Annonce
Faaborg-Midtfyn

Præst om Faaborg-Midtfyn: Min skønne egn

Eva Ladefoged, sognepræst i Vester Hæsinge Sogn og Sandholts Lyndelse Sogn. Privatfoto

Da jeg her til Vester Hæsinge kom, sad jeg lidt og så mig om ...

Sådan - lettere omskrevet - begynder Ole Heydes hyldestsang til Fyn.

Jeg vil zoome ind på landsbyen V. Hæsinge, lidt nord for Svanninge Bakker.

Annonce

Min familie og jeg kom tilbage til Fyn for syv år siden. Jeg skulle være præst i V. Hæsinge, og inden vi flyttede, havde vi i TV-avisen hørt om X-Huset i byen, og at det fik støtte fra Lokale og Anlægsfonden. Det lød som en aktiv landsby med ildsjæle, der turde og kunne tage initiativer, og vi glædede os til at blive en del af det.

X-Huset har været ramme om stort og småt. Det er her, vi, før corona ramte landet, kunne tage op og spise om torsdagen i efterårs- og vintermånederne og møde egnens folk til en snak hen over bordene - vi er mellem 40 og 80, der deltager og på skift hjælper til i køkkenet.

Huset rummer blandt andet også Husflid, Mænds Mødested, muligheden for at spille badminton, keramisk værksted og Lokalhistorisk Arkiv.

I den anden ende af byen byder Multihuset på fællesskab, også omkring mad, men med galleriets skiftende kunstudstillinger og scenens musikalske udfoldelser i centrum. Her skriver man sig på tavlen og spiller tre numre, eller man sidder og jammer i galleriet. Endelig kan man som undertegnede bare møde op og lytte og bidrage ved at være en del af fællesskabet.

Skovsøen har ikke rigtig nogen skov, men ved søen er der sheltere og bålhytte. Her samles vi blandt andet til sankthans og til aftensang om sommeren, eller fanger en fisk og griller den, og slutter af med en tur på tømmerflåden.

Der står mange frivillige hjælpere bag for at etablere disse faciliteter og aktiviteter og for at holde dem i gang og udvikle nyt, men det er netop fællesskabet omkring byens projekter, der holder det hele i gang - inklusive én selv.

Kirken og præstegården er ofte ramme om arrangementer af forskellig art. Her er koncerter, foredrag, læsekreds og kaffemik. Jeg kan godt lide, når kirken laver noget sammen med de lokale foreninger, hvad enten vi gør det i kirkerummet eller rykker ud på petanquebanen i Ny Stenderup eller får lov at holde høstgudstjeneste i en lade eller holder påskevandregudstjeneste i det smukke Remset, bakket op af de lokale beboere.

Anden pinsedag samles vi til friluftsgudstjeneste ved Trente Mølle. Der er et samarbejde mellem flere sogne, og fra hvert sit sogn vandrer vi til og mødes ved Trente Mølle. Et skønt naturområde med skov og sø.

Vores egn er rig på syrener. Hegnene vokser langs de snoede veje og i skellene mellem markerne. De lilla blomster i mørke og lyse nuancer blander sig med hvide blomsterklaser og står så smukt og indrammer de gule rapsmarker. Duften af syrener er berusende, og blomsterne kan der laves saft af, som blandet med øl eller hvidvin er en nydelse en varm sommeraften.

Jeg har cirka 30 forskellige syrener i haven, de er købt i en planteskole, der har specialiseret sig i syrener. Det pudsige er, at den planteskole ikke ligger i syren-landet her i Faaborg-Midtfyn Kommune, men så langt væk som i Thisted.


Vores egn er rig på syrener. Hegnene vokser langs de snoede veje og i skellene mellem markerne. De lilla blomster i mørke og lyse nuancer blander sig med hvide blomsterklaser og står så smukt og indrammer de gule rapsmarker.


Jeg nyder fuglene her på egnen. Når gæs og ænder flyver i formationer på deres træk hen over området. At høre spættens hakken og uglernes kald fylder mig med glæde, og når et tranepar spankulerer omkring på marken på den anden side af hækken, fyldes jeg med taknemmelighed over at bo så dejligt et sted.

Ja, selv mine høns hjemme i præstegården gør mig glad, når de slår sig ned rundt om bordbænkesættet, mens vi sidder og nyder solens første varme forårsstråler. Men rejser jeg mig for at hente noget indenfor, er de straks parat og klar til at gå med ind, hvis de fik lov.

Jeg føler mig meget privilegeret over at bo så smukt et sted midt i den skønneste natur og blandt folk, der engagerer sig i deres lokale egn.

... jeg har jo altid syn’s, det kønneste land er Fyns.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Erhverv For abonnenter

Fra pædagogmedhjælper til udvikler i stort it-firma: Nu kan indiske Deepti igen bruge sine kompetencer: Jeg er meget taknemmelig

Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Annonce