Annonce
Middelfart

Presset vil stige på genbrugspladserne: - Kun en tåbe frygter ikke haveaffaldet

Omkring 20 erhvervsdrivende benytter i gennemsnit genbrugspladserne om dagen, som er lukket land for private. Det oplyser Klavs Clemens Nielsen, leder af Affald og Genbrug i Middelfart Kommune. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Middelfarterne får ros for håndteringen af de nye retningslinjer for affaldområdet, som betyder at genbrugspladserne er lukket, og at genanvendeligt affald ikke bliver hentet.
Annonce

Middelfart Kommune: Mange borgere opholder sig i langt højere grad hjemme i denne tid med corona, hvilket kan ses på skraldespandende rundt omkring, der fyldes hurtigere end normalt. Samtidig får foråret danskerne til at strømme ud i haverne.

Noget, som kan skabe udfordringer i en tid, hvor Middelfart Kommune som mange andre har valgt at lukke genbrugspladserne for alle andre end erhvervsdrivende, og hvor man har sat pause for afhentningen af genanvendeligt affald som glas og metal.

Tiltag, som i andre kommuner har medført dumpning af haveaffald i naturområder og aflæsning af affald foran genbrugspladserne. Men det har middelfarterne stort set har holdt sig fra, fortæller Klavs Clemens Nielsen, leder af Affald og Genbrug i Middelfart Kommune.

- Vi har haft mange opkald vedrørende genbrugspladsernes åbning. Men jeg tror kun, vi har haft én eneste borger, som ikke efter en ganske kort forklaring kunne se, at det selvfølgelig var den rigtige beslutning at lukke genbrugspladsen, siger han og tilføjer, at der kun har været ét enkelt tilfælde af aflæsning af affald ude foran genbrugspladsen.

- Vi nærmer os jo påske, og som vi siger i affaldsbranchen: ”Kun en tåbe frygter ikke haveaffaldet”.

Klavs Clemens Nielsen, leder af Affald og Genbrug.

Annonce

Pres for at åbne

Selvom Klavs Clemens Nielsen og kollegaerne har haft mange positive borgere i telefonen, er han godt klar over, at ikke alle synes om, at genbrugspladserne er lukket for private.

- Jeg er selvfølgelig godt klar over, at der er borgere, der henvender sig andre steder som eksempelvis til politikerne. Det betyder, at der generelt er et pres af en eller anden slags på alle kommuner rundt omkring i forbindelse med genbrugspladserne. Vi nærmer os jo påske, og som vi siger i affaldsbranchen: ”kun en tåbe frygter ikke haveaffaldet”.

- Og presset vil stige. Derfor har vi også holdt et telefonmøde med 70 medlemmer af Dansk Affaldsforening, som kigger på alle kommuner og ser, hvad vi kan gøre i fællesskab. Og der er stor enighed om, at hvis vi skal åbne for genbrugspladserne, skal det komme oppefra, altså fra sundhedsmyndighederne og politiet, siger han.

Det vil skabe store udfordringer for Middelfart Kommune, hvis Middelfart handlede på egen hånd, lyder vurderingen.

- Åbner jeg, kommer de fra hele trekantområdet, så det er en fælles beslutning, pointerer Klavs Clemens Nielsen.

Annonce

Der sorteres fortsat affald

Først hed det sig, at afhentningen af genanvendeligt affald vil være sat på pause frem til 29. marts. Men så forlængede statsminister Mette Frederiksen nedlukningen af Danmark og dermed også perioden for, hvornår genanvendeligt affald vil blive afhentet. Trods uvisheden fortsætter middelfarterne med at sortere deres affald stort set som hidtil, fortæller Klavs Clemens Nielsen.

- Jeg har talt med vores driftleder for dagrenovation, og han bemærker en ganske lille stigning i mængderne. Vi snakker én til halvanden procent, og så er statistik jo svær. Hans fornemmelse er, at det er i dagrenovationen i boligforeningerne, at der er kommet lidt genanvendeligt affald i. Generelt ser de ingen ændringerne ved husstandende.

- Jeg vil gerne takke Middelfarts borgere for at være utroligt forstående i denne situation. Vi er selvfølgelig kede af ikke at kunne servicere dem som normalt. Men vi håber selvfølgelig, at vi hurtigt kan komme til det igen, for så er det højst sandsynligt, fordi coronavirussen er ved at trække sig. Det vil være en glædelig begivenhed for os alle, hvilket vi håber sker hurtigst muligt, siger Klavs Clemens Nielsen.

Normalt er foråret lig med store mængder haveaffald på genbrugsstationerne, men det er grundet nedlukningen ikke tilfældet i øjeblikket. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce

Vejformanden siger også tak

Middelfarterne får også et tak fra Lars Holmberg Frandsen(S), der er vejformand hos Middelfart Kommune.

- Vi havde tre affaldsindsamlere rundt i mandags, fordi vi samler jo kun skrald ind, når det er nødvendigt, og vi har faktisk ikke problemer med, at folk smider affald. Der er nogen, der har stillet dagrenovation og forskellige ting og sager af ved vores skraldespande og stativer rundt omkring. Her har der været sække, hvor man tydeligt kan se, at det typisk var noget, som skulle have været på en genbrugsplads.

- Men det er ikke sådan, at der har været læsset jord i rabatter og sådan. Jeg har lige tjekket hele vejen rundt, og det har der ikke været indberettet, men det kan jo komme, hvis ikke vores genbrugspladser bliver åbnet, siger Lars Holmberg Frandsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Assens

Spritbilist kørte ind i helleanlæg

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce