Annonce
Fyn

Prisstigninger på medicin: Patientforening har fået over 100 henvendelser

Ulla Knappe, der er landsformand for Osteoporoseforeningen, mener, at det er en rigtig dum sag. Pressefoto: Osteoporoseforeningen
Osteoporoseforeningen har fået over 100 henvendelser fra uforstående patienter, der undrer sig over, hvorfor deres medicin mod knogleskørhed pludselig er 500 kroner dyrere end normalt.

Det er en rigtig dum sag.

Sådan beskriver Osteoporoseforeningens landsformand, Ulla Knappe, sagen om, at medicinen Alendronat pludselig er blevet 500 kroner dyrere end normalt.

Osteoporoseforeningen, der arbejder mod knogleskørhed, har fået over 100 henvendelser fra uforstående borgere, der spørger, hvorfor deres medicin er blevet så dyr, og om foreningen kan gøre noget ved problemet.

Men det kan den ikke.

- Vi kan ikke stille noget op. Vi er nødt til at vente, til der igen bliver produceret tilstrækkeligt medicin. Vi kan ikke få oplysninger om, hvorfor markedet er, som det er i øjeblikket, siger Ulla Knappe, der dog mener, at problemet strækker sig ud over den danske grænse.

Annonce

Opfordrer til tilskud

Alendronat er medicin mod knogleskørhed, og patienter, der bruger medicinen, skal tage en pille om ugen. Der er typisk 12-14 piller i en pakke, så hvis prisen pludselig er markant højere, end den plejer at være, når en patient skal have en ny, får det naturligvis indflydelse på patientens økonomi.

I værste tilfælde kan det få patienter til at droppe deres medicin, og det kan blive et problem.

- Der sker ikke noget ved, at man holder pause i en lille måned, men hvis det bliver meget længere tid, begynder det at blive kritisk, siger Ulla Knappe, der er bekymret for, at patienter dropper deres medicin, hvis den bliver for dyr.

- Heldigvis skal lægen søge om tilskud, hvis medicinen kommer op i den her prisklasse, hvor den er nu, og tilskuddet dækker 50 procent, siger hun.

Men ifølge Ulla Knappe er det tidskrævende og til stor frustration for mange læger, at de skal søge om tilskud.

Derfor har Osteoporoseforeningen opfordret Lægemiddelstyrelsen til at indføre generelt tilskud på medicin mod knogleskørhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce