Annonce
Fyn

Prinsessen satte grøn omstilling i gang på Skærbækværket

Vigga Clausen var ikke det mindste nervøs, da hun skulle overrække blomster til kronprinsessen. Foto: Michael Svenningsen

Et tryk på en stor rød knap udløste et skærende hyl som markering af, at Skærbækværket har bevæget sig fra sort til grønt brændsel.

Skærbæk: Det var kronprinsesse Mary, der først og fremmest var i fotografernes søgeslys, da Skærbækværkets grønne omstilling onsdag eftermiddag blev indviet. Men hun sørgede fornemt for, at der var fuld opmærksomhed på kulissen - det 1,8 mia. dyre ombyggede kraftværk.

- Skærbækværket er et forbillede opå den grønne omstilling, som Danmark er et foregangsland for. Det kan I være stolte af, sagde kronprinsesse Mary, som havde taget turen til Skærbæk som reserve for sin mand.

- Det var faktisk ham, der skulle have stået her, men han er blevet forhindret af et vigtigt arrangement i Thailand, forklarede kronprinsessen i sin tale ved indvielsen.

Skærbækværket er et forbillede for den grønne omstilling, som Danmark er foregangsland for. Det kan I være stolte af.

Kronprinsesse Mary
Fredericia, Vejle, Kolding og Middelfart har via deres ejerskab af TVIS betalt 80 pct. af investeringen i den grønne omstilling, så borgmestrene Jacob Bjerregaard, Jens Ejner Christensen, Jørn Pedersen og Johannes Lundsfryd Jensen var naturligvis blandt VIP-gæsterne på den guidede tur med prinsessen rundt på Skærbækværket. Med var også TVIS formand Lars Schmidt og direktør Hans Bjørn, samt Ørsted-ledelsen Henrik Poulsen og Thomas Dalsgaard. Foto: Michael Svenningsen

Ret på slipset

Det bytte var der ingen utilfredshed blandt hverken Ørsteds topledelse eller de fire borgmestre, som ejer varmeforsyningsselskabet TVIS, der har stået for 80 pct. af finansieringen af kedler, transportbånd, flislager og havneanlæg.

De rettede behørigt på slipset og knappede jakken, da kronprinsessen rullede op foran festteltet på den nye havnefront ved Skærbækværket. Otte-årige Vigga Clausen stod forrest og fik med et sikkert smil afleveret en buket i rødt og grønt til kronprinsessen, inden der uddelt håndtryk til jakkesættene langs den røde løber.

Inde i teltet var 250 gæster samlet. Ansatte, projektfolk og en række politikere, som har haft en finger med i spillet på den ti år lange vej fra ide til færdigt anlæg.

- 700 mand har været i gang med at bygge dette imponerende anlæg, sagde prinsessen og gjorde sig klar til at trykke på knappen uden for teltdugen.

Skærbækværket er et forbillede på den grønne omstilling, roste kronprinsesse Mary ved indvielsen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Forskrækket prinsesse

Kort efter kunne hun med et solidt tryk på den røde knap officielt indvie den store ombygning. Det udløste en høj sirene, som fik prinsessen til at træde et par forskrækkede skridt baglæns.

Men alt var, som det skulle være, kunne koncerndirektør Thomas Dalsgaard smilende berolige hende, og forklarede kort om processen, der gik i gang. To store kranarme greb ned i lasten på de fuldtlæssede flisskibe ved kaj og tømte grabben ned i transportanlægget.

Prinsessen fik fornøjelsen af i orange sikkerhedsvest, briller og sikkerhedshjelm at få en guidet tur rundt i anlægget med driftsleder Thomas Tougaard Nielsen i spidsen. Han forklarede processen ved flislageret, inden turen gik 14 m op i højden til kontrolrummet og videre til kedelanlægget.

Sikkerhedsregler kan ikke bøjes, selv om man er prinsesse, så Mary måtte trække i både orange sikkerhedsvest, beskyttelsesbriller og sikkerhedshjelm, da turen gik rundt på værket til bl.a. flislageret. Guide på turen var driftsleder Thomastaougaard Nielsen (t.h.). Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Snak og snacks

Tilbage i festteltet blev der budt på forfriskning og snak mellem de mange, der har haft en aktie i det store projekt. Kronprinsessen fik også mulighed for at hvile fødderne og skifte de flade sikre sko med de elegante støvler med hæl, som hun var ankommet i.

På sin vej retur ud ad Skærbæk kunne hun glæde sig over flagallé og vinke til et par prinsessefans, som havde stillet sig klar på Klippehagevej.

Det blæste kraftigt på havnefronten, men kronprinsessen rystede ikke på hånden, da hun fik sat flisanlægget i gang overværet af koncerndirektør Thomas Dalsgaard. Foto: Michael Svenningsen
Kronprinsessen havde sagt ja tak til at indvie værket, da kronprins Frederik måtte melde afbud. Selv om hun var i fotografernes søgelys, så sørgede hun fornemt for, at der var fuld opmærksomhed på den 1,8 mia. kr. dyre ombygning. Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce