Annonce
Fyn

Prishop på boligmarkedet: Antallet af fynske studieboliger til salg er styrtdykket

Prisstigningerne på boligmarkedet har fået udbuddet af studieboliger til at falde markant. Vil man gerne købe lejligheder til under én million kroner, skal man derfor uden for Odense C. Foto: Colourbox
Antallet af studielejligheder til under en million kroner er faldet knap 87 procent i Odense på bare fem år. Det viser tal, som Boligsiden har trukket for Fyens Stiftstidende. Udviklingen betyder, at flere af de typiske studieboligkøbere bliver presset uden for centrum, fortæller fynsk ejendomsmægler.

Det kan være mere end ualmindeligt svært at komme i nærheden af en studiebolig, hvis man er på jagt efter en ejerlejlighed til under én million kroner.

En opgørelse fra Boligsiden over udbuddet primo juni viser, at de studerende, der skal starte denne sommer, blot havde 78 ejerlejligheder til mindre end en million kroner at vælge mellem i Odense, København, Aarhus og Aalborg.

Til sammenligning havde de studerende, der startede på universiteterne for fem år siden, og som nu er ved at være færdige, over 400 ejerlejligheder i samme kategori at plukke fra. Det er et fald på mere end 80 procent.

I starten af juli var der i Odense kun 10 lejligheder i udbud til under en million kroner i Odense, mens der i samme periode for fem år siden var 75. Det er et fald på 86,7 procent, viser nye tal, som Boligsiden har trukket for Fyens Stiftstidende.

- Hvis du er kommende studerende, gerne vil købe din egen studiebolig og har et smalt budget, er der meget lidt at vælge mellem. De fleste kommende studerende går i første omgang efter at finde en lejebolig, men det marked er også svært at komme ind på. Færre overvejer at købe, og derfor kan det være din genvej til en god studiebolig fortæller siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.

Annonce

Udbud af ejerlejligheder til under én million

Odense start juni 2014 76

Odense start juni 2019 11

Fald på 86 procent

København start juni 2014 160

København start juni 2019 7

Fald på 96 procent

Aarhus start juni 2014 54

Aarhus start juni 2019 21

Fald på 61 procent

Aalborg start juni 2014 121

Aalborg start juni 2019 39

Fald på 68 procent

Presser købere uden for centrum

Home Ejerlejlighedsbutikken på Albani Torv i Odense er den mæglerbutik, der sælger flest lejligheder i Odense. Her bekræfter ejendomsmægler Jonas Hostrup, at der er langt imellem lejligheder til under en million kroner. Det skyldes først og fremmest de generelle prisstigninger på markedet, forklarer han.

- De lejligheder, der for tre år siden kostede lige under en million, kan nu ligge i et prisleje omkring 1,2. Derfor er udbuddet blevet markant mindre, forklarer han.

Det betyder, at færre har den luksus at kunne vælge lejligheder i centrum af Odense.

- Prisstigningerne udelukker selvfølgelig en større og større køberskare. Mange af dem er forældre, der køber lejligheder til deres unge for friværdien i deres bolig. Men det betyder ikke, at de ikke køber en lejlighed, blot at de bliver presset længere ud i periferien. De vælger i stedet vælger områder som Sanderum, Dalum eller Næsby, hvor priserne så også stiger, forklarer han.

Og det er generelt en positiv udvikling, mener han.

- Det er det, for det betyder, at der er gang i boligmarkedet. Derfor ville vi også gerne have flere lejligheder i udbud, fordi efterspørgslen er der, siger han.

For de studerende, der står og mangler lejebolig, er det nemlig langt fra altid en billigere løsning at vælge en lejelejlighed.

- Huslejepriserne er stigende i Odense, og en del af forklaringen er at mange af lejeboligerne er en del af det ”byggeboom”, som man ikke kan undgå at bemærke, hvis man færdes i Odense. Her er huslejen bare lidt højere, og du kan hurtigt komme op og give 7.000 kroner om måneden for en toværelses lejlighed. Det er markedsprisen og sammenlignet med de andre store universitetsbyer, så er det faktisk stadig billigt. Så lejeboligen kan sagtens være løsningen for nogen, fortæller han.

Største fald i København

Udbuddet af de billige ejerlejligheder er faldet i alle de store byer, men det største fald er sket i København. De 160 lejligheder til under en millioner kroner, der var til salg i starten af juni 2014, er vekslet til et udbud på bare syv her fem år senere.

- Der er sket enormt meget med boligpriserne i København de seneste fem år. Her er man endegyldigt kommet ud af finanskrisen, og det har givet et stort løft i priserne. Derfor er mange af selv de mindste ejerlejligheder udbudt til priser, der i mange tilfælde er langt højere end en million kroner. Og samtidig er der rift om de billige boliger, som bliver solgt meget hurtigt, siger Birgit Daetz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce