Annonce
Navne

Poul Søgaard, eksminister og socialdemokrat, er død

Poul Søgaard, Odense, tidligere minister og folketingsmedlem, er død 93 år.

Poul Søgaards liv og karriere er historien om Dalum-drengen født uden for ægteskab, ikke nogen nem start på livet i 1923, der meldte sig ind i Socialdemokratiet som 16-årig, påtog sig opgaver i Socialdemokratisk Ungdom, arbejdede sig opad og blev valgt til tillidsposter lokalt i Odense. Ikke med en længere uddannelse i bagagen, for efter folkeskolen var det på højskoleophold, at den unge mand sugede lærdom til sig, inden han blev remisearbejder ved DSB i Odense.

Da havde han skiftet efternavnet Pedersen ud med Søgaard, og naturligt nok, for kort efter fødslen kom han i pleje hos papirarbejder Johannes Søgaard og frue. Her var hans hjem.

I 1951 kom Poul Søgaard ind i Socialdemokratiets bestyrelse i hjembyen og tre år senere i Odense Byråd, inden landspolitikken trak. Odense Kreds 1, østkredsen, valgte ham som sin folketingskandidat i 1960. Han blev valgt og var kredsens repræsentant på tinge de næste 30 år, og i 1972 kom første store post, som kommitteret for Hjemmeværnet, inden karrierens højdepunkt: Han bestred posten som forsvarsminister i fire Anker Jørgensen-regeringer fra 1977 til 1982 og fik en dom om Fristaden Christiania at forholde sig til, ligesom indkøbene af F16-jagerfly skete i hans ministertid.

Rundt i Odense var Poul Søgaard i flere omgange nævnt blandt lokale socialdemokrater som borgmesteremne, men det blev ved rygterne om, at Søgaard i sidste ende hellere ville det landspolitiske og selv sagde nej. Forlade Odense gjorde han dog aldrig med bopæl i Ejbygade-området, indtil han og hustruen flyttede til Rytterkasernen for 16 år siden.

Ruth og han mødtes som helt unge DSU'ere og holdt sammen siden, indtil Ruth døde for seks år siden. De fik datteren Jorri Søgaard, der i en periode var i Odense Byråd som socialdemokrat. To børnebørn og fem oldebørn efterlader Poul Søgaard sig også.

Poul Søgaard bisættes fredag den 23. december klokken 11 fra Vor Frelsers Kirke. (RAS)

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fundet skyldig: 42-årig mand udnyttede dement 91-årig kvinde til sex på plejehjem

Annonce