Annonce
Nordfyn

Prisuddeling: Pensioneret lærer fra Klintebjerg Efterskole modtager fornem pris

Klintebjerg festivalen har eksisteret i 24 år. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Tidligere lærer på Klintebjerg Efterskole modtager fornem pris for "sit enestående engagement, store virkelyst og smittende humør" i arbejdet med Klintebjerg festivalen.

Klintebjerg: Helvegs Fond uddeler igen en pris til et menneske, der har gjort en særlig indsats for mennesker med særlige behov, og i år går prisen til en tidligere lærer på Klintebjerg Efterskole.

Eigil Brandt Pedersen er hans navn, og den store frivillige indsats som initiativtager og primus motor for Klintebjergfestivalen, er baggrunden for, at han bliver modtageren af årets Helveg pris.

Klintebjerg festivalen er en musik- og idrætsfestival, som har eksisteret i 24 år. Til festivalen mødes elever fra otte specialefterskoler hvert år i starten af maj til en tre dages festival. Festivalen giver mulighed for, at børn og unge med særlige behov kan mødes på ligeværdige vilkår til kappestrid og musik.

Landsforeningen Ligeværd skriver i en pressemeddelelse, at Eigil Brandt Pedersen via sit enestående engagement, store virkelyst og smittende humør har formået at skabe en festival, hvor børn og unge fra specialefterskoler har tre fantastiske dage sammen. Festivalen har været med til at skabe sammenhængskraft imellem de involverede skoler.

Thomas Frickmann, der er forstander på Aabæk efterskole, har også rosende ord at sige om prismodtageren.

- Det er Eigils store indhu i forbindelse med at opstarte festivallen, hans vedholdenhed i at den nu kører på 24. år, hans varme væsen og smittende humør. Hans store empati og forståelse for elevgruppen.

Prisen vil blive overrakt af bestyrelsesmedlem i Helvegs Fond, Bent Mikkelsen, på Landsforeningen Ligeværds Årskonference den 14.-15. november på Vingsted hotel og konferencecenter.

Helvegs Fond er en erhvervsdrivende fond navngivet efter tidligere undervisningsminister og kulturminister Kristen Helveg Petersen. Forholdene for mennesker med særlige behov lå Kristen Helveg Petersen særligt på sinde og han var formand for Landsforeningen Ligeværd (Oprindeligt: Landsforeningen til støtte for sent udviklede) fra 1974 til 1992. Helvegs Fonds formål er at støtte og fremme ligeværd og ligeværdighed i alle livets forhold for medborgere med særlige behov.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Odense For abonnenter

Flere penge på vej til TBT-projekt: Enigt udvalg siger ja til ekstraregning på én million kroner

Annonce