Annonce
Erhverv

Presser lejen ned: Flere butikker står tomme på Fyn

Efter halvandet år med uafbrudt fremgang på Fyn, så er antallet af tommer butikker steget i tre kvartaler i træk. Foto: Mads Jensen/Scanpic

Antallet af ledige butikslokaler stiger igen, og det presser prisen ned på de fynske lejemål - ikke mindst i byerne uden for Odense.

Det går den forkerte vej på Fyn i forhold til resten af landet. I hvert fald, hvis man skal måle på antallet af ledige kvadratmeter i detailhandlen. Efter mere end halvandet års fremgang med færre tomme butikker, går udviklingen nu den modsatte vej, og dermed blev 2017 året, hvor udviklingen vendte efter flere års fremgang. Det fortæller Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk.

- Som tallene ser ud nu, kan vi konstatere, at der bliver annonceret efter flere butikker på Fyn i forhold til resten af landet, hvor udviklingen har været mere jævn, siger han.

På Fyn stod 5,6 procent af lokalerne tomme ved indgangen til fjerde kvartal 2017. Det er en stigning på 4,7 procent i forhold til første kvartal, og dermed har Fyn fået flere tomme butikslokaler gennem tre kvartaler i træk.

Ejendomstorvet er en forening af alle erhvervsmæglere, og samtidig repræsenterer siden også de største ejendomsejere og kapitalfonde. Statistikken ser på udbudte kvadratmeter i forhold til den byggemasse, der er inden for detailhandel, og tallene opgøres i et markedsindeks for hvert kvartal.

Annonce

- Selv om lokalelejen er under pres, så er der ikke tale om et skred.

Morten Nielsen, Ejendomsmægler, EDC

Stiger uden for Odense

I faktiske tal betyder stigningen, at udbuddet af ledige butikslokaler i løbet af 2017 steg med cirka 12.000 kvadratmeter. Og det har presset priserne. Ikke mindst i yderområderne hvor niveauet for lokaleleje ligger 16 procent lavere end for et år siden. For selv om Odense med 122 ledige lejemål tegner sig for hovedparten af de tomme lokaler, så er det ikke her, man skal lede efter stigningen. Det mener Morten Nielsen, der ejendomsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn.

- Selv om lokalelejen er under pres, så er der ikke tale om et skred. En del af det skyldes den stigende internethandel, og de gode placeringer giver altid en topleje - uanset om det er gode eller dårlige tider. For det er en kritisk masse, siger han.

En god placering er ifølge ejendomsmægleren typisk strøgplaceringer. Men store indfaldsveje og trafikale knudepunkter er også attraktive.

Mere nybyggeri

- Hvis man tager de fynske briller på, så ligger tilbagegangen ikke i de største byer. Èn af årsagerne kan blandt andet være, at Kiwi er forsvundet fra landkortet. Og selv om Netto har overtaget en del af lejemålene, så har de ikke sat sig på alle lokalerne. Hver gang sådan et lejemål står tomt, så giver det et sted mellem 800 og 1000 ledige kvadratmeter, og alle de lokaler er ikke fyldt op af noget andet endnu, siger mægleren og fortsætter:

- Kiwi-kæden var typisk kendt for at placere sine butikker ude i periferien. Og selv om det ikke er klippefast, så tror jeg, at det er en stor del af forklaringen, siger mægleren.

Men noget af ændringen skyldes også, at der bygges nyt, vurderer Morten Nielsen.

- I Odense flytter Netto ind i nybyggeriet på hjørnet af Nyborgvej og Ejbygade, hvor der egentlig skulle have ligget en Kiwi. Og det giver ledige kvadratmeter i butikkens gamle areal på den anden side af krydset, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce