Annonce
Udland

Presset EU-kandidat anklager S-politiker for politisk spil

Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
Sylvie Goulard er tiltænkt et vigtigt EU-job, men hun er kommet i grim modvind i EU-Parlamentet under høring.

Sylvie Goulard, som er kandidat til jobbet som EU-kommissær for indre marked og tiltænkt et nært samarbejde med Margrethe Vestager, får en tur på grillen i Europa-Parlamentets fagudvalg onsdag.

Den franske politiker er den eneste af 26 kandidater, som har en verserende sag hos EU's svindeljægerkontor (Olaf), og den forfølger hende under hele høringen i de fagudvalg, som har ansvaret for at stille de kritiske spørgsmål.

Den danske parlamentariker Christel Schaldemose (S) borer i Olaf-sagen og minder Goulard om, at hun selv har siddet og stillet kritiske spørgsmål til kommende EU-kommissærer - i 2014 til Pierre Moscovici.

- Man skal ikke blande tingene sammen. Det, de har gang i nu, er mere et politisk spil, siger Goulard.

Umiddelbart forinden lød det til et fransk medlem af EPP-gruppen:

- Jeg har overholdt fransk lovgivning, og jeg vil også gerne bede dem respektere, at man er uskyldig, indtil andet er bevist.

Sagen handler om ansættelse af assistenter for EU-penge. Hun har betalt penge - 45.000 euro - tilbage til EU-Parlamentet.

Mange parlamentarikere vender tilbage til det faktum, at franskmanden forlod sit daværende job som fransk forsvarsminister efter blot en måned på grund af samme sag i 2017.

At hun trådte tilbage dengang skyldes, siger hun, at der i Frankrig siden 1990'erne har været præcedens for, at en minister træder tilbage, når der er en reel sag - uanset spørgsmålet om skyld.

Høringen af Sylvie Goulard kom i det hele taget til at handle mere om hendes økonomiske fortid og mulige interessekonflikter snarere end indholdet i det måske kommende job.

- Jeg er meget overrasket over de spørgsmål, jeg får i dag, siger hun.

Fra 2013 til 2016 var hun ansat i den amerikanske tænketank Berggruen Institute, hvor hun modtog 75.000 kroner om måneden.

- Jeg er ked af, at disse beløb er offentliggjort, for hvis noget er lovligt, hvorfor taler man så om det flere år senere, siger Goulard.

Det provokerer mange spørgere under høringen, at hun passede dette arbejde, mens hun var medlem af EU-Parlamentet.

- Man kan ikke bare komme med en en løs beskyldning uden at komme med beviser for det. Jeg arbejdede for en tænketank, og måske er du ikke glad for det, da du ikke støtter de samme idéer, siger Goulard til en spørger.

Hvornår Olaf kommer med en afgørelse, vides ikke. Men den franske politiker er nu den eneste, som fortsat undersøges af Olaf, efter at flere andre kandidater er blevet frikendt af EU-kontoret den seneste uge.

Goulard skal ifølge kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen arbejde tæt sammen med Vestager. De to skal i løbet af tre måneder komme med et udspil på det digitale område.

For Vestager var Goulard desuden den direkte forbindelse til den franske præsident, Emmanuel Macron, da danskeren en overgang var mulig kandidat til jobbet som formand for EU-Kommissionen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce