Annonce
Fyn

Fynsk virksomhed tester flyrejsende inden afgang: Svaret er klar på fire timer

Ulf Bech Christensen stiftede Pentabase som enkeltmandsvirksomhed i 2006. Frem mod i år voksede virksomheden til 13 ansatte, og efter Pentabase kastede sig over coronaen, er den vokset til næsten 40 ansatte. Arkivfoto: Christian Nordholt
Hvis rejsende skal testes inden en flyafgang, er det ikke sikkert, at det offentlige testsystem kan give svar i tide. Derfor har rejsebureauet Tui allieret sig med biotek-virksomheden Pentabase.
Annonce

Fyn: Hvis man vil holde ferie på Cypern, skal man kunne fremvise en negativ coronatest, der ikke er ældre end 72 timer.

Et tidsvindue, det offentlige ikke kan garantere at nå.

Derfor har flere rejsebureauer teamet op med den Odense-baserede virksomhed Pentabase, så rejsende kan blive testet kort tid inden afgang og være sikre på at få et testsvar i tide.

- Vi kan sikre, at podningen sker inden for den fastlagte tidsramme, og at rejsebureauernes kunder får svaret hurtigt. I det offentlige system kan der gå op til fem døgn, inden der er svar på en podning, forklarer ejer og direktør for Pentabase, Ulf Bech Christensen.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at give dem svaret. Vi arbejder gerne om natten for at sikre, at analyserne er klar til næste dag, tilføjer han.

Før corona var Pentabases forretning at analysere prøver fra kræftpatienter til brug i diagnostik. Metoden, Pentabase benytter til det, kan også bruges til at finde coronavirus i prøver fra podning, og derfor har virksomheden siden maj lagt forretningen om til kun at analysere coronatests for private virksomheder.

I samme periode har virksomheden bistået det nationale testarbejde ved at tage imod prøver fra den offentlige testindsats.

Annonce

Godt samarbejde

Et af rejsebureauerne, der benytter Pentabase, er Tui, som har ugentlige afgange til Cypern fra både Billund og Kastrup.

Ifølge pressechef og kommunikationsmanager hos Tui Danmark, Mikkel Hansen, begyndte samarbejdet for omkring en måned siden, da Cypern meldte ud, at danskere skulle vise under 72 timer gamle negative coronatests for at rejse ind i landet.

- Vi havde en afgang mandag eftermiddag, så vores danske kunder skulle testes tidligt lørdag og håbe på et svar, hvilket ikke var sikkert, de kunne nå, fortæller Mikkel Hansen.

Derfor ringede han til Pentabase og spurgte, om de havde mulighed for at hjælpe. Det ville virksomheden gerne, og Mikkel Hansen har kun positive ting at sige om samarbejdet.


Når vi har sagt A, skal vi også sige B, så vi forpligter os efter bedste evne til at sørge for, at vi har kapaciteten.

Ulf Bech Christensen, direktør


Han fremhæver en episode, hvor fire unge mænd var blevet testet for tidligt. De kunne ikke nå at få et testsvar gennem det offentlige inden afgang.

- Vi fik fat i Pentabase, der sendte en person ud, som lavede en podning. Inden for få timer havde de fire mænd fået svar. Det var i sidste øjeblik, men de kom afsted.

Ud over Tui laver Pentabase tests for blandt andre rejsebureauet Spies Rejser.

Annonce

Pop-up-podning

Testningen foregår ved, at Pentabase sætter en midlertidig podningsstation op i et udlejet lokale på eksempelvis et hotel. Tuis kunder møder så op to dage før afrejsen, bliver podet og får svar inden for cirka fire timer.

- Resultatet bliver sendt direkte til kunden sammen med et certifikat, hvis de er testet negativt. Det kan bruges til at komme ind i Cypern, forklarer Mikkel Hansen.

Pentabase flyttede delvist til et nyt domicil på Petersmindevej i starten af september. Der går lidt tid, inden hele virksomheden er flyttet ind. Arkivfoto: Christian Nordholt

Lige nu er det kun Cypern, der skal se negative coronatests inden indrejse, men Mikkel Hansen vil ikke blive overrasket, hvis Grækenland indfører noget lignende inden længe.

- Hvis det bliver et krav på flere afgange, så er vi klar til at udvide samarbejdet med Pentabase, slår Mikkel Hansen fast.

Rejsebureauers kunder er stadig kun en mindre del af de tests, som Pentabase foretager. Virksomheden er da også klar til at lave flere tests for rejseselskaberne, hvis flere lande begynder at kræve dem.

- Når vi har sagt A, skal vi også sige B, så vi forpligter os efter bedste evne til at sørge for, at vi har kapaciteten, hvis flere lande begynder at efterspørge nye coronatests, garanterer Ulf Bech Christensen.

Pentabase

I dag foretager Pentabase dagligt 2-3.000 analyser af tests. Kunderne er hovedsageligt virksomheder, der vil have testet deres ansatte. Det koster 400 kroner per ansat.

Pentabase laver testanalyser for Rigshospitalet, Esbjerg Sygehus og DTU. De tests tæller med i de nationale testtal, men det gør testene for virksomhederne som udgangspunkt ikke. Positive tests bliver dog rapporteret til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvorfor Ulf Bech Christensen formoder, de tæller med.

Pentabase benytter metoden polymerase kædereaktion (PCR) i deres analyser. Simpelt fortalt bruges metoden til at opformere dna, så det kan opfanges af måleudstyr. Det brugte Pentabase til at finde cancerceller med muteret dna fra cancerpatienter, men det kan altså også bruges til at finde coronavirus i en podningsprøve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce