Annonce
Kultur

Prins har nu overtaget efter skandalekonge

Den nykronede konge Felipe VI ses her med dronning Letizia og Prinsesse Leonor, da de ankommer til parlamentet i Madrid.

Juan Carlos har overdraget et rødt skærf som øverstbefalende for militæret til sin søn, kong Felipe VI.

Spaniens kong Felipe VI er torsdag taget i ed som nyt statsoverhoved i parlamentets underhus, hvor han iført en gallauniform svor troskab mod landets forfatning.

I en efterfølgende tale til parlamentarikerne, ledende politikere og medlemmer af kongefamilien sagde den nye konge, at hans far, Juan Carlos, ledede Spanien gennem en stor politisk æra.

- Jeg har store forhåbninger til Spaniens fremtid, sagde den 46-årige nye regent.

Det var ved midnatsklokkernes ringen, at Spanien torsdag fik en ny konge efter 39 år under Juan Carlos. Landets hidtidige monark skrev onsdag under på sin abdikation ved en ceremoni i Det Royale Palads i Madrid, hvorved hans søn blev landets ny konge fra midnat.

Ved en ceremoni torsdag morgen tog Juan Carlos det røde skærf af, som symboliserer, at han er øverstbefalende for Spaniens militær, og bandt det om livet på sin søn.

Kong Felipe VI blev derefter torsdag formiddag taget i ed i parlamentet, hvor han formelt er blevet proklameret ny regent.

Ved ceremonien i parlamentets underhus var der ikke megen pomp og pragt i forhold til udråbelsen af en ny konge i andre monarkier. Ingen udenlandske ledere eller monarker var inviteret.

Efter ceremonien i parlamentet skulle kong Felipe og dronning Letizia køre gennem gaderne til paladset, hvor de efterfølgende skulle vinke til folkemængden fra balkonen.

Derefter skulle dagen fejres ved en reception i paladset for særligt indbudte gæster.

Både underhuset og det spanske senat har med overvældende flertal godkendt en ny lov, som har banet vejen for kong Felipes overtagelse af tronen.

Den spanske lovgivning har hidtil ikke været skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer.

Den 76-årige Juan Carlos meddelte i begyndelsen af juni overraskende, at han ønskede at forlade den spanske trone.

Kongen har været upopulær, siden han til befolkningens store forargelse tog på en overdådig elefantjagt i Botswana i 2012, mens Spanien i stærk recession og på konkursens rand kæmpede med en brutal arbejdsløshed.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce