x
Annonce
Fyn

Praktiserende læger mangler værnemidler mod corona-virus: - Patienterne skal for guds skyld blive væk

Morten Svenning Nielsen er formand for lægerne i Odense og arbejder selv hos Lægerne i Centrum i Odense. Han sender en klar opfordring til patienterne om at blive væk og i stedet ringe til klinikken, hvis de har mistanke om at være ramt af corona-virus. Arkivfoto Birgitte Carol Heiberg
De praktiserende læger på Fyn har lige nu ingen masker eller kitler, der kan beskytte dem og de andre patienter i klinikken, hvis der møder en patient op, der viser sig at være inficeret med coronavirus. Værnemidlerne er i restordrer, men ifølge Region Syddanmark skulle der nu være 350 beskyttelsessæt på vej til lægeklinikkerne.

Opdateret torsdag klokken 14.05 med tal for coronatest på Odense Universitetshospital

- Bliv for guds skyld væk og ring til os i stedet.

Så kontant lyder et af de vigtigste budskaber fra de praktiserende læger på Fyn til patienter, der kan være i risiko for at være inficeret med coronavirus.

- Kommer der en smittet person op i venteværelset og kommer til at hoste på en svækket patient, så bliver det en helt anden og mere alvorlig situation, hvor vi også for alvor får det spredt rundt, siger Morten Svenning Nielsen, der er praktiserende læge hos Lægerne i Centrum i Odense og desuden formand for de praktiserende lægers organisation i Odense.

Samme budskab lyder fra Henrik Dibbern, der er praktiserende læge i Uggerslev på Nordfyn.

- Lægeklinikkerne er noget nær de værste steder, man kan tage hen, hvis man er ramt, fordi man risikerer at smitte nogle svækkede patienter. Så man skal simpelthen gå hjem igen og i stedet ringe til mig, siger Dibbern, som er tidligere formand for landets praktiserende læger.

Annonce

Flere henvendelser efter første tilfælde

Torsdag nåede epidemien til Danmark, da en ansat på TV2 blev testet positiv for coronavirus, efter at han sammen med din familie havde været på skitur i Italien.

Og samme formiddag begyndte Lægerne i Centrum at få de første henvendelser fra odenseanere, som følte sig i risiko for at have coronavirus, fortæller Morten Svenning Nielsen.

- Vi har en henvendelse fra en, som er i landet og som har været eksponeret. Vedkommende har været syg, men er nu i bedring, så efter at have rådført os med Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH blev sagen lukket på telefonen. Den anden patient er stadig i udlandet i et af de områder, der er på listen og ville høre, hvilke forholdsregler, der er. Så der er vi ved at få afklaret, hvad der skal ske ved hjemkomsten, siger Morten Svenning Nielsen.

Mangler stadig værnemidler

I takt med at antallet af smittede personer i Italien begyndte at stige, har flere eksperter peget på, at det bare var et spørgsmål om tid, før coronavirusset nåede til Danmark.

Alligevel er der store forskelle på, hvor parate de praktiserende læger er på at tage imod patienter, der måtte have overhørt det klare budskab om at blive væk fra lægeklinikkerne.

I nogle regioner har lægeklinikkerne modtaget et enkelt mundbind, som patienten skal have på, så vedkommende ikke smitter lægen eller andre patienter. I Region Syddanmark har lægerne slet ikke modtaget nogen værnemidler.

- Vi har ikke modtaget noget. Det er jo selvfølgelig også en ekstra grund til, at patienter med mistanke om coronavirus ikke skal møde op i praksis. Skulle der pludseligt stå én her, så er vi egentligt prisgivet. Vi har nogle gamle mundbind liggende, som formentligt er uanvendelige i den sammenhæng, siger Morten Svenning Nielsen, der peger på, at de praktiserende læger ikke bare kan indkøbe de relevante værnemidler selv:

- Det ville vi rigtigt gerne gøre, men der er ikke noget at købe i øjeblikket. Alle lagre er tømt i en sådan grad, at det rygtes, at der er hospitaler i Danmark, som må udsætte operationer, fordi de ikke kan købe mundbind til kirurgerne.

Henrik Dibbern mener, at myndighederne har været for langsomme til at reagere.

- Det er jo helt klart, at myndighederne har været for langsomme til at komme på omgangshøjde med det her. Vi ved selvfølgelig ikke endnu, hvor udbredt og farlig virusset bliver her i Danmark, men vi er i hvert fald ikke særligt forberedte på at tage imod patienterne, siger han.

350 beskyttelsessæt på vej

Regionens præhospitale chef, Gitte Jørgensen, bekræfter, at en del af værnemidlerne er i restordrer i øjeblikket. Det skyldes dels den forhøjede efterspørgsel og at store dele af produktionen ligger i Kina.

Hun peger dog på, at man i Region Syddanmark nu har fået indkøbt 350 sæt beskyttelsesudstyr, der består af en kittel, handsker og maske. Sættene bliver i denne uge og i starten af næste uge sendt ud til lægeklinikkerne i regionen.

- Jeg har ikke haft problemer med at få de sæt, som vi har fået hjem, men det er rigtigt, at der er noget af det, som er i restordre. Derfor er det også vigtigt, at de praktiserende læger bruger værnemidlerne med omtanke. Det er ikke bare en hyldevarer, som vi kan bestille hjem, siger Gitte Jørgensen.

Beskyttelsessættene er i første omgang sendt til hospitalerne, der sender sættene videre til lægeklinikkerne via de biler, der henter blodprøver.

På Odense Universitetshospital bliver der gennemført test af personer, som er under mistanke for at kunne have coronavirus. OUH har pt. testet fire personer. Én af dem er testet negativ, de øvrige tre er i hjemmekarantæne, mens OUH afventer svar på testen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce