Annonce
Middelfart

Populært udsigtspunkt slår revner: Afspærres på grund af fare for skred

Skovfoged Dan Jensen tilser revnerne i Gals Klint efter flere mindre skred på grund af regn. Middelfart Kommune har nu valgt at afspærre en del af klinten på grund af fare for yderligere skred. Foto: Jonathan Møller Nielsen.
Middelfart Kommune tager ingen chancer og har sat en midlertidig afspærring op ved Gals Klint, der har slået revner og er begyndt at skride lidt på grund af voldsomme mængder regn.

Middelfart: En kold vinterbrise fejer ind fra Fænøsund. Mellem de krogede træer på Gals Klint blafrer det rød-hvide afspæringsbånd, som kommunens folk har sat op. Det skal holde vandrerne på stien på sikker afstand fra klintens kant og det 40 meter lange fald mod vandet.

For klinten er begyndt at skride. Ikke meget, men lidt.

- Vi kan se, at der har været små skred og nogle træer, der er væltet ud over, siger skovfoged Dan Jensen, mens han viser, hvor jorden har slået revner. Kun en halv meters penge fra Lillebæltstien.

Skovfogeden er sammen med geolog Peter Hyldegaard ude ved klinten denne mandag morgen, fordi en borger havde fået øje på revnerne og havde lagt et billede af dem på Facebook søndag. Det fik miljøforvaltningen til hurtigt at få spærret af.

- Når det kommer så tæt på stierne, reagerer vi, siger Dan Jensen.

En cirka 50 meter lang del af klinten er spærret af, dog ikke permanent. Foto: Jonathan Møller Nielsen.

Voldsom regn står bag

Årsagen til revnerne og jordskredet er de store mængder regn, der er faldet over vinteren og særligt i februar, der har været den vådeste nogensinde i Danmark.

Det fortæller geolog Peter Hyldegaard og peger ned på skredet, der tydeligt kan ses, hvis man står lidt længere henne ad klinten.

Et friskt spor af brun jord er trukket ned ad skråningen. Noget af jorden er vådt og blødt og glinser i morgenlyset.

- Det er lidt ligesom vælling, siger Peter Hyldegaard.

Han forklarer, at store regnmængder er sevet ned i jorden på klinten. På et tidspunkt er vandet nået til et jordlag, det ikke kunne risle videre igennem. Så er det begyndt at løbe sidelæns i stedet. På den måde er jordlagene begyndt at forskubbe sig.

Og når der nu er åbne revner i jorden, vil regn have endnu nemmere ved at trænge ned gennem jorden, så der er en risiko for, at et par meter af klinten vil styrte sammen inden længe, fortæller geologen.

Annonce

Ikke permanent afspærring

Det er den risiko for yderligere skred, der har fået Dan Jensen og Peter Hyldegaard til at trække i gummistøvlerne mandag morgen og få spærret af.

Der vil også blive sat et advarselsskilt op, så ingen er i tvivl om, at man ikke skal gå tæt på kanten, fortæller Dan Jensen.

Nu vil miljøforvaltningen holde et vågent øje med klintens tilstand og undersøge, om der skulle være fare for skred andre steder i området.

På et tidspunkt i foråret vil afspærringen blive pillet ned igen, når det er sikkert. Men måske vil et par meter af det populære udsigtspunkt ligge i en bunke neden for klinten.

På skrænten neden for klinten kan man se, hvordan jorden er skredet. Foto: Jonathan Møller Nielsen.
Revnerne i klinten kan ifølge geolog ved Middelfart Kommune Peter Hyldegaard gøre, at der er risiko for flere skred. Foto: Jonathan Møller Nielsen.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Stor mystik om politiaktion: Har afspærret område i Odense

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Odense

Politisk ballade om job-løfter får borgmester til at afbryde ferie: - Venstre ved udmærket, hvordan tingene forholder sig

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Debat For abonnenter

Lokalredaktør: Måske vi bør skrive endnu mere om den nordfynske trafikkultur

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Assens

Frivillige søreddere måtte rykke ud midt i fredagshygge og EM-kamp: - Det viser, at der har været et stort behov for os

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Inden Marco fyldte et år, fik hans forældre at vide, at han kun havde seks måneder tilbage at leve i: Har kun en time om ugen med døende søn

Navne

Mindeord: Søster blev kendt da hun satte millionær til at skrælle kartofler

Annonce