Annonce
Faaborg-Midtfyn

Prisvinder: Faaborg-Midtfyn er landets fedeste kommune at være ung i

Forløbet omkring Falsetten er noget af det, dommerkomitéen har bidt mærke i, da de skulle kåre Årets Ungdomskommune. Arkivfoto: Palle Søby
Dansk Ungdoms Fællesråd uddeler i år Ungdomskommuneprisen til Faaborg-Midtfyn Kommune. Kåringen lægger især vægt på kommunens arbejde for at understøtte det frivillige engagement og på, at flere unge bliver en del af fællesskabet.

Faaborg-Midtfyn: Faaborg-Midtfyn Kommune er kåret som vinder af Årets Ungdomskommune 2021 og modtager de 10.000 kroner, som følger til med ungeområdet i kommunen.

Prisen uddeles af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), som hvert år kårer en første-, anden- og tredjeplads blandt landets kommuner på vegne af 600.000 børn og unge fra det frivillige foreningsliv.

Andenpladsen tildeles Holbæk Kommune, mens Rudersdal Kommune indtager tredjepladsen.

Annonce

Faaborg-Midtfyn vinder førstepladsen for at understøtte det frivillige engagement blandt kommunens unge. De unge i kommunen beskriver selv, at der er "plads til fuck ups", og at man ikke behøver at lade bekymringerne for deadlines vinde over den gode idé.

Blandt andet nævnes eksempler på, hvordan kommunen har hjulpet med at finde fejl i foreningers regnskaber, så de ikke opstår igen, eller hvordan man ikke behøver at aflyse en festival, fordi man stadig bøvler med pladstilladelsen efter deadline.

- Der bliver fundet løsninger på aktuelle problemstillinger, men der er samtidig et fokus på at komme dem i forkøbet i fremtiden, lyder det fra et imponeret dommerpanel i en pressemeddelelse.

Alle med i fællesskabet

Kåringen lægger blandt andet vægt på historien om Falsetten. Et ungdomshus, der skulle sælges af kommunen, hvilket blev mødt med et oprør fra kommunens unge. I sidste ende blev der gennem dialog fundet en løsning, og i dag er Falsetten et mødested for unge, der drives af unge.

Overordnet set vidner indstillingen om, at kommunen er bevidst om, at de dækker et stort geografisk område, men det lader de sig ikke begrænse af. Derfor bider dommerpanelet fast i, at selv om kommunen er geografisk stor, så arbejdes der effektivt for, at alle unge bliver en del af fællesskabet, lyder det i pressemeddelelsen.

Årets Ungdomskommune

Prisen ”Årets Ungdomskommune” blev stiftet i 2006 af DUF og uddeles i dag som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge.

I bedømmelsen bliver der særligt lagt vægt på, hvordan kommunen forbedrer unges deltagelse, udfoldelsesmuligheder og levevilkår - gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.

Årets dommerpanel består af:

Chris Borup Preuss, formand for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune, sidste års vinderkommune.

Maria Bruselius-Jensen, lektor ved Center for Ungdomsforskning.

Nicklas Lindsten, formand for NAU - Netværket af Ungdomsråd.

Læs mere om Ungdomskommuneprisen 2021 på duf.dk/ungdomskommune.

Dette skaber også et fokus på den sårbare del af de unge, hvor der gennem forskellige projekter sættes fokus på fællesskaber og selvtillid i hverdagen.

Chris Preuss, formand for DUF, håber, at flere kommuner til at skele til Faaborg-Midtfyn, når det kommer til at hjælpe ungdommen i foreningslivet.

Emilie Helsted Juul (t.v.) er formand for Ungdomsrådet i Faaborg-Midtfyn. Til højre Anna Søby Poulsen, der også er med i Ungdomsrådet. Arkivfoto: Ane Clement-Nørætt

- Hvis der skal være et velfungerende foreningsliv for unge i en kommune, så er det helt afgørende, at de unge oplever understøttelse og et godt samarbejde med kommunen. Faaborg-Midtfyn formår at sætte et eksempel, hvor ungdommen og kommunen har et samarbejde, der kommer begge parter til gode. Det håber jeg, at flere kommuner til lade sig inspirere af, udtaler han.

Annonce

Fra uenighed til samarbejde

Samtidig er Chris Preuss og resten af dommerpanelet imponerede over de mange gode eksempler, som er beskrevet i indstillingen til prisen fra Faaborg-Midtfyns unge.

- Hvis man kigger på historien om Falsetten, så sætter den et eksempel på, hvordan ungdommen og kommunen kan gå fra rørende uenighed til samarbejde og konstruktiv dialog. Der fordrer det gode samarbejde, unges muligheder og et fedt ungdomsliv.

Ifølge borgmester i Faaborg-Midtfyn Hans Stavnsager har man i kommunen i en årrække arbejdet målrettet med ungeindsatser og blandt andet fokuseret på at samarbejde med unge på nye måder.

- Prisen her er en anerkendelse af de mange ansatte og frivillige, som gør en forskel for unge. Men den er også et bevis på, at når unge bruger deres demokratiske ret til at organisere sig og ytre sig, så bliver de også hørt og taget alvorligt.

- Jeg er stolt af, at vi har vendt dårlig stemning og slagord til samarbejde og gode ungemiljøer. Både de unge og kommunen har haft øjnene på bolde og fundet gode løsninger i fællesskab. Nu glæder alle sig bare til, at Falsetten og de andre vigtige mødesteder igen må åbne på tryg og sikker vis, siger han.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Ny bydel skrotter baghaven for naturens skyld: - Vi skaber en skov sammen med en by

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bo i skoven midt i byen: Ny bæredygtig bydel med 220 boliger vises på verdens største arkitekturkongres

Annonce