Annonce
Fyn

Præst støtter vaccinekritisk kollega: Vi udskammes

Sognepræst Therese Strand Kudajewski fra Svanninge støttes af sjællandsk kollega, der mener, at de uvaccinerede udskammes.  Foto: Vibeke Volder
Sognepræst Peter Sander fra Brøndby Strand Sogn har kontaktet præsten i Svanninge, Therese Strand Kudajewski, for at støtte hende i kampen mod det, han betegner som social kontrol og udskamning af uvaccinerede.

Den kontroversielle præst i Svanninge ved Faaborg, Therese Strand Kudajewski, får støtte fra sin kollega i Brøndby Strand Sogn, Peter Sander, der også er vaccineskeptiker og mener, at der sker en urimelig udskamning af uvaccinerede.

- Jeg er nervøs for bivirkningerne og er bekymret for den høje grad af social kontrol af, hvorvidt vi er vaccineret eller ikke, siger han.

Jeg er nervøs for bivirkningerne og er bekymret for den høje grad af social kontrol af, hvorvidt vi er vaccineret eller ikke.

Peter Sander, sognepræst i Brøndby Strand

Therese Strand Kudawejski har tidligere på Facebook opfordret andre præster til at støtte hende i et netværk. Hvorvidt, det er lykkedes at danne et sådant netværk, ved Peter Sander ikke.

Annonce

- Så du er ikke med i noget netværk?

- Jo. Vi taler da med hinanden. Jeg talte forleden i telefon med Therese, fordi jeg er bekymret for hende efter det, der har været skrevet om hende. Hun var ilde berørt, men ved godt mod. Jeg har også mailet et par gange med hende, men kender hende ikke personligt, siger Peter Sander.

Ensidige medier

Den sjællandske præst aner ikke, hvor mange præster, der er med i et form for netværk og hvorvidt, der er flere fynske præster med.

- Hvordan taler I sammen?

- Det vil jeg ikke komme ind på, men vi mailer, telefonerer og kommenterer på Facebook. Generelt er det sådan, at de vaccineskeptiske præster får en hård behandling af medierne og ikke tør stå frem, siger den sjællandske præst.

Tavs præst

Fyens Stifstidende ville meget gerne have talt med Therese Strand Kudajewski for at kunne give en så nuanceret dækning af hendes synspunkter som muligt. Men trods adskillige forsøg er hun på intet tidspunkt vendt tilbage i den seneste uges dækning af sagen.

Svanninge-præsten lod sig  interviewe før jul om sin modstand mod at lade kirkegængere vise coronapas. Dengang sagde hun blandt andet: "Jeg har ved min tiltrædelse som præst afgivet et løfte om at forkynde Jesu ord rent og purt, og afviser vi én i kirkedøren, forbryder vi os mod evangeliet".

Hun understregede desuden: "Mit ærinde er på ingen måde med min holdning at skabe splittelse. Vi skal i denne tid passe meget på at skabe et opdelt samfund".

Siden er det kommet frem, at præsten på sin Facebook-profil er kommet med meget markante ytringer mod coronahåndteringen og vacciner. Fredag var hun til samtale hos biskoppen, hvor hun fik præciseret reglerne for tjenestemænd og præsters ytringer. Da hun senere på dagen talte til en demonstration mod coronarehåndteringen, understregede hun, at hun talte som privatperson og ikke præst.

Han understreger, at ingen af parterne får noget ud at gejle hinanden op i debatten om coronahåndtering.

- Jeg har altid en kær og forsonende tone. Det er også kærlighed og forsoning, Therese gerne vil, og hun føler virkelig, at folk, der som hende ikke er vaccineret, udskammes og diskrimineres.

- Lægger hun op til kærlighed og forsoning, når hun ordret skriver sådan på Facebook: "Det en skændsel for lægestanden, det som udspiller sig i tiden, og jeg håber, at der vil være flere og flere læger, der siger fra, så læge og morder ikke atter bliver to sider af samme sag."

- Det er selvfølgelig en hård tone, men det skal ses i sammenhæng med, hvad ikke vaccinerede udsættes for. I det øjeblik nogen siger et kritisk pip om vacciner, hvad enten det er præster, læger eller andre, så bliver der slået ned på dem med det samme.

- Det gælder også medierne, der har en meget ensidig dækning. Mediernes tone overfor de uvaccinerede, der er skeptiske overfor at få noget ukendt sprøjtet ind i sig, er også meget hård.

- Men er du enig i Therese Kudajewskis ord om vaccinerende læger og håbet om, at de siger fra, så læge og morder ikke bliver to sider af samme sag?

- Det vil jeg lade Therese udtale sig om. Jeg kan godt lide Therese.

- Men er du enig?

- Jeg vil formulere mig på en anden måde. Jeg kommer heller ikke til at sammenligne læger, og hvad der foregik i nazitiden, men jeg tror, at Therese har været langt nede over at se den måde, medierne har kørt hele det show med corona gennem to år, siger Peter Sander.

Annonce

De urene

Præsten i Svanninge skrev 3. januar på Facebook, at hun var været udsat for anonyme trusler og henviser i den forbindelse til digterpræsten Kaj Munk, der blev skudt af tyskerne under anden verdenskrig. "Jeg tænker også på, hvor grænsen går, før jeg selv kan risikere at blive skudt. Er det der, vi er?", skrev hun.

- Det er jo et udtryk for, hvordan hun har det som uvaccineret. Man bliver virkelig udskammet. Man er en af de urene, siger Peter Sander, der ikke selv har oplevet trusler.

Regler lempes i kirken

Alle pladser i kirken må nu tages i brug ved bryllupper, begravelser, dåb og andre kirkelige handlinger. Det er konsekvensen af de lempelser, regeringen gennemfører fra søndag. Hidtil har der skullet være ekstra luft mellem kirkegængerne, men dette krav ophæves fra søndag.

Til gengæld er der stadig krav om coronapas ved flere end 100 deltagere i kirken, og der skal bæres mundbind eller visir, når man bevæger sig rundt i kirken.

For kirkens ansatte er der også fortsat krav om coronapas.

Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af byggeplaner bag Odense Banegård Center: - Useriøs tilgang til Odenses fremtid

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Skimmelsvamp konstateret på skole: Elever er flyttet ud af de ramte lokaler

Nyborg For abonnenter

Ny direktør skal skabe ro efter kaotisk forår på rådhuset: - Jeg tror, man har ledt efter en type som mig

Nyborg

Aldrig sket før: Nu kan du hilse på den berømte Google Street View-bil på Fyn

Assens

Restauranten på havnen gik fint, men: - Det giver ikke mening at genåbne, hvis vi ikke kan finde en kok

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Fyn

Af krigen voksede et nyt venskab: Masha og Sofia vil hellere gå i dansk skole - Her bliver vi ikke skældt ud og skrevet i den sorte bog

Sport For abonnenter

Andreas Alm forsvarede Hans Christian Bernat, men målmands-polemikken kommer på skidt tidspunkt

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Odense

Gør et røverkøb: Bryggeri-gigant er brændt inde med drikkevarer - sælger sodavand og øl til spotpris

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Odense

Ny aftale på plads i Odense: Nyt opholdssted til socialt udsatte for 1,5 mio. kr.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fyn kan blive Danmarks svar på Hollywood: Så meget har FilmFyn boostet det fynske filmmiljø

Kerteminde

Peter gav dem huset: Til efteråret vil Arne og Henning give de unge en fed mulighed

Annonce