Annonce
Indland

Private plejeboliger på vej: Nu lukker kommunen Hjallese Plejecenter

Hos FOA er man uforstående over for, at Odense Kommune vælger at lukke Hjallese Plejecenter. De mener nemlig, at behovet for plejeboliger vil stige. Foto: Michael Bager

Hjallese Plejecenter er indstillet til lukning. Det erfarer Fyens Stiftstidende. Lukningen sker på baggrund af, at det private friplejecenter Blækhatten åbner i Odense den 1. marts. For ikke at skabe en overkapacitet på området, er man nødt til at lukke et kommunalt tilbud, siger Ældre- og Handicapchef Kim Bøg-Jensen.

Den 1. marts åbner 60 friplejeboliger i det sydlige Odense. Konsekvensen af det private tilbud er, at 76 kommunale plejehjemsboliger forsvinder med den kommende lukning af Hjallese Plejecenter. Indstillingen skal diskuteres i et møde i Ældre- og Handicapudvalget den 22. januar, og efter planen vedtages det på byrådsmødet den 23. januar. Det er man hos fagforeningen FOA stærkt uforstående over for.

- Vi kan på ingen måde støtte den beslutning, siger Hans Jørgensen, der er sektorformand i FOA Odense.

Ældre- og Handicapchef i Odense Kommune Kim Bøg-Jensen mener dog godt, at man kan forsvare lukningen, der forventes afsluttet i løbet af sommeren 2019. Det er ifølge ham en nødvendighed.

- Når et friplejehjem, som er et privat plejecenter, vælger at bygge i vores by, så udvider vi de facto vores kapacitet i byen. Det betyder en merudgift på omkring 12 millioner kroner, og det har vi ikke økonomi til, siger Kim Bøg-Jensen og tilføjer, at Odense Kommune har en passende kapacitet.

Hans Jørgensen stiller sig uforstående over for, at man lukker plejecentre. Han mener, at vi som samfund står over for en massiv demografisk udfordring.

- Det er fuldstændig uomtvisteligt, at der bliver flere ældre og flere demente. Ældrebefolkningen er eksplosiv. De demente skal primært være på plejehjem, og dem bliver der desværre også flere af, siger sektorformanden.

Annonce

Vigtige datoer


  • Tirsdag den 8. januar blev beboere og medarbejdere orienteret om indstillingen til at lukke Hjallese Plejecenter med sommeren 2019.


  • Den 22. januar skal sagen diskuteres i Ældre- og Handicapforvaltningen.


  • Den 23. januar bliver beslutningen endeligt vedtaget af Odense Byråd.

Rigtig trist

Også hos Ældresagen mødes indstillingen med ærgerlighed.

- Jeg synes, det er rigtig trist for beboerne på Hjallese Plejecenter, at de pludselig skal flytte. Det er ikke godt for ældre, svage mennesker at blive rykket op med rod. Det bliver et traume for dem, siger Palle Vennekilde, formand for Ældresagen Odense.

Palle Vennekilde så gerne to ting, hvis lukningen er tvingende nødvendig. Dels, at udflytningen ikke skulle ske så hurtigt, men snarere skete i et langsommere tempo med livets naturlige cyklus. Og dels, at de efterhånden tomme boliger på Hjallese Plejecenter ville blive brugt til aflastning og rehabilitering i stedet for. Hos Ældresagen mener man nemlig, at det skorter på aflastnings- og rehabiliteringspladser i Odense Kommune.

Kim Bøg-Jensen forklarer, at det i henhold til den gældende lovgivning på området ikke er muligt at lave midlertidige aflastningspladser på Hjallese Plejecenter. Han fremhæver samtidig, at Odense Kommune ikke mangler pladser.

- Hvis vi havde flere pladser, ville vi også regulere på visitationen. Det ville betyde, at niveauet for, hvornår man kan visiteres til en midlertidig rehabiliteringsplads, ville dale. Og vi mener, at det niveau, vi har i dag, er det rigtige, siger Ældre- og Handicapchefen.

Nyligt renoveret

Hjallese Plejecenter er de senere år gennemgået en omfattende renovering. I foråret 2016 blev der indsat nye vinduer i alle 76 boliger. I sommeren 2016 blev der anlagt et stort udendørs orangeri. Alle seks afdelinger fik lavet nye køkkener i sommeren 2018, mens et helt nyt kaldeanlæg blev etableret så sent som i december 2018.

- Vi har været meget tilfredse med Hjallese Plejecenter. Men der er nogle ting, vi ikke er herre over. Så det eneste, vi kan gøre, er at være reaktive, siger Kim Bøg-Jensen.

Både medarbejdere og beboere er meddelt lukningen, som vil ske frem mod sommeren 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce