Annonce
Indland

Prishop på smøger: Det mener partierne

Det mest effektive instrument mod tobak er at hæve prisen markant. Sådan lyder det fra danske og internationale eksperter. Avisen Danmark har spurgt partiernes sundhedsordførere, om de er parate til at indføre norske tilstande, hvor en pakke cigaretter koster 90 kroner.

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre, vil gerne arbejde for højere tobakspriser, men vil ikke sætte tal på, hvor meget en pakke smøger skal stige.

- Vi har ikke haft fornyede drøftelser om det.

Sådan sagde den socialdemokratiske sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til avisen Danmark, da han søndag blev spurgt om, hvorfor et markant prishop på tobaksvarer ikke er en del af partiets rygepolitik.

Socialdemokratiet fremlagde tidligere i år et udspil med fem punkter, som ifølge partiet kan få færre danskere til at ryge. Men udspillet indeholder ikke et eneste ord om forhøjede priser på cigaretter, selv om alle, der ved noget om effektiv tobaksforebyggelse, peger på netop prisen, som det isoleret set mest effektive redskab til at sænke tobaksforbruget.

I Norge koster en pakke cigaretter ca. 90 kroner. I Danmark koster en pakke ca. 40 kroner. I Norge ryger tre procent af de 16-24-årige dagligt. I Danmark ryger 15 procent i samme aldersgruppe dagligt.

Vi har derfor spurgt Folketingets øvrige partier, om det ikke er på tide at hæve prisen på tobak markant.

Jane Heitmann, Venstre

- Vi har en ambition om en røgfri generation i 2030. Det er at sætte barren meget højt, og vi har taget en stribe initiativer for at nå vores mål. Der er mange knapper at skrue på, og vi ser også gerne at cigaretter bliver dyrere.

Hvor meget dyrere?

- De må ikke bliver så dyre, at det skubber til grænsehandlen, eller at der opstår et stort illegalt marked. Men vi ønsker stadigvæk prisstigninger, som er så store som overhovedet som muligt.

Hvor meget dyrere?

- Vi har ikke lagt os fast på en pris.

Handler det ikke om, at Venstre er bange for at tabe vælgere op til det kommende valg?

- Vi har allerede taget en række skridt for at nå vores mål, og vi ser gerne, at priserne bliver hævet. Men jeg vil ikke sætte tal på her og nu.

Brigitte Jerkel, de konservative

- Nej, vi går ikke ind for at hæve skatter og afgifter, og vores bekymring går på, at det vil skabe et illegalt marked og øge grænsehandlen.

Alle eksperter siger, at prisregulering er det mest effektive.

- Vi følger også udviklingen i andre lande, der har hævet prisen. Men grundlæggende går vi ikke ind for at hæve skatter og afgifter. Og vi mener, at det rigtige er at sætte tidligt ind for at begrænse antallet af rygere. Vi har været ude med et forslag om røgfri skoletid. Vi er ambitiøse, og regeringens ambition er en røgfri generation i 2030.

Netop derfor burde I da hæve prisen, når nu alle eksperter siger, at prisforhøjelse er det mest effektive?

- Jo, men det er der, bekymringen for et illegalt marked og øget grænsehandel spiller ind. Når det så er sagt, så er vi åbne overfor på et tidspunkt at justere prisen.

May-Britt Kattrup, Liberal Alliance

- Vi ser ikke en fordobling af prisen foran os. Det er ikke den vej, vi skal. I Norge, hvor prisen er dobbelt så høj, som i Danmark, har man ulovligt marked, som er otte gange større end herhjemme.

Men der er stadig færre nordmænd, der ryger.

- Afgifter og moms udgør allerede langt den største del af prisen på tobak, og vi mener ikke, at det er den vej, vi skal. Siden 1970'erne er andelen af rygere i Danmark faldet. Dog ikke i de seneste fem år - sjovt nok de fem år, hvor der har været mest regulering. Vi tror på intensiv forebyggelse og oplysning.

Er det fordi, I er bange for at tabe vælgere?

- Vi har har altid ment det her.

Liselott Blixt, DF

- Vi går ikke ind for en markant prisstigning på grund af grænsehandlen og det sorte marked. Og så fordi, det rammer de socialt dårligt stillede. Hvis man tror, at de holder op med ryge på grund af prisstigninger, så kender man ikke de mennesker. Det gør jeg. Jeg kommer selv derfra. Og jeg kæmper for for dem.

Men prisstigninger er det mest effektive instrument, siger eksperter. Gør det ikke indtryk?

- Jeg er ikke enig.

Handler det ikke bare om, at du er bange for at miste vælgere?

- Nej. Jeg har ment det her altid.

Kirsten Normann Andersen, SF

- Indtil videre går vi ind for, at tobakspriserne følger den almindelige prisstigning. Det vil betyde, at prisen skal hæves med fire kroner i forhold til sidste justering i 2024. Jeg er med på, at nogle tænker, at et prishop er en god idé, men det har en social slagside, hvor de svageste bliver ramt hårdest.

Det kunne også få dem til at holde op med at ryge?

- Ja, eller også ville det ikke, og så får de endnu færre penge.

Handler det ikke om, at du er bange for at tabe vælgere?

- Nej, det mener jeg ikke. Og vi er heller ikke afvisende overfor, at det en dag kan ende med en større stigning, men vi skal have talt det ordentligt igennem inden.

Stine Brix, enhedslisten

- Vi bør hæve prisen, og derfor har vi foreslået, at man hæver afgiften med 50 procent, hvilket betyder, at cigaretter bliver ca. 20 kroner dyrere pr. pakke. Det vil få en mærkbar effekt på især de unge, fordi de er mest følsomme overfor prisudsving.

Flere peger på, at prisstigninger vil ramme de socialt svageste.

- Jeg forstår argumentet. Men det dur på den anden side ikke, at vi ikke gør noget. Vi foreslår en samlet skatteomlægning, så pengene omfordeles med skattelettelser i bunden. Det vil give de svageste flere penge mellem hænderne.

Marlene Borst Hansen, de radikale

- Vi vil gerne fordoble prisen, så vi kommer op på 90 kroner. Det er det, som alle eksperter siger vil have den største effekt. Særligt for børn og unge, hvilket må være hovedsigtet.

Flere peger på, at prisstigninger vil ramme de socialt svageste.

- Jeg har set undersøgelser, som peger på, at det ikke er tilfældet. Og under alle omstændigheder skal vi have færre unge til at ryge. Og viser det sig, at de svageste bliver ramt særlig hårdt, må vi sætte ind med en særlig indsats for denne gruppe. Mere opsøgende arbejde fra sundhedsplejersker og kommuner og flere gratis rygestopkurser.

Pernille Schnoor, Alternativet

- Vi er det eneste parti, der har fremsat beslutningsforslag om at øge afgiften på cigaretter, for vi ved, at højere priser vil få færre unge til at ryge.

Hvad bør pakke smøger koste?

- Vi har fremsat forslag om, at den skal koste 65 kroner. Vi vil ikke komme med et urealistisk bud, men omfattende dokumentation viser, at en mærkbar stigning vi føre til en mærkbar adfærdsændring hos især de unge. Og en stigning på 25 kroner er en mærkbar stigning.

Hvorfor tror du, så få partier går ind for mærkbare stigninger?

- Man kan godt mistænke nogle for, at det skyldes frygten for tab af vælgere. I givet fald er det trist, at man ikke har mod til at gå ud før et folketingsvalg til at sige, at det er nødvendigt.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Valgte uprøvet løsning: Odense Letbane ville spare millioner, men er endt i store problemer

Fyn For abonnenter

Ny viceborgmester i Odense smækker røret på: Vred over spørgsmål om 112.000 kroner i honorar

Nordfyn

Laila får julehjælp: - Det gør, at jeg kan give mine døtre en jul, der minder mere om klassekammeraternes

Navne For abonnenter

Ung skuespillers dagbog op til sidste del af "Stormfulde højder": Jeg gi’r den syv stjerner, én til hver af mine medskuespillere

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

Rejser

Kommentar: - Sæt tennisnettet op

Odense

Vildt vinderbud i sidste øjeblik: Gammel sponsor sprang alle rammer og vandt ombejlet Høgh-trøje

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Fyn

Hjælp til bilister i kø: Storebæltsbroen lukker to gange natten til søndag

Nordfyn For abonnenter

Aktindsigt afslører: Nordfyns Kommune hjælper kæmpe kvægfarm tæt på Odense Fjord gennem kattelem

Erhverv For abonnenter

Nordsjællandske Kamma og Jakob jubler: Har fået 900.000 kroner til drømmeprojekt på Fyn, men én vigtig ting mangler

Annonce