Annonce
Gear

Praktisk og rummelig Octavia

Skoda Octavia er den stationcar i klassen som giver mest værdi for pengene

Som normal-Octaviaen er Octavia Combi baseret på platformen fra den nye Golf, hvilket for tiden er et af de bedste fundamenter, man kan bygge en bil på. Også en stationcar. Og ganske som forgængeren synes den nye Octavia Combi at placere sig lunt som en af markedets bedste stationcars af den traditionelle slags.

Men de praktiske kvaliteter er nok så interessante. Bagagerummet kan sluge 620 liter bagage. Eller 1740, hvis man lægger splitbagsædet ned. Det skulle være mere end rigeligt til selv den største barnevogn på markedet eller til alt camping-udstyret til familiens sommerferie i Italien. Skoda er således testens i særklasse mest rummelige bil, og det gælder ikke både i bagagerummet, men i særdeleshed også på bagsædet.

Testbilen er den lækre 2,0 TDI med 150 hk diesel, topudstyret Elegance og som skummet på den tjekkiske øl: Det fine seks-trins DSG-gear. Alligevel koster Octavia kun 339.000 kroner. Ulempen er en lidt hårdere affjedring end i Golf og et sæt køreegenskaber, som ikke er helt så præcise som forbilledet, men tæt på. Ellers er Octavia et mageløst godt køb, på niveau med Golf og milevidt fra Toyota Auris.

Firmabilisterne var også vilde med nyheden, da den i forrige uge blev Årets Businessbil 2014, blandet andet fordi den også har en attraktiv beskatning på 293.000 kroner.

Så der er noget for enhver smag.

Mageløst store forhold

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce