Annonce
forside

Poul Nyrups planlagte bombe

”Tak, Poul.”

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) så lidt forvirret ud, da han lørdag eftermiddag kom ud i baren i Aalborghallen. Der var en, der sagde tak og så begyndte de partifæller, der havde forladt salen til fordel for baren, ellers at klappe. Sådan bare klappe. Ligesom de havde gjort inde i salen lidt tidligere, da Nyrup sagde det, der ikke måtte siges fra talerstolen: At regeringen skulle droppe at sætte genoptjeningsretten til dagpenge op fra et halvt til et helt år.

Jo, den tidligere statsminister satte sylen ind, da han i vanlig Nyrup-gestikuleren, der med chassé-lignende trin og skiftevis rullende hænder, pegende arme og en tænksom finger på hagen er det tætteste, vi her til lands kommer politisk zumba, smed sin planlagte politiske bombe om dagpengene.

For den var planlagt, det bekræfter flere kilder. Og det blev understreget af, at Nyrup selv, senere på aftenen, lod forstå, at han havde flere bomber i tasken, men, som han ifølge flere referater skulle have sagt: ”Man skal ikke smide alle sine bomber på en gang.”

S-kongressen, som blev holdt midt i dagpengesagen, midt i dårlige meningsmålinger, midt i SF’s formandsvalg og midt i en stadig stigende, omend ikke højlydt, kritik af statsminister Helle Thorning-Schmidt, havde som sit fornemmeste mål at lægge låg på dagpengesagen og prøve at skabe en fælles ånd i partiet. Med fortællinger fra både Helle Thorning-Schmidt, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og finansminister Bjarne Corydon blev der sat ord på partiets fortælling. Som dem, der tager ansvaret, også når det stormer. Også når de får tærsk. I dagpengesagen skulle partitoppen få de delegerede til at forstå, at de havde været imod at skære i dagpengene, men at der er et flertal og et flertal, der ikke kan rokkes ved.

Hvad der ikke blev sagt var, at en eventuel løsning på dagpengesagen først vil komme i starten af november, når finansloven skal landes. Det kan ikke siges højt fra en talerstol. Det kan heller ikke siges, at det er Enhedslisten, der skal have æren. Og det kan slet ikke siges, at indtil da kan regeringen ikke hverken gøre eller give noget som helst. Det er det politiske spil, men det har svære kår på en kongres. Her sidder socialdemokrater, som skal hjem og forklare, at nej, der bliver ikke gjort noget ved genoptjeningsretten og nej, der bliver ikke gjort noget ved dagpengeperiodens længde. For det står i regeringsgrundlaget. Det kan være svært at forklare over for medlemmer, som er ved at ryge ud af dagpengesystemet og over på en kontanthjælp, som for de fleste ikke er eksisterende.

Det var i den frustration, Nyrup smed sin ene bombe. Og det er et område, han kender. Den tidligere statsminister har været arbejdsmarkedsordfører, dengang var hans nærmeste medarbejder Verner Sand Kirk, som i dag er direktør i A-kassesammenslutningen, AK-Samvirke, og en af de skarpeste kritikere af dagpengereformen. Og man går nok ikke helt galt i byen, hvis man antager, at de har vendt ord om sagen.

Partitoppen afviste Nyrup, men da havde han fået klapsalver i en kategori, han ikke er vant til. Og fra folk, han er ikke vant til at få dem fra. For dem, der i dag klapper ad Nyrup, er de samme - måske ikke fysisk, men politisk - som i 1990’erne buhede af ham, når han f.eks. skar i dagpengeperiodens længde. De samme, som godt nok gav ham applaus, men rigtigt elsket blev han aldrig efter først at have udfordret og siden vundet over Svend Auken i 1992.

I ’96 var Nyrup blevet stærk på de indre linjer, i 1998 havde befolkningen også taget ham til sig. Som en måske lidt kluntet, men samtidig ordholdende og okay mand. Det var en af grundene til, at han knebent vandt valget i ’98, som han ellers stod til at tabe. Derfor slog det så ualmindeligt hårdt, da han otte en halv måned senere skar i den efterløn, han havde lovet ikke at røre. Her var Nyrup reelt færdig, fældet af sin egen garanti. Dengang kom en af knivene fra hans forgænger, Anker Jørgensen, som på forsiden af Ekstra Bladet spurgte: ”Hva’ fanden er meningen?” og blev bakket massivt op af fagbevægelsen og vrede partifæller.

Dengang fortalte kilder tæt på Nyrup, at han absolut mente, at hans forgænger skulle holde sin mund i en situation, hvor partiet stod i en afgørende krise. Det blev sagt med lidt andre og stærkere ord, men meningen var den samme.

På weekendens kongres var det Poul Nyrup, der var blevet Anker Jørgensen. Manden, der satte ord på frustrationen, men samtidig sparkede sin efterfølger der, hvor det gør mest ondt.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce