Annonce
Assens

Prisfald: Det bliver lidt billigere at komme af med vandet

Assens Forsyning investerer i disse år meget i blandt andet som her i Haarby i separering af regn- og spildevand. Arkivfoto: Kim Rune

For to år siden steg vandafledningsafgiften i Assens Kommune i et hug med 27 procent til godt 70 kroner for hver kubikmeter vand, vi skyllede ud i kloakken. Det var ikke just en prisstigning, som Assens Forsyning blev populær på hos forbrugerne, selv om den prøvede at forklare det med store investeringer i forberedelserne til det kommende centrale renseanlæg, der skal samle spildevand fra hele kommunen.

I år kan forbrugerne for anden gang se frem til, at det bliver lidt billigere at komme af med spildevandet. Sidste år faldt prisen med godt og vel halvanden kroner til 68,75 og i år kommer det til at koste 62,50 kroner at sende en kubikmeter spildevand mod renseanlægget. Til sammenligning skal forbrugerne i Middelfart Kommune, der for to år siden lå 11 kroner under Assens Kommune af med 57,58 kroner, altså knap en femmer mindre pr. kubikmeter. Der er stadig langt til prisen hos Vandcenter Syd, der blandt andet betjener Odense. Her ligger vandafledningsafgiften på 36,88 kroner.

Det gælder om at glæde sig nu. Assens Forsyning har allerede varslet, at prisfaldet ikke fortsætter. Man forventer derimod, at prisen vil stige lidt igen i årene fremover. Det er Forsyningssekretariatet, der sætter rammerne for, hvor meget et forsyningsselskab må opkræve hos kunderne. Tallet fastsættes blandt andet i forhold til planlagte investeringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Assens

Kyndelmisse på Hjemstavnsgården

Annonce