Annonce
Odense

Presset på pengepungen: Motorklub får kæmpetilskud i sag om ulovlig motorbane

Der kommer til at gå lang tid endnu, før medlemmerne af Fyens Motor Sport kan gøre sig nogen forhåbninger om at køre ræs på motorsportsanlægget i Kærby Mose igen. Nu har foreningen dog fået støtte til at få lavet den påkrævede VVM-redegørelse. Arkivfoto: Michael Bager
Fyens Motor Sport får nu et stort økonomisk tilskud af Odense Kommune til at få lavet en ny miljøvurdering af motorsportsanlægget ved Kærby Mose. Banen blev erklæret ulovligt kort før jul på grund af en bestand af den fredede dyreart stor vandsalamander.

Kærby Mose: Odense Kommune kommer nu Fyens Motor Sport til undsætning og giver foreningen et ekstraordinært tilskud på 937.500 kroner, der skal bruges til en miljøvurdering af det allerede anlagte motorsportsanlæg i Kærby Mose.

Det bestemte et flertal i By- og Kulturudvalget på udvalgsmødet tirsdag.

- Det er jo en fantastisk nyhed. Jeg er megaglad og rørt over det faktisk, lød det efter mødet fra Louise Laustsen, som er udpeget som talsmand for motorsportsklubben.

Annonce

Samme udvalg gav for flere år siden tilladelse til anlæggelsen af motorsportsanlægget, der består af en motocross- og en gocartbane, men efter en klage fra en lokal borgergruppe trak Planklagenævnet tæppet væk under banen og motorsportsklubben, da nævnet kort før jul erklærede banen ulovlig. Ifølge nævnet havde Odense Kommune ikke lavet en grundig nok vurdering af motorsportsanlæggets konsekvenser for en mulig bestand af den stærkt beskyttede dyreart stor vandsalamander.

Det store tilskud fra Odense Kommune skal derfor gå direkte til at finansiere en ny VVM-redegørelse, som normalt bliver lavet før anlæggelsen af byggerier, som kan have en negativ indflydelse på miljøet og naturen. I dette tilfælde bliver den nye redegørelse altså lavet på baggrund af et motorsportsanlæg i Kærby Mose, som allerede er bygget.


Jeg vil meget nødigt foregribe, hvad miljøundersøgelserne kommer til at vise, men jeg håber selvfølgelig, at der kan rettes op på tingene og at alle bliver tilfredse med de løsninger, man kan finde frem til. Men det er rigtigt, at processen er noget bagvendt.

Maria Brumvig (S), medlem af By- og Kulturudvalget


Redegørelsen kommer med andre ord til at beskrive nogle mulige konsekvenser for miljøet og naturen, som motorsportsanlægget allerede har haft.

Det handler dels om støjen fra gocart- og motocrossbanerne, om støjvoldene med lettere forurenet jord tæt ved Vejrup å og måske ikke mindst om bestanden af stor vandsalamander i en mindre sø, som i forbindelse med projektet er blevet omkranset af gocartbanen.

- Kommunen har et ansvar

Beslutningen om at give klubben det store tilskud blev truffet af Socialdemokratiet og Venstre, der dermed også stemte imod et ændringsforslag fra Konservatives Kristian Guldfeldt om at støtte klubben med et rentefrit lån i stedet for et tilskud.

Ifølge Maria Brumvig (S) havde det også en betydning, at forvaltningen har erkendt deres ansvar i sagen.

- Forvaltningen har spillet en uheldig rolle i sagen, så kommunen har også et ansvar. Vi kan ikke leve med, at en forening bliver ramt så hårdt og står tilbage med så store udgifter, som de ikke har nogen chance for at kunne betale, siger Maria Brumvig.

Borgergruppen har allerede varslet, at man vil klage over en eventuel ny godkendelse af banen. Er der ikke en risiko for, at Planklagenævnet igen vil underkende en godkendelse af banen, så I nu reelt har smidt tæt ved en million skattekroner ud af vinduet?

- Det håber jeg sandelig ikke. Jeg vil meget nødigt foregribe, hvad miljøundersøgelserne kommer til at vise, men jeg håber selvfølgelig, at der kan rettes op på tingene og at alle bliver tilfredse med de løsninger, man kan finde frem til. Men det er rigtigt, at processen er noget bagvendt, siger Maria Brumvig.

Annonce

Ingen ræs i 2021

Selvom motorsportsklubben nu får tilskud til at få lavet en ny miljøvurdering, forventer Louise Laustsen ikke, at der vil blive kørt på banerne i 2021.

- Nej, min bedste vurdering vil være, at banen først vil kunne åbne igen i 2022. Vi kan ikke forcerer processen på nogen måde eller tvinge de rådgivende ingeniører i gummistøvlerne, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce