Annonce
Erhverv

Prisvindende byggenetværk: - Håndværkere skal ikke bare parkere hovedet

En glad Susanne Toftager fra "Byg til Vækst" kunne onsdag fremvise det synlige bevis på Boligfonden Kuben og Lean Construction DK's Procespris.Foto: Kim Rune

Den fynske netværksforening "Byg til Vækst" slog et slag for lean, da de onsdag fejrede og formidlede deres arbejde på Odeon-byggeriet i Odense

Lidt over 100 mennesker var onsdag samlet i festsalen på Odense Rådhus for at snuse nærmere til netværksforeningen "Byg til Vækst", der i juni vandt Boligfonden Kuben og Lean Construction DK's Procespris på baggrund af det igangværende Odeon-byggeri i Odense.

Med prisen fulgte 100.000 kroner, som sejrsherrene fra "Byg til Vækst" brugte på en fest- og formidlingsdag til ære for deres ideologiske hjørnesten: lean.

Lean-konceptet stammer fra en japansk måde at tænke byggeproces på, og det har både via Procesprisens uddelere fra Lean Construction og vinderne fra netværksforeningen "Byg til Vækst" vundet gradvist større indpas i den danske byggebranche.

- Som håndværker skal man ikke bare parkere hovedet, når man tager på job for at udføre sit arbejde på et byggeprojekt. Lean-konceptet handler om at etablere et samarbejde i hele byggeorganisationen og inddrage håndværkerne i de planlæggende processer, sagde Susanne Toftager, der er projektchef i "Byg til Vækst".

Efter at hun og resten af det prisvindende byggeprojektets involverede takkede både prisuddelerne og de fremmødte fra talerstolen, sendte borgmester Anker Boye (A) smigren retur.

- Vi har en hamrende stærk tradition for det gode håndværk i Danmark, så på vegne af Odense vil jeg gerne sige tak til "Byg til Vækst". Jeg er stolt på faglighedens, på håndværkernes og på byens vegne, sagde borgmesteren.

Annonce

Lean

Er en idé om effektivisering af byggeprocesser, der stammer fra Japan.

Har udpræget kommunikation mellem håndværkere og byggeleder som fundament.

Har til formål at reducere byggeprocessens spild i flere afskygninger - blandt andet uudnyttede idéer, unødvendig ventetid og manglende koordinering mellem håndværkere og byggeleder.

Borgmester Anker Boye (A) sendte hjertelige lykønsker til Procespris-vinderne fra "Byg til Vækst", der står for Odeon-byggeriet, og sagde yderligere: - Tømren, muren og maleren skal hjælpe hinanden, for der skal mange kloger hoveder og hænder til at effektuere de ændringer, Odense står over for. Foto: Kim Rune

Odeon-byggeri som springbræt

Ifølge byggechef fra Nyt OUH, Karsten Skettrup, var dagens arrangement en cementering af allerede velkendt potentiale for lean.

- Lean-konceptet er noget, der trender i byggebranchen, og det er spændende at følge med i, hvad end man ønsker at implementere fulde pakker eller elementer af tankegangen.

Allerstørst var smilet naturligvis hos Susanne Toftager, der kunne se præmiekronerne udmønte sig i en velbesøgt festdag.

- Nu handler det om at få lean-tankegangen ud i nogle andre projekter, der kan trække på vores gode erfaringer i forbindelse med Odeon-byggeriet, sagde projektchefen.

Onsdagens gæster i Festsalen på Rådhuset kunne på tæt hold stifte bekendtskab med lean-konceptets måde at indtænke kommunikation og inddragelse på. Foto: Kim Rune
Mange studerende, der i blandt bygningskonstruktør-studerende Yasmina Benjelloun, deltog ivrigt i diskusionerne. Foto: Kim Rune
Poetry slam'er Emil Nygård leverede den ordrrige og humoristiske opvarmning til dagens festligheder. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce