x
Annonce
Middelfart

Presset vil stige på genbrugspladserne: - Kun en tåbe frygter ikke haveaffaldet

Omkring 20 erhvervsdrivende benytter i gennemsnit genbrugspladserne om dagen, som er lukket land for private. Det oplyser Klavs Clemens Nielsen, leder af Affald og Genbrug i Middelfart Kommune. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Middelfarterne får ros for håndteringen af de nye retningslinjer for affaldområdet, som betyder at genbrugspladserne er lukket, og at genanvendeligt affald ikke bliver hentet.

Middelfart Kommune: Mange borgere opholder sig i langt højere grad hjemme i denne tid med corona, hvilket kan ses på skraldespandende rundt omkring, der fyldes hurtigere end normalt. Samtidig får foråret danskerne til at strømme ud i haverne.

Noget, som kan skabe udfordringer i en tid, hvor Middelfart Kommune som mange andre har valgt at lukke genbrugspladserne for alle andre end erhvervsdrivende, og hvor man har sat pause for afhentningen af genanvendeligt affald som glas og metal.

Tiltag, som i andre kommuner har medført dumpning af haveaffald i naturområder og aflæsning af affald foran genbrugspladserne. Men det har middelfarterne stort set har holdt sig fra, fortæller Klavs Clemens Nielsen, leder af Affald og Genbrug i Middelfart Kommune.

- Vi har haft mange opkald vedrørende genbrugspladsernes åbning. Men jeg tror kun, vi har haft én eneste borger, som ikke efter en ganske kort forklaring kunne se, at det selvfølgelig var den rigtige beslutning at lukke genbrugspladsen, siger han og tilføjer, at der kun har været ét enkelt tilfælde af aflæsning af affald ude foran genbrugspladsen.

Annonce
- Vi nærmer os jo påske, og som vi siger i affaldsbranchen: ”Kun en tåbe frygter ikke haveaffaldet”.

Klavs Clemens Nielsen, leder af Affald og Genbrug.

Pres for at åbne

Selvom Klavs Clemens Nielsen og kollegaerne har haft mange positive borgere i telefonen, er han godt klar over, at ikke alle synes om, at genbrugspladserne er lukket for private.

- Jeg er selvfølgelig godt klar over, at der er borgere, der henvender sig andre steder som eksempelvis til politikerne. Det betyder, at der generelt er et pres af en eller anden slags på alle kommuner rundt omkring i forbindelse med genbrugspladserne. Vi nærmer os jo påske, og som vi siger i affaldsbranchen: ”kun en tåbe frygter ikke haveaffaldet”.

- Og presset vil stige. Derfor har vi også holdt et telefonmøde med 70 medlemmer af Dansk Affaldsforening, som kigger på alle kommuner og ser, hvad vi kan gøre i fællesskab. Og der er stor enighed om, at hvis vi skal åbne for genbrugspladserne, skal det komme oppefra, altså fra sundhedsmyndighederne og politiet, siger han.

Det vil skabe store udfordringer for Middelfart Kommune, hvis Middelfart handlede på egen hånd, lyder vurderingen.

- Åbner jeg, kommer de fra hele trekantområdet, så det er en fælles beslutning, pointerer Klavs Clemens Nielsen.

Der sorteres fortsat affald

Først hed det sig, at afhentningen af genanvendeligt affald vil være sat på pause frem til 29. marts. Men så forlængede statsminister Mette Frederiksen nedlukningen af Danmark og dermed også perioden for, hvornår genanvendeligt affald vil blive afhentet. Trods uvisheden fortsætter middelfarterne med at sortere deres affald stort set som hidtil, fortæller Klavs Clemens Nielsen.

- Jeg har talt med vores driftleder for dagrenovation, og han bemærker en ganske lille stigning i mængderne. Vi snakker én til halvanden procent, og så er statistik jo svær. Hans fornemmelse er, at det er i dagrenovationen i boligforeningerne, at der er kommet lidt genanvendeligt affald i. Generelt ser de ingen ændringerne ved husstandende.

- Jeg vil gerne takke Middelfarts borgere for at være utroligt forstående i denne situation. Vi er selvfølgelig kede af ikke at kunne servicere dem som normalt. Men vi håber selvfølgelig, at vi hurtigt kan komme til det igen, for så er det højst sandsynligt, fordi coronavirussen er ved at trække sig. Det vil være en glædelig begivenhed for os alle, hvilket vi håber sker hurtigst muligt, siger Klavs Clemens Nielsen.

Normalt er foråret lig med store mængder haveaffald på genbrugsstationerne, men det er grundet nedlukningen ikke tilfældet i øjeblikket. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Vejformanden siger også tak

Middelfarterne får også et tak fra Lars Holmberg Frandsen(S), der er vejformand hos Middelfart Kommune.

- Vi havde tre affaldsindsamlere rundt i mandags, fordi vi samler jo kun skrald ind, når det er nødvendigt, og vi har faktisk ikke problemer med, at folk smider affald. Der er nogen, der har stillet dagrenovation og forskellige ting og sager af ved vores skraldespande og stativer rundt omkring. Her har der været sække, hvor man tydeligt kan se, at det typisk var noget, som skulle have været på en genbrugsplads.

- Men det er ikke sådan, at der har været læsset jord i rabatter og sådan. Jeg har lige tjekket hele vejen rundt, og det har der ikke været indberettet, men det kan jo komme, hvis ikke vores genbrugspladser bliver åbnet, siger Lars Holmberg Frandsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce