Annonce
Fyn

Præsten bød velkommen til første gudstjeneste i to måneder: - Jeg har savnet jer

Præst Peder Thyssen byder velkommen til de fremmødte i Skt. Knuds Kirke Kristi himmelfartsdag. Der var plads til 61, men der kom kun 30. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er sol over Odense, og det nyrenoverede tårn på Skt. Knuds Kirke – Fyns eneste domkirke – er omkranset af lyseblå himmel. Det er Kristi himmelfartsdag, og de danske kirker kan efter to måneders nedlukning endelig lukke dørene op for almindelige gudstjenester. Det har både præst Peder Thyssen og de fremmødte kirkegængere glædet sig til.

Den store kirke med de imponerende hvælvinger kan på en fyldt dag huse 460 personer. I dag står der flere steder skilte med, at der maksimalt må samles 61 personer. Salmebøgerne er ikke i brug denne Kristi himmelfartsdag, i stedet er der lagt sedler ud med de fire salmer, der skal synges i løbet af højmessen. Kirkebænkene er afmærket, så man er sikker på, hvor mange der må sidde på en bænk.

Kirkeklokkerne ringer ind, og præst Peder Thyssen tager imod kirkegængere, såvel kendte som ukendte. Et tidligere menighedsrådsmedlem træder ind med et stort smil.

- Jeg er gået over til den muslimske måde at hilse på, siger han, mens han lægger sin højre hånd på hjertet.

Under normale corona-frie omstændigheder vil der være et sted mellem 50 og 75 personer i kirken på Kristi himmelfart. I dag sidder 30 hoveder spredt udover den rummelige kirke.

Annonce
Under altergangen udleverede Peder Thyssen og Lene Sørig oblater og vin til kirkegængerne. Til formålet havde de plastichandsker på for at mindske smitterisikoen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nærhed på afstand

- Velkommen tilbage fra isolationens fængsel. Nu må vi mødes igen, og vi må mødes i kirken. Dejligt at se jer. Jeg har savnet jer, lyder velkomsten fra Peder Thyssen.

Det er en speciel dag, siger præsten og oplyser i samme åndedrag, at også dagens gudstjeneste vil være lidt speciel. Blandt andet er der et ekstra alter, hvor altergangen vil foregå. Han forsikrer, at det ikke skyldes, at han er gået hen og blevet katolik, men at det er af sundhedshensyn. Han fortæller, at sundhedshensynet også ligger til grund for, at der kun synges fire salmer i dag, idet man spytter, når man synger.

- Det er meget pudsigt, at dagens tema i dag, efter lang tids isolation, er netop det, statsministeren gav som motto den 11. marts: Nærhed på afstand, indleder Peder Thyssen sin prædiken.

Præsten fortæller, at det, vi mindes og fejrer på netop Kristi himmelfartsdag, er, at Jesus tog fysisk afsked med sine disciple. Han velsignede dem og tog op til sin far i himlen. Inden han gjorde det, bad han sine disciple om at blive i Jerusalem med løftet om, at der ville komme noget andet i stedet for deres fysiske forbundethed.

Det minder om de seneste måneders virkelighed. Vi har på grund af landets nedlukning, hvor vi alle har været socialt afskåret, været tvunget til at tænke dybt. Hvad betyder noget for mig? Hvad er vigtigt for mig i det liv, jeg lever, spørger Peder Thyssen.

- Normalt når vi taler i telefon, er det fordi, vi skal give en meddelelse. Kvinder kan tale i telefon i timevis. Når min kone har talt i telefon med en veninde, og jeg spørger, hvad de har talt om, kan hun ikke rigtigt huske det. Men det var hyggeligt. Bare det at tale og være sammen har en værdi.

Vigtgst af samværet

En fast bestanddel af højmessen er altergangen. Ligesom så meget andet har den taget en lidt anden form. For eksempel har præsten plastikhandsker på.

- Det er ikke fordi, jeg ikke kan lide jer. Det er for at mindske smittefaren, understreger han.

Efter instrukser fra præsten stiller først den højre side af kirken sig i kø ned ad altergangen. 14 mennesker fylder stort set hele gangen, fordi de – som instrueret – holder afstand. Kirkegængerne får en oblat og et lille glas vin, der på forhånd er hældt op i et lille plastik-snapseglas.

Altergangen foregår i stilhed, da der ikke som vanligt følger budskabet om, at man modtager Jesu legeme og Jesu blod. I stedet modtager de fremmødte korsets tegn af Peder Thyssen.

- Det er lidt tørt i dag. Men det er ligemeget. Det vigtigste er, at vi er sammen, konstaterer Peder Thyssen.

Slutteligt modtager de fremmødte Herrens velsignelse, inden de bevæger sig ud i foråret efter noget, der minder om normale tilstande.

Flere steder i kirken stod der dispensere med håndsprit klar til gæsterne. Her ved indgangen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Normalt er man som præst, der prædikener på Kristi Himmelfart, iklædt et farvet messehagel udover præstekjolen, men sådan var det ikke ved denne højmesse i domkirken. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Hvis man følger reglen om, at der skal være fire kvadratmeter per person, kan der være flere i kirken end 61. Men man har valgt at følge et forsigtighedsprincip. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der sad maksimalt to personer på hver kirkebænk. For selvom afstandskravet er blevet sænket til én meter, gælder det ikke forsamlinger, hvor der synges, hvad der jo altså gør i kirken. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Peder Thyssen trækker i arbejdstøjet, inden kirkeklokkerne ringer ind til gudstjeneste klokken 10. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Liga og studenterfester kolliderer

Odense

Jørgen har haft en blodprop i hjernen og kan kun sige 'for satan!': Kæmper imod ulovlige parkeringer

Annonce