Annonce
Livsstil

Prægtig ...

2000 kvadratmeter grund, 400 kvadratmeter bolig. Den er nærmest majestætisk at se på, villaen på Klintevej i Kerteminde. Marianne Brandi og Keld Mikkelsen har verden som arbejdsplads, og når stoppestederne har heddet Indien og London, er det her i Kerteminde, de føler, de kan synke ned i sofaen og bare være hjemme.

... men også privat og hyggelig. Chefdesigner Marianne Brandi har verden som sin arbejdsplads, men det er i sin og Keld Mikkelsens smukke Kerteminde-villa, hun synker ned i sofaen, vrikker med tæerne og føler sig hjemme

Henna-malede tæer.

Marianne Brandi er just landet i den klare, fynske oktoberluft efter en arbejdsuge i Indien.

For to dage siden sad hun på den anden side af jordkloden og fik smykket sine tæer - nu sidder hun og vrikker med dem i sin havestue i Kerteminde og ligner i øvrigt én, der ikke aner, at hun burde lide af jetlag.

Denne morgen er hun tilmed drønet ind ad porten fra København - ergo må hun som minimum have været oppe med hønsene.

Alle undskyldninger for at smide sig på sofaen og se brugt ud er linet op, men er der et styk --inventar--, der ser alt andet end slidt ud, så er det Marianne Brandi.

Bordet i stuen er blandt andet smykket med tidlige værker af Kurt Trampedach - på gulvet en kurve med glaskarafler.

Sensommerglød

Hun drøner efter friske rundstykker, mælk og æblemost, og så slår chef- designeren i Day Home både dør og sind op til sit og Keld Mikkelsens 400 kvadratmeter store hjem i Kerteminde.

En prægtig villa, der har skovens sensommerglød i ryggen og Storebælts saltvand i ansigtet. Bygget i 1917 og absolut en outsider, da familien for otte år siden ville flytte fra byhuset i Odense.

Marianne Brandi og Keld Mikkelsen var rørende enige om, at de ikke skulle bo i Kerteminde, men de tog alligevel et kig på Klintevej.

- Vi havde været rundt i huset og var gået ud af døren, da Keld vendte om og sagde, at han var nødt til lige at se det én gang til. Da vidste jeg, at han var solgt.

Lise Malinowskys maleri står i spise- stuen - læg mærke til de bløde, marmorpudsede vægge, som de portu-gisiske håndværkere kan tage æren for.
Annonce

Hygge og historie

Det holdt stik.

Keld Mikkelsen - manden bag Day Birger et Mikkelsen - havde den rigtige fornemmelse - den følelse, der gør, at der er noget, man bare må eje.

I dette tilfælde var det e n villa, som udefra ligner en bolig så rummelig, at man fristes til at bede om kort, kompas og nødtelefon. Men det er udefra. Indenfor er stemningen intim og alt andet end rungende.

Her er højt til loftet - bogstaveligt talt - men hjemmet er fyldt med så meget histo rie, at hvert rum --snakker--.

De 20 små kinesiske terracotta-figurer fortæller om dengang, de lå i graven med de rige købmænd, som skulle have tyende med sig hinsides. Pokker stå uden hjælpende hænder dér.

Brilleetuierne snakker om tider, da hajer måtte lægge skind til den slags, det afrikanske fjerskold danser på stuevæggen, og nu 16-årige Amalies børnetegninger af-slører blandt andet, at 5-årige Amalie syntes, mor snakkede meget - rigtig meget.

- Det er loppemarkedfundene, børnetegningerne og alle andre ting, der har en historie, som gør, at man føler sig hjemme. Det skal være hyggeligt, og tingene må bruges.

- Det gør ikke så meget, at der er en ridse i gulvet, så kan folk se, at det er et hus, der lever. Sådan har jeg det i dag - for otte-ni år siden var jeg meget mere hys. Da havde jeg haft det skidt med sådan én dér.

Marianne Brandi peger på en lang ridse, der snor og hakker sig nok så nydeligt gennem lakken på de sortbejdsede planker i spisestuen.

Ridsen giver mindelser om vennen Lars, der gav den som rockmusiker, drønede rundt på gulvet og efterlod et uudsletteligt indtryk - omend ikke musikalsk.

- Men vi glemmer da aldrig den aften ...

Fjernsyn og tekniske apparater er ikke noget, familien går meget op i, men i soveværelset på anden sal kan man dykke ned i et par lænestole og kigge tv. Eller bare slappe af og kigge på ingenting.
Annonce

Portugisisk håndværk

Samme Lars hænger livsglad på fotovæggen, der er et sprællende album af sort/hvide billeder i sorte rammer. Her hygger både venner og familie og såmænd også de portugisiske håndværkere, der satte villaen i stand for otte år siden.

Da Marianne Brandi og Keld Mikkelsen købte huset i 1999, råbte det på håndværkernæver både inde og ude. Rummene var mange, små og mørke, og alene i stueplan var der fem forskellige slags gulve.

- Vi startede indvendigt. Vi havde gode kontakter i Portugal, så vi hyrede - helt legalt -håndværkere derfra. De mestrede blandt andet den teknik, der giver væggene et helt specielt udtryk.

Blikket glider langs væggene med det pudsede, bløde marmorlook.

- Det er en teknik, de bruger sydpå. Så står de dér med kasket på hovedet og en smøg i kæften og pudser. Det har fået en forankringsgrunder, og derfor ser det nogle steder ud som maling, der er løbet.

-Ind imellem har jeg været lige ved at give det hele en omgang hvid maling, men også kun lige ved.

Villaen set fra den side, der vender mod skoven. Huset ligger pænt trukket tilbage fra vejen, og når man krydser den, er man på Sydstranden i Kerteminde. Svært at forestille sig, at træværket i sin tid var rødt og grønt.
Annonce

Mørk-lys

De marmorpudsede vægge står i kontrast til de mørke trægulve, der er lagt fra kælder til kvist.

Det var sin sag at harmonisere gulvene, fordi linoleum, egetræsparket, fyrretræ og alt godt fra gulvmanden sloges om at komme til. Løsningen blev at lægge nye fyrretræsgulve, bejdse dem og give dem seks gange lak, så resultatet er et højglanspoleret, mørkt look.

Kun ét enkelt gulv har overlevet - det ligger på første sal og falder efter renoveringen i tråd med resten af huset, hvor kontrasten mørk-lys er et gennemgående tema.

Små indiske jernfigurer huserer i vindueskarmen på trappen ned til kælderen.
Annonce

Vinter i farver

Marianne Brandi lever af at designe interiør og sidder dagligt med hoved og hænder fulde af de farver, der vil præge puder, tæpper, lamper og lysestager om et år.

De farver, vi møder i butikkerne til sommer, har hun haft under huden i et år.

- Når jeg er hjemme, har jeg brug for at have ro. Der skal ikke være knald på hele tiden. Ikke at her skal være stille, slet ikke, men især om sommeren trækker jeg køligheden indenfor med afdæmpede farver i tæpper og puder.

- Om efteråret ruller vi sommertæpperne sammen og vintertæpperne ud, og så må der godt være lidt knald på igen. Når det er koldt ude, trænger vi til farve inde.

I år bliver puderne formentlig røde - og der er gode odds for, at der vokser nye, små tableauer frem i vindueskarme, på det gamle rokokkobord, i havestuen eller hvor det nu føles rigtigt.

- Da jeg købte de fire brilleetuier i hajskind, kiggede Keld på mig og sagde: Marianne - NU kan vi da snart ikke have flere ting, kan vi?

Svaret kunne han passende finde i sin kones smilehuller. For selvfølgelig kommer der nye ting til.

Det sker, næste gang ét eller andet pludselig dukker op og fortæller en historie, der - ligesom villaen på Klintevej - føles rigtig.

Også køkkenet er holdt i stille farver - vil man have knald på farverne, kan det ske med tekstiler.
Disse fire kinesiske stentøjskrukker står på gulvet i soveværelset og får en snak med zebraskindet.
Sådan ser tæer ud, når de er blevet malet med henna. Marianne Brandi elsker at gå med bare tæer.
Den utraditionelle glaslampe faldt Marianne Brandi for under en tur til New York.
Ingen vindueskarm uden historie. Her er de en lille afdeling af tyve, små kinesiske terracotta-figurer, der har været i graven med rige, kinesiske købmænd.
Marianne Brandi er chefdesigner i Day Home og gift med Keld Mikkelsen, der i 1997 stiftede tøjfirmaet Day Birger et Mikkelsen, som i dag er en verdensomspændende koncern. Sammen har parret datteren Amalie på 16 år.
Entreen er lys og luftig og har direkte forbindelse til spisestuen. De store glasdøre er sat i for at give huset masser af lys og luft.
Marianne Brandis foretrukne hjemmearbejdsplads. Når skoven falmer, har hun næsten frit udsyn til Storbælt.
Især Keld Mikkelsen har en svaghed for Kurt Trampedach - rækken på væggen i herreværelset er fra en bog. Der er malerier på bagsiden.
Badeværelset ligger på første sal og var oprindeligt meget lille - men er blevet forøget med strygerummet, hvor der er bruser. Også badeværelset har trægulve - det hygger.
Et smukt, gammelt tibetansk møbel i Keld Mikkelsens herreværelse. Over møblet, som er købt i Indien, hænger fotografier af husets herre i selskab med gode venner.
Den grønne og frodige havestue er bygget til i husets oprindelige stil.
Denne katolske figur har stået i en kirke - nu står han i Marianne Brandis vindueskarm og ligner én, der har lagt øre til mange, mange lidelser.
Soveværelset ligger på anden sal, og her strækker loftet sig op over de blotlagt bjælker i loftet. Rummet er så stort, at der er plads til senge i den ende, der vender ud mod skoven og lænestole med udsigt til strand i den anden.
Vue gennem stuen, hvor sommertæpperne snart erstattes af mere farverigt vintervarme. Læderstolen til højre har Marianne Brandi fundet i USA - og hun har lavet en model til koskind til sit firma.
I haven står en mexicansk rejseseng - lige til at klappe sammen og hænge på æslet. Sengen er en gave til Marianne fra et par venner - og den bliver brugt.
Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce