Annonce
Kerteminde

Prisen for affaldsspande stiger med op til 835 kroner: Du skal betale, fordi andre ikke sorterer

De nye affaldsspande er nu rullet ud, men borgerne har ikke lutter roser til direktør for Kerteminde Forsyning Michael Høj-Larsen. Arkivfoto:
Nye affaldsspande rulles ud i kommunen. Det betyder, at alle nu kan komme af med både restaffald, madaffald, glas, metal, pap og papir derhjemme. Men det er en serviceforbedring, ikke alle er begejstrede for at skulle betale for.

Nordøstfyn: Er du en af dem, der har fået to nye affaldsspande? Hvis ikke, så kommer de snart.

De nye affaldsspande, og dermed også de nye retningslinjer for sortering, er i første omgang kommet ud til alle kommunens et-plans huse. Efter nytår følger etageboliger, og til sommer får også sommerhusene de nye spande.

At den første store gruppe nu har fået nye affaldsspande, har allerede givet anledning til en hel del forvirring, og nogle er også blevet sure over, at de nu skal betale mere for at komme af med skraldet.

Avisen har således fået en henvendelse fra en borger, der får en betydelig prisstigning. Han har hidtil kun haft en spand til restaffald, fordi han selv komposterede sit grønne affald. Men med indførelsen af de nye spande, skal alle have to spande - og betale for det.

Annonce

Det betaler sig at sortere fejlfrit

Da genbrugspladsen blev døgnåben, så man også kan aflevere affald, når der ikke er personale til stede, frygtede nogle for, at det ville gå ud over sorteringen.

De tog heldigvis fejl.

- Folk skal have ros, for det er ikke ret tit, vi finder noget, der er smidt i en forkert container. I det hele taget er alle gode til at passe på vores plads, siger Michael Høj-Larsen.

Selvfølgelig sker det en gang imellem, at der er noget, der går forkert.

- I arbejdstiden er personalet jo rundt på pladsen, og vi lægger stor vægt på hurtigt at få fjernet noget, der er smidt i en forkert container, for det smitter, siger Michael Høj-Larsen.

- Når nogen ser en blå duppedit i en container, smider de også deres blå duppedit der, i stedet for at læse, hvad der står på skiltet. Derfor er det vigtigt at være hurtig til at reagere.

Og det kan betale sig at sortere rigtigt. Forsyningen har kontrakter med modtagerne af de forskellige former for genbrugsmateriale. I de kontrakter er indskrevet en lille tolerance for fejl, men overskrides den, så koster det penge - og det er penge, der går fra genbrugspladsens økonomi, som det er dig og mig, der betaler.

Er det derhjemme i affaldsspandene, man sorterer forkert, kan det tilsvarende komme til at koste fællesskabet kolde kontanter. Derfor kan man risikere at få en "advarsel" på sin spand. "Vi tager skraldet - hvis du sorterer rigtigt" står der, samt en vejledning i, hvordan man skal gøre tingene rigtigt - af hensyn til økonomien og miljøet.

Undskyld til mønsterkunderne

- Overordnet set, så er de nye spande en serviceforbedring. Ud over rum til madaffald og restaffald er der nu også rum til glas, metal, pap og papir, som man hidtil selv skulle køre bort enten til en iglo eller til genbrugspladsen, siger Michael Høj-Larsen, der er direktør for Kerteminde Forsyning.

- Til de borgere, der klager over, at det er en service, de hverken har bedt om eller brug for, så må jeg beklage. Jeg synes også, at der er ærgerligt, at vi er nødt til at trække det ned over hovedet på vores mønsterkunder. Men vi er nødt til det, for at få alle borgere i kommunen til at sortere deres affald.

Regeringen har sat som mål, at mindst 51 procent af vores affald skal genbruges i 2020. I øjeblikket er tallet i Kerteminde Kommune på 47 procent. Det betyder, at for mange ikke sorterer deres affald - måske fordi det er for besværligt. De nye spande skulle gerne formå at få dem til at bruge sorteringssystemet, når det nu står lige uden for deres dør. Så det er på grund af dem, der hidtil ikke har gidet/evnet at sortere, at alle nu tvinges til at få de nye affaldsspande.

- Vi ved fra andre kommuner, og vi ved det fra dengang, vi indførte vores grønne spande, at det giver en meget stor effekt, siger Michael Høj-Larsen.

Han forventer, at de nye affaldsspande vil øge mængden af genbrug til 52-56 procent.

- Vores næste mål er et krav fra EU om genbrug af 55 procent af affaldet i 2025. I bedste fald, så når vi også det mål med indførelsen af de nye affaldsspande. Det vil vise sig i løbet af et par år, når systemet er helt indkørt.

Beskeden prisstigning

Prisen for det sidste kvartal i 2019 blev voldsomt dyrere, end de tre foregående kvartaler, og det skræmte nogle en hel del. Men det var heldigvis ikke et varsel om, at det bliver voldsomt dyrere at komme af med sit affald i 2020.

Priserne for renovation til næste år er beregnet, men endnu ikke godkendt af byrådet. Ifølge det, der så må betragtes som et pris-forslag, stiger prisen for en standardpakke fra 3.344 kroner i 2019 til 3.499 kroner i 2020. Altså en beskeden prisstigning for dem, der i forvejen havde en grøn spand, men en stigning på 835 kroner for dem, der ikke i forvejen havde den grønne spand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Odense

Jørgen har haft en blodprop i hjernen og kan kun sige 'for satan!': Kæmper imod ulovlige parkeringer

Annonce