Annonce
Sydfyn

Præmiering af bygninger vender tilbage: Betyder meget mere end et skulderklap

Dan Svenningsen fik i 2018 prisen ”Bedste Bevaringsprojekt” for sin restaurering af den gamle overlægebolig på Spodsbjergvej 32 i Rudkøbing. Arkivfoto: Martin Ytting Rask
Politikere og bevaringsfolk går igen sammen om uddeling af præmier til flot byggeri og gode restaureringsprojekter, og det er ikke kun bygherrer og arkitekter, der bliver vindere.
Annonce

Langeland: Efter to års pause skal smuk arkitektur, godt byggeri og restaurering af høj kvalitet igen belønnes på Langeland og Strynø.

Folk fra Langeland Kommune og Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø er blevet enige om igen at samarbejde om en bygnings- og anlægspræmiering, og man går nu efter, at der igen skal uddeles priser i løbet af efteråret.

Erhvervsmanden Dan Svenningsen er en af de sidste, der er blevet præmieret på Langeland. Han fik i 2018 en pris for sin restaurering af den gamle overlægebolig på Spodsbjergvej i Rudkøbing, og han betragter ikke kun prisen som et personligt skulderklap, men også som et middel, der kan løfte bygningsmassen i et område.

- I de store byer som Odense og København skal de gamle, smukke ejendomme nok få opmærksomhed, fordi der er penge i at restaurere dem. De bliver simpelthen mere værd, men det gør de ikke i samme grad i provinsen, og derfor kan det være vigtigt med en cadeau som den her, siger Dan Svenningsen.

Annonce

Det spreder sig

Han fik i 2018 prisen for Bedste Bevaringsprojekt på Langeland, men det er ikke udsigten til en pris, der driver ham, når han går i gang med at restaurere.

De skal vælge vinderne

Det bliver et udvalg på syv personer, der skal vælge de bygninger, restaureringer, bymiljøer og landskaber, der skal tildeles den nye bygnings- og anlægspræmiering.

Et bedømmelsesudvalg med formanden for teknisk udvalg og formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø suppleres i komiteen med folk fra Bymiljøudvalget: En politiker, en repræsentant for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø, en repræsentant for Langelands Museum, en repræsentant for Rudkøbing Handelsstandsforening og en repræsentant for Langelands Turist- og Erhvervsforeningen.

Dan Svenningsen forklarer, at han gør det, fordi han har en kærlighed til at føre gamle ejendomme tilbage til det oprindelige, og så konstaterer han med glæde, at gode restaureringsprojekter har det med at sprede sig.

- Hvis provinsbyer først får lov til at falde alt for meget sammen og blive trætte, er der ikke rigtig nogen, der gider gøre noget. Det har en afsmittende effekt på bybilledet, men er der derimod nogen, der begynder at sætte gode ejendomme i stand, så har det også en effekt på naboerne, som noget der kan sprede sig, forklarer Dan Svenningsen.

I et oplæg til den nye bygnings- og anlægspræmiering er det bygherrer og arkitekter, der skal hædres. Men formålet med prisuddelingen er også at støtte op om bygninger og bymiljøer, som er til gavn og glæde for øens borgere.


Hvis provinsbyer først får lov til at falde alt for meget sammen og blive trætte, er der ikke rigtig nogen, der gider gøre noget.

Dan Svenningsen, erhvervsmand


Peter Dragsbo, der er nyvalgt formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø, forklarer, at folk bliver glade for et anerkendende klap på skulderen.

- Og så er huse jo ikke kun en privat sag, men også noget, man går og ser på, og som er med til at opretholde et kulturmiljø, siger Peter Dragsbo.

Annonce

Et politisk værktøj

Den tidligere formand for bevaringsforeningen gennem 17 år, Michael Martin Jensen, tilføjer, at en præmiering ikke kun er et skulderklap, men også kan være værdifuldt for ejeren. Han siger:

- Vi gør det her, fordi det er vigtigt at fremhæve dem, der går en lille smule foran, men det er også vores erfaring, at en pris giver nogle ekstra point og gør det lidt lettere, hvis man skal sælge eller belåne sit hus. Det giver ejeren et håndtryk, som kan bruges til noget.

Michael Martin Jensen var med, da kommunen og bevaringsforeningen for en snes år siden gik hver til sit. Han mener, at man i kommunalbestyrelsen dengang brugte præmieringen som et politisk værktøj ved at præmiere det, som politikerne havde givet tilladelse til. Han nævner Bio Langeland som et eksempel på et byggeri, der skilte parterne.

- Man ville præmiere noget, som vi i bevaringsforeningen betragtede som helt håbløst, og derfor skiltes vi, og foreningen fortsatte med at uddele priser alene, siger Michael Martin Jensen.

Annonce

Fire kategorier

Der har dog ikke været uddelt priser i de seneste to år, men nu er man fundet sammen med kommunen igen, og i bevaringsforeningen håber man, at der allerede kan uddeles en pris i løbet af dette efterår.

Der er lagt op til, at der skal uddeles priser i fire kategorier: Nybygninger og tilbygninger, restaurering og ombygninger, bymiljøer samt landskab og beplantning/naturpleje.

Præmien er et diplom med et billede af det præmierede projekt samt et præmieringsskilt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce