Annonce
Fyn

Prisstigninger på medicin: Patientforening frygter for konsekvenserne

Direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, mener, at det er tid til at erkende medicinmarkedets bagside. Pressefoto: Tea Petersen
Pludselige og voldsomme prisstigninger på medicin kan få alvorlige konsekvenser for borgerne både økonomisk og helbredsmæssigt. Det mener Danske Patienter, som håber på et bedre system, hvor prisstigninger i mindre grad går ud over borgerne.

- Det kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for borgerne.

Sådan lyder den kontante udmelding fra Danske Patienters direktør, Morten Freil, da avisen spørger om, hvad foreningen mener om den måde, som det danske medicinmarked fungerer på. Et marked, hvor 82-årige Gerda Skytte fra Aarup for nylig oplevede at prisen på hendes medicin var steget fra de normale 40 kroner pakken til 541 kroner.

- Det (et medicinmarked med fri prisdannelse, red.) giver jo lave priser, og det må vi bare være glade for. Men vi må også erkende, at der er en bagside. Og det er de pludselige prisstigninger, som patienterne oplever, siger Morten Freil.

- Det kan så være alvorligt i forhold til borgernes økonomi, men det kan også i værste tilfælde betyde, at en borger dropper sin behandling, hvis medicinen er for dyr, siger direktøren.

Priserne på medicin svinger op og ned, da producenterne selv bestemmer prisen på deres medicin. Apotekerne skal så tilbyde kunderne den billigste medicin i 14 dage, hvorefter producenterne byder ind med en ny pris.

Derfor vil prisstigningerne også være midlertidige, og prisen falder altid igen. Det skriver brancheforeningen IGL (Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler) i et notat.

Selvom det kan gøre det dyrere for forbrugerne, er der dog en grænse. Der er nemlig et egenbetalingsloft på tilskudsberettiget medicin, hvilket betyder, at man som forbruger ikke kan komme til at betale mere end 4.110 kroner årligt for tilskudsberettiget medicin.

Annonce
- Det kan i værste tilfælde betyde, at en borger dropper sin behandling, hvis medicinen er for dyr.

Morten Freil, direktør Danske Patienter

Håber på en løsning

Hos Danske Patienter er man ikke tilhænger af, at det nuværende system med fri prisdannelse afskaffes.

- Men vi håber, at der kan komme en løsning, hvor borgeren ikke oplever de her udsving i prisen, siger Morten Freil og tilføjer:

- Det kan være, at man kan lave en eller anden form for udligningsmodel, men hvordan det præcist skal fungere, har jeg ikke noget bud på.

- Vi ved godt, at det er vanskeligt, men man bør se på det, siger han.

Derudover vil Danske Patienter gerne i dialog med medicinindustrien, myndighederne og apotekerne om, hvordan man sikrer stabile priser, bedre leverancesikkerhed og samtidig bevarer konkurrencen på markedet.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce