overbevisende flertal med 26 ud af 29 byrådsmedlemmer for at gå videre mod et fælles anlæg for alle fynske kommuner - ikke mindst fordi driften af sådan et anlæg ikke nødvendigvis behøver at ligge i et kommunalt ejet selskab.

- Det handler om at lave den bedste og billigste løsning for borgerne. Jeg mener det rigtige valg er en model, hvor vi afsøger det private marked, om de kan lave en bedre og billigere løsning, lød det indledningsvist fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Kritikere på den blå fløj har tidligere ment, at det røde flertal ønskede Odense Renovation skulle stå for driften, men det kommunale selskab får i første omgang en anden rolle. For står det til politikerne, så skal Odense Renovation komme med et såkaldt kontrolbud, der skal holdes op mod de private.

Og det glæder by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V).

- Vi er tilfredse med, at et stort flertal vil prøve at se, hvad markedet kan være med til. Odense Renovation skal afgive et kontrolbud, så vi får mulighed for at måle det bedste fra det offentlige og det bedste fra det private, sagde Jane Jegind.

Alle partier i salen var enige om det smarte i at lave et fælles fynsk anlæg, når man i alle kommuner de kommende år skal til at sortere husholdningsaffaldet og genanvende det bedre. Kun Enhedslisten og Alternativet stemte ikke for at lade private byde ind.

- Vi vil gerne bevare vigtig offentlig infrastruktur som sådan et anlæg er på kommunale hænder, lød det fra Susanne Bækholm (AL).

Byrådets ja onsdag aften, var i første omgang en hensigtserklæring. For nu skal det undersøges om alle andre fynske kommuner vil være med til at etablere sådan et anlæg.

Navne fra byrådsmødet

Lærerformand Anne-Mette Kæseler Jensen og mellem 75 og 100 lærere var mødt op inden byrådsmødet for at protestere mod planlagte fyringer af 29 lærere og pædagoger på byens folkeskoler. Der er færre børn, og derfor brug for færre voksne.

Byrådsmøderne starter nu hver gang med en sang. Denne gang den fynske forårssang ”Fo’ ajle di små blomster”, skrevet af Mads Hansen i 1869.

To suppleanter var med ved dagens byrådsmøde. Jess Heilbo (S) var substitut for Maria Brumvig (S) og Susanne Bækholm (AL) var atter inde i stedet for sygemeldte Abdirashid Abdi (AL).

Dagens sidste punkt var en 14 dages forlængelse af en barselsorlov til Cæcilie Crawley (S). Hun gik på orlov 29/8 2018 og fik ja til først at vende tilbage til byrådet 13. maj. I hendes sted sidder Keld Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce