Annonce
Odense

Principiel sag: Erik Schmidt klar til en ny runde i retten

Erik Schmidt: - Jeg og andre lærere, der har været med i mange år, har altid haft forståelsen af, at en tjenstlig forseelse populært sagt enten krævede, at man slog på kassen, tog af kassen eller røg i kassen med en elev. Altså nogle ret ekstreme tilfælde. Og den her situation er ikke i nærheden af det. Og derfor er det også rystende for mange lærere. Foto: Peter Leth-Larsen

Den nu tidligere lærer Erik Schmidt fortæller her, hvorfor det er vigtigt for ham at få landsrettens vurdering af den tjenstlige advarsel, han fik for at hæve stemmen over for ledelsen på Agedrup Skole på et internt møde.

Han ventede mere end tre år på den første dom, så udsigten til, at der går et lille år mere, før landsretten kommer med sin vurdering, er ikke noget, der slår den nu tidligere lærer Erik Schmidt ud.

Sagen handler om, hvorvidt en tjenstlig advarsel til lærer Erik Schmidt var i orden eller ej efter en ophedet debat på et internt møde på Agedrup Skole.

Han fik oprindeligt sin tjenstlige advarsel for at være "negativ" og udtrykke sig negativt om "allerede besluttede forhold" frem for at "deltage aktivt og positivt i arbejdet". Han skulle acceptere, at ledelsen havde ledelsesretten, som der stod.

Byretten behandlede sagen og kom frem til, at den tjenstlige advarsel var i orden - ikke på grund af de forhold, der stod anført i advarslen, men fordi Erik Schmidt havde forbrudt sig mod "pligten til dekorum", altså havde opført sig uanstændigt, ved på et internt lærermøde at være højrøstet over for ledelsen.

 

Mange indkaldt til tjenstlig samtale

- Sagen er principiel, så jeg venter gerne lidt endnu, siger Erik Schmidt.

- Jeg ved, at der rundt omkring sidder mange lærere, som ikke forstår det her og har oplevet noget af det samme. Det ligner noget af en tendens i skoleverdenen, at man nogle steder forsøger at lukke munden på lærerne. Jeg har for eksempel kendskab til en skole, hvor omkring 25 lærere blev indkaldt til tjenstlig samtale omkring den tid, hvor jeg selv fik en advarsel.

Danmarks Lærerforening, som havde anlagt sagen ved byretten, anker netop på grund af det principielle i dommen, men Erik Schmidt anker også, fordi han synes, den er uretfærdig. Han vil have advarslen trukket tilbage, for han mener, at det at hæve stemmen over for en leder i en diskussion ikke er nok til en tjenstlig advarsel. Proportionerne er ikke i orden:

- Jeg og mange andre lærere, der har været med i mange år, har altid haft forståelsen af, at en tjenstlig forseelse populært sagt enten krævede, at man slog på kassen, tog af kassen eller røg i kassen med en elev. Altså nogle ret ekstreme tilfælde. Og det her er ikke i nærheden af det. Og derfor er det også rystende for mange lærere.

Annonce

Ideologiske undertoner

Sagen har imidlertid også en del ideologiske undertoner. Dem krøb dommeren i byretten udenom med sin dom.

- Det overrasker mig, at systemet er indrettet sådan, at man ikke vurderer tingene i et hele, men at dommeren sætter fingeren på dekorum-kravet - at jeg har pligt til at opføre mig anstændigt. Jeg må ikke hæve stemmen over for ledelsen - på trods af at jeg begrunder de ting, jeg kritiserer. Det er ikke en personlig tilsvining af lederen, for jeg kan faktisk godt have ondt af lederne ind imellem, fordi de har en rigtig vanskelig opgave, siger Erik Schmidt.

For folkeskolens dilemma står lysende klart, mener Erik Schmidt.

- Folkeskolen er en kulturinstitution, der udvikler sig med den debat, der føres - i langt højere grad end de initiativer, som skolelederne kan tage enkeltvis eller sammen. Det er lærerne, der har fingeren på pulsen, og hvis friheden til at ytre sig begrænses, får man heller ikke lærere, der tager ansvar for det hele. Hvis man skal være bange for at blande sig og sige sin mening, får man lærere, der ikke er nytænkende og dristige, men gør, hvad der bliver sagt. Og det fremmer ikke engagementet.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Kultur For abonnenter

Magisk punktum med Wainwright: Canadisk kraftværk sang Posten sønder og sammen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Festivalarrangør har næsten ikke sovet i en uge: - Jeg græd af glæde til den første lydprøve

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce