Annonce
Navne

Præst og læge balancerer tro og videnskab

Poul Henning Krog har skrevet en ny bog, der hedder PsykiaTro. Han er både psykiater og præst.
Poul Henning Krog arbejder som læge på OUH i Svendborg. Ved siden af er han også præst ved Pinsekirken i Svendborg. Han kan sagtens se modsætninger mellem tro og videnskab, men han mener, at det ene ikke udelukker det andet.
Annonce

At være læge og præst på samme tid kan synes som et paradoks, hvor videnskab og tro ramler sammen. Ikke desto mindre er det det, Poul Henning Krog er.

Han har sin daglige gang på psykiatrisk afdeling på sygehuset i Svendborg. Her er det hans vigtigste opgave at hjælpe nogle af de mennesker, som har det allersværest i vores samfund.

Ved siden af arbejdet som læge er han præst ved Pinsekirken i Svendborg, og han er meget bevidst om, at de to professioner ikke altid kan gå hånd i hånd.

- Det er to forskellige størrelser, og ja, tingene skal skilles ad. Jeg er både præst og læge, og de to kar er ikke forbundne. Når jeg er på afdelingen på sygehuset, taler jeg ikke om religion, med mindre en af patienter spørger til det. Og når jeg arbejder som præst er jeg ikke læge. Tingene skal ikke blandes sammen, siger Poul Henning Krog, der for god ordens skyld understreger, at han ikke er uddannet cand. teol., men han fungerer som præst i Pinsekirken, som ligger i Svinget i Svendborg.

Annonce

De store spørgsmål forbinder

Selv om karrene ikke er forbundne, er det at være læge og samtidig også præst ikke et større paradoks, end at det også giver mening.

- Jeg mener, at tro og videnskab beriger hinanden. Blot fordi man bekender sig til det ene, udelukker det ikke det andet. Men det er to forskellige størrelser. Videnskaben har ikke svar på alle de store spørgsmål, og selv om troen heller ikke har alle svarene, kan tro og videnskab supplere hinanden her, siger Poul Henning Krog, der også er forfatter til tre bøger - den seneste, "Psykiatro - Lægepræsten om håb, heling og horisont", tager udgangspunkt i netop det.

Blå bog

Poul Henning Krog er født i 1959. Han er opvokset i Skårup, hvor han boede frem til han var 19 år.

Han er uddannet læge ved Aarhus Universitet i 1986.

I 1988 blev han forstander på Mariager Efterskole. Her var han i 10 år.

Han har læst teologi ved Københavns Universitet og Fuller University i Los Angeles i sammenlagt tre år.

Poul Henning Krog har også arbejdet med rehabilitering og msibrugsbehandling.

Siden 2016 har han været ansat på psykiatrisk afdeling på sygehuset i Svendborg.

Han har skrevet tre bøger: "Kære Hr. Tyv - og 39 andre indlæg fra min blog", "Du er den bedste - til at være dig" samt "Psykiatro - Lægepræsten om håb, heling og horisont". Sidstnævnte udkom i december 2020 og skulle han have præsenteret i Bog&Idé i Svendborg i den forgangne måned, men det er udsat til butikkerne igen må åbne.

Han er gift med Susanne Krog, der er frikirkepræst i Rudkøbing. Sammen har de tre børn.

Han fortæller, at han flere gange har oplevet, at videnskaben ikke kan forklare, hvordan syge mennesker ved bøn til Gud er blevet raske, men han understreger, at det for ham at se ikke på nogen måde giver videnskaben mindre værdi.

- Gud er jo ikke en automat. Det ville da være dejligt, hvis man kun bede, og så forsvandt en sygdom, men sådan fungerer det ikke. Derfor er videnskaben vigtig. Der er brug for den, understreger han.

Annonce

Ude af balance

Poul Henning Krog voksede op i et kristent hjem, hvor troen var en del af hverdagen, og han har været troende det meste af sit liv.

- Der var lige en periode som teenager, hvor jeg mistede troen lidt. Der var nogle år, hvor jeg lagde afstand til det, men det tror jeg ikke er så usædvanligt, siger Poul Henning Krog, der blev uddannet læge i midten af 1980'erne, men han lagde efter par år på sygehuset i Viborg gerningen bag for i stedet at arbejde som forstander på en efterskole.


Det er min oplevelse, at vi er ude af balance. Vi er rigtig gode til at finjustere og dygtiggøre os, men vi har mistet internetforbindelsen.

Poul Henning Krog


For knap en håndfuld år siden søgte Poul Henning Krog tilbage til lægeverdenen. Det var ikke givet for ham, at han kunne vende tilbage efter en del år, hvor han havde lavet andre ting. Men han blev faktisk tilbudt stillinger to steder, og han endte med at vælge Svendborg, hvor han og hustruen har boet siden 2004.

- Det var en lidt uventet dør, der blev åbnet, og jeg synes faktisk, at skæringspunktet mellem psykiatri og videnskaben og tro er superspændende. Det giver en masse udfordringer, men det sætter også en masse tanker i gang, siger han.

Balance spiller en central rolle for Poul Henning Krog. Han balancerer spørgsmålet om tro og videnskab i det daglige, og i hans perspektiv er det også et nøglebegreb for anskuelsen af samfundet.

- Det er min oplevelse, at vi er ude af balance. Vi er rigtig gode til at finjustere og dygtiggøre os, men vi har mistet internetforbindelsen. Dermed mener jeg forbindelsen til Gud. Troen findes i alle samfund. Og tro styrker fællesskabet. Når troen forsvinder svækkes fællesskabet, mener Poul Henning Krog, der også mener, at vi trænger til at give vores værdier et eftersyn.

- Vi overforbruger klodens klodens ressourcer, og derved passer vi ikke godt nok på det, der er os givet. Det har vi brug for at arbejde med. Vi skal finde en bedre balance, siger Poul Henning Krog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Annonce