Annonce
Sydfyn

Private havne raser over Svendborg Kommune: Man kan ikke lave regler med tilbagevirkende kraft

Jørn og Vera Nielsen og Svend Hansen må fra 1. april 2022 ikke længere have deres både i Rantzausminde Havn, da de ikke bor i Svendborg Kommune. Nu retter private havne i Svendborg Kommune skarp kritik af kommunens beslutning. Fra venstre: Frede West, Jørn Nielsen, Vera Nielsen, Svend Hansen. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
Svendborg Kommunes private havne står uforstående over for kommunens beslutning om at smide bådejere, der ikke er bosat i Svendborg Kommune, ud af de kommunale havne. Det er ikke i orden, at kommunen laver nye regler, der går ud over folk, der allerede har både i de kommunale havne, lyder kritikken.

Svendborg: Det er ikke i orden, at bådejere som Jørn og Vera Nielsen og Svend Hansen, som avisen skrev om i weekenden, bliver smidt ud af Rantzausminde Havn efter godt 30 år, fordi kommunen har besluttet, at de kommunale havne er forbeholdt beboere i kommunen.

Det mener man i de private havne i Svendborg Kommune, der er meget uforstående over for kommunens behandling af bådejerne. Thurø Sejlklub er en af de private havne, der mener, at det er for galt, at kommunen har gjort, som den har gjort.

- Vi synes, at det er skuffende, at kommunen har valgt at gøre det på den måde ved at gå tilbage i tiden. De burde have sagt, at det var fra dags dato, siger Thurø Sejlklubs formand, Ib Oldrup.

Annonce

Udvid havnene i stedet for at smide folk ud

Ib Oldrup har et forslag til Svendborg Kommune. Ifølge ham kunne det være en god idé at se mod Faaborg, hvor man har udvidet havnen.

- I stedet for at kommunen sender folk væk, så skal de udvide med flere havnepladser. Kommunen må jo selv tage stilling til, hvad de synes, men man kan jo spejde efter Faaborg, hvor de har udvidet og har folk fra Odense, der kommer. Svendborg Kommune burde også gøre noget mere ud af at tiltrække folk fra resten af Fyn, foreslår han.

Havne nær Svendborg

Faaborg Havn - kommunal havn

Alle kan skrives op til en plads i Faaborg Havn uanset bopæl.
Der er stor efterspørgsel og forholdsvis udsolgt.
Priserne varierer. Man kan vælge at betale indskud, men man kan også lade være. Så skal man blot betale en højere årlig leje.
Havnemesteren fortæller, at prislejet ligger i midten.

Nyborg Marina - kommunal havn

Alle kan få plads i Nyborg Marina uanset bopæl.
Man betaler hverken indskud eller depositum.
Der er i øjeblikket cirka 50 personer på venteliste.

Rudkøbing Havn - kommunal havn

Alle kan få plads i Rudkøbing Havn uanset bopæl, men fastboende langelændere har førsteprioritet. Hernæst kommer sommerhusejere og til sidst personer, der hverken har bopæl eller sommerhus på øen.
Man betaler hverken indskud eller depositum for at få en plads i havnen.
Der er i øjeblikket en venteliste på cirka 20 personer.

Lundeborg Havn - privat havn

Lundeborg Havn er en privat havn. Alle kan få plads uanset bopæl.
Man betaler et depositum på 500 kroner for at komme på ventelisten.

Vindeby Bådelaug - privat havn

Havnen er kun for bådejere, der er bosat på Tåsinge.
Indskud koster fra 500 kroner for en jolle op til 12.250 kroner for en stor båd.
Der er i øjeblikket en venteliste på 80 personer.

Troense Bådelaug - privat havn

Havnen er en privat havn kun for folk med fast adresse på Tåsinge.
Indskud for at komme på venteliste koster op til 400 kroner.
I øjeblikket står 61 personer på venteliste til en bådplads i havnen.

Thurø Sejlklub - privat havn

Alle kan skrive sig op til en plads hos Thurø Sejlklub uanset bopæl.
Der er i øjeblikket otte til ti års ventetid.

Ballen Havn - privat havn

Alle kan få plads i Ballen Havn uanset bopæl.
Når man får fast plads i havnen køber man sig ind som medejer. Prislejet for en fast plads ligger fra 20.000 til 66.000 kroner. For at komme på ventelisten skal man betale et depositum på 500 kroner.
Der er venteliste på op til to år.

Også i Troense Havn på Tåsinge er de uforstående over sagen.

- Vi har talt om det hos os, og vi er dybt rystet. Kommunen har selv inviteret de bådejere ind, da man havde tomme bådpladser. Nu er de lige pludselig ikke gode nok længere, fordi man har lavet nye regler, lyder det fra havnens formand, Søren Pedersen.

- Det er helt i orden at lave nye regler, men så skal det være fra dags dato. Jeg er ikke meget for, når man begynder at lave regler med tilbagevirkende kraft.

Selvom Troense Havn længe har haft en regel om, at man skal være bosat på Tåsinge for at have bådeplads i havnen, kunne de aldrig finde på at smide folk ud, fastslår Søren Pedersen.

- Det er ikke sådan, at hvis man har ligget i Troense i 29 år, at man så bliver smidt på porten, hvis man flytter fra øen. Har de nu ligget her i mange år, så ville vi selvfølgelig ikke smide dem ud. Vi har nogle elastikker i reglerne, så vi kan sørge for den slags ting

Annonce

Rift om pladserne

En af grundene til, at der nu bliver lavet om i reglerne for Svendborgs kommunale havne, er, at der er mangel på bådepladser. Mange svendborgensere vil gerne have deres båd tæt på, og derfor har kommunen nu valgt, at de kommunale havne kun skal være for bådejere, der er bosat i kommunen.

At der er mangel på pladser kan da også mærkes i de private havne i Svendborg-området.

I Ballen Havn har de modtaget flere henvendelser, efter det kom frem, Svendborg Kommune smider ikke-bosatte ud af de kommunale havne.

- Vi har jo mærket, at folk, der har ligget i Svendborg, er blevet smidt ud. Vi bliver kimet ned af folk, der gerne vil have en plads, fortæller havnens formand, Torben Kordif.

- Vi blander os ikke i, hvor folk bor, så vi afviser ikke nogen, men vi har fået en lang venteliste på op til to år.

Også i de andre havne i området melder de om lange ventelister.

- Vi har ikke oplevet noget med, at folk kommer ned til os i den sag her, men vi har også lang venteliste på otte til ti år, meddeler Ib Oldrup fra Thurø Sejlklub.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Rasmus har altid smerter - medicinsk cannabis giver ham et liv: - Jeg troede ikke for fem flade ører på det - jeg bad lægen rende og hoppe

Annonce