Annonce
Odense

Poul fjernede krat og gjorde utrolig opdagelse: I buskadset gemte sig hemmeligt beskyttelsesrum

Ud til kastanjetræerne i forgrunden tårnede buskadset sig op, så man selv i vintertid ikke kunne se igennem grene og kviste. Nu er bunkeren dog helt blottet. Foto: Kristian Isaksen
Holmstrup Beboerforening skulle egentlig bare rydde et krat for at gøre plads til et grønt område i forlængelse af Asger M. Jensens Plads. Men under arbejdet fik de frivillige sig lidt af en overraskelse.

Holmstrup: Da Poul Kirk en lørdag formiddag trak arbejdshandskerne på, havde han ikke regnet med, han skulle komme i kontakt med sin indre arkæolog. Han skulle sammen med en flok frivillige blot fjerne krattet til højre for Asger M. Jensens Plads.

Men planerne og den efterfølgende mening med buskadsrydningen ændrede sig undervejs, som de fik gravet den tunge beplantning væk.

- I takt med, at vi får fjernet buske og vækster, kan vi se længere ind i krattet og vi begynder at kunne ane konturerne af en kæmpestor betonklods, fortæller Poul Kirk, der i første omgang ikke var helt klar over, hvad han var stødt på.

Annonce

Men efterhånden som den blottedes var der ingen tvivl.

Ingen har endnu været nede i bunkeren, der blev forladt, da tyskerne tabte krigen i 1945. Foto: Kristian Isaksen

- Der lå en armeret bunker. Sådan en klassisk én man ser andre steder i landet anlagt under 2. verdenskrig. Siden den er blevet forladt for 76 år siden har ingen tilsyneladende kendt til den. Jeg har talt med nogen, der har boet her i Holmstrup i 30 år, der ingen anelse havde om, at den lå her. Alle har troet, at det bare var krat, fortæller Poul Kirk.

Et unikt sted

Selvom opdagelsen gjorde dagen langt mere eventyrlig, betyder bunkerens eksistens også, at visionerne for området skal reevauleres.

- Det er Banedanmark, der ejer området og de havde ikke noget forhold til krattet, som vi gerne måtte overtage og være på vederlagsfrit de næste 30 år. Det banede vejen for planerne om at lave en grøn oase til byen med legeplads og måske et fitness-areal. Men nu skal vi lige i tænkeboks igen, forklarer beboerforeningens formand, Zofuz Knudsen.

En bunker, som man kender dem. Foto: Kristian Isaksen

- Vi har to idéer at arbejde ud fra. Den ene er at fjerne bunkeren og fortsætte som planlagt, men det vil også være synd, for den er jo også et historisk monument. Den anden er at gøre bunkeren til en integreret del af området. Den kunne blive et mødested, et atelier eller lignende. Vi tror på, det kan blive et unikt sted, men først må vi afvikle et borgermøde og tage en god snak om, hvad vi vil med opdagelsen.


Der lå en armeret bunker. Sådan en klassisk én man ser andre steder i landet anlagt under 2. verdenskrig. Siden den er blevet forladt for 76 år siden har ingen tilsyneladende kendt til den. Jeg har talt med nogen, der har boet her i Holmstrup i 30 år, der ingen anelse havde om, at den lå her. Alle har troet, at det bare var krat

Poul Kirk


Zofuz Knudsen fortæller, at Beredskabsstyrelsen og Kommunen er bevidste om fundet og at bunkeren optrådte i deres fortegnelser - så helt hemmelig var den ikke.

Både Odense Kommune og Beredskabsstyrelsen har begge givet udtryk for, at det kan være en mulighed for Holmstrups borgere at få råderet over bunkeren.

En fritlagt bunker i Assens kan tjene som eksempel på, hvad der skal gøres i Holmstrup. Foto: Zofuz Knudsen
Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Navne

Fynske dødsfald

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Annonce