Annonce
Sydfyn

Populært som aldrig før: Øhop vinder fortsat indpas hos turisterne

Gitte Loftlund (tv.) er indehaver af Café Sommersild på Skarø. Hun har været nødsaget til at hyre flere folk ind og udbygge køkkenet for at kunne følge med efterspørgslen, der delvist skyldes øhop. Ifølge Signe Møller (øverst til højre) fra Svendborg Havn er der ikke en eneste dag, der ikke er booket. Anja Mia Haas (nederst til højre) kalder øhoppet for et guldæg for området. Fotos: Michael Nørgaard, Søren Stidsholt og Finn Eriksen.
Sommeren er over os, og selv om mange vælger at drage sydpå mod solrige himmelstrøg, så vælger flere også at tage på øhop i Det sydfynske Øhav. I år er fjerde sæson for turene rundt i øhavet, og det er populær som aldrig før – til stor gavn for øerne.

Skarø: Vi anløber Skarø, mens blæsten stridt står ind fra vest. Et par af passagererne står tålmodigt og tripper, inden klappen går ned, og ferien for alvor kan begynde. Den 35 minutter lange sejltur fra Svendborg fløj afsted, selv om vejret er set bedre.

Overvejende skyet og med middelvinde på knap 10 sekundmeter, sørger skipperen på Højestene for at styre os sikkert mod sydvest fra færgelejet i Svendborg Havn.

De 300 meter fra færgelejet og til telt- og shelterpladsen ud for Café Sommersild er hurtigt overstået, og på vejen mødes vi både af et par turister, der er på vej på ø-lejr, et par dagsgæster og så de omkring 10 får, der går og græsser på marken inde til højre.

Annonce

Øhop

Øhop i Det sydfynske Øhav blev startet i 2016 af Svendborg Havn i samarbejde med Faaborg Kommune.

Her stævnede Hjortøboen ud fra Svendborg med kurs mod Skarø, Drejø, Hjortø og Avernakø. Fra sidstnævnte kunne man tage færgen Faaborg III videre mod Lyø.

Første år måtte folkene bag melde udsolgt - blandt andet fordi Hjortøboen kun kan have 12 passagerer med.

Siden er også færgerne Højestene, Strynboen samt katamaranen Seahawk også kommet med i øhoppet, ligesom øerne Strynø og Bjørnø er blevet mulige destinationer for passagererne.

Billetten koster i år 220 kroner for voksne og 110 for børn. Cykler kan tages med for 40 kroner ekstra. Med billetten kan man "hoppe" rundt på de syv øer i Det sydfynske Øhav så meget man vil. Billetten gælder i en uge, eller til man går i land i enten Faaborg, Svendborg eller i Rudkøbing.

Flere ansatte og et nyt køkken

Gitte Loftlund har siden 2013 haft Café Sommersild, som den er nu, på Skarø. Denne sommer tager hun imod gæster fra øhop for fjerde gang. Hun havde egentlig kun selskaber, men da øhoppet begyndte i 2016, udvidede hun åbningstiderne på caféen.

- Vi åbnede både op for, at almindelige gæster kunne komme ind, og så har vi også åbent tidligt om morgenen og sent om aftenen. Så øhoppet har betydet, at vi har mere travlt end ellers, siger Gitte Loftlund.

Med flere kunder i butikken, skal der også løbes hurtigere. Men det har alligevel ikke været nok, hvorfor Gitte Loftlund har været nødsaget til at hyre flere ansatte ind henover sommeren. I år er hun oppe på seks fuldtidsansatte, og så er køkkenet også blevet udbygget.

- Vi var simpelthen vokset ud af skindet, siger hun.

Booket hver dag

Siden 2016 har turister hver sommer kunnet hoppe rundt på øerne i Det sydfynske Øhav. Første år stævnede Hjortøboen ud fra Svendborg, og turen gik til både Drejø, Skarø, Hjortø og Avernakø. Fra Avernakø kunne man tage Faaborgfærgen Faaborg III videre til Lyø og slutte af i Faaborg.

Efterhånden er også færgerne Højestene, Strynboen samt katamaranen Seahawk kommet til, og øerne er udvidet til nu også at tælle Birkholm, Strynø og Bjørnø.

Initiativet blev til i samarbejde mellem turist- og havnekontorer i Svendborg og Faaborg, og siden er også Langeland kommet med.

Signe Møller fra Svendborg Havn står for koordineringen af færgerne til øhoppet og var med til at søsætte tiltaget, der nu er i gang med sin fjerde sæson. Hun fortæller, at der alle årene har været fremgang i antallet af passagerer. Selv om dette års øhop er i fuld gang, og de endelige passagertal først gøres op i løbet af august, spår hun alligevel, at der i år også er rigeligt med øhoppere i det sydfynske.

- Der er ikke en eneste dag, der ikke er booket. Og på trods af vejret, der indtil videre ikke er lige så godt som sidste år, så er det et fåtal, der aflyser deres booking, siger Signe Møller.

Efter en kort gåtur fra Skarø Havn er man fremme hos Café Sommersild. Foto: Martin Ytting Rask

Ingen søsyge

Efter en nat i shelter på Skarø er det i dag tid til næste del af øhoppet. Den går først til Strynø og derefter videre til Avernakø. Gårsdagens blæsevejr er ikke stoppet – tværtimod. Så for to landkrabber med let til søsyge, ser vi ikke just frem til de over to timers sejlads, der er venter os.

Men vi og et par andre øhoppere indfinder os alligevel på havnen, efterhånden som klokken nærmer sig 13. Og ganske som lovet, lægger den gule katamaran Seahawk til, og kort efter er vi klar til at sætte kursen mod Strynø.

Vi når kun lige ud fra havnen, før skipperen sætter farten op. Med omkring 20 knob - næsten dobbelt så hurtigt som Højestene – skærer den sig gennem bølgerne, og selv om der kommer enkelte bump, der kunne fordre en begyndende søsyge, går det overraskende godt. Efter knap tre kvarter lægger katamaranen til på Strynø, og vi kan igen sætte fødderne på fast grund.

Lidt senere står vi igen klar på havnen, men denne gang er sejladsen næsten dobbelt så lang. Undervejs skal et par passagerer af på først Drejø og derefter Skarø, inden vi anløber Avernakø tidligt på aftenen. Denne gang kommer katamaranen til at sejle direkte mod bølgerne, så vi forventer, at søsygen nu må ramme os. Men nej. Heller ikke denne gang har den held med at få taget i os, og tiden ombord på Seahawk bruges i stedet på at betragte, hvad jeg ikke vil tøve med at kalde et af de smukkeste steder i Danmark – Det sydfynske Øhav.

Man kan blandt andet tage med Højestene mod Skarø fra Svendborg, når man starter sit øhop. Foto: Martin Ytting Rask

Børnefamilier og en kortklub

Seahawk, som vi netop har taget først fra Skarø til Strynø og derefter fra Strynø til Avernakø, blev en del af øhoppet i 2017, og sejler mellem Svendborg, Skarø, Drejø, Strynø, Avernakø, Lyø og Bjørnø. Ifølge Signe Møller fungerer den som en slags metro mellem øerne, da den krydser mange af de ruter, der normalt sejles.

Svendborg Havn oplyser, at Seahawk sidste år oplevede en fremgang i passagertallet på 60 procent sammenlignet med året før. Samtidig sejlede Højestene med knap fem procent flere passagerer i 2018 sammenlignet med 2017.

- Det er generelt blevet taget rigtig godt imod, og flere og flere kender til det, siger Signe Møller og tilføjer, at det er et bredt publikum, der vælger øhoppet, når ferieplanerne skal lægges.

- I sidste uge havde vi en kortklub, og så er der både børnefamilier, der er glade for friluftslivet, og der er også endagsturisterne, der tager en to-tre øer på en dag. Det er meget bredt. Der er både de unge og de ældre, siger hun.

Seahawk er en katamaran og sejler med omkring 20 knob. Signe Møller fra Svendborg Havn kalder den øhavets metro. Foto: Martin Ytting Rask

Et kæmpe guldæg

Hos Svendborg Event ser man også med positive øjne på øhop. Eventchef Anja Mia Haas peger på, at det især har betydning for turistvirksomhederne på øerne.

- Der kommer kontinuerligt turister til øerne, og det er jo en god ting for de erhvervsdrivende. Det er lykkedes dem (Svendborg Havn, red.) rigtig godt at binde øerne sammen. Man kan se på bookingerne, at folk er vilde med øhop, siger hun og tilføjer:

- Der er skabt noget, som har et stort potentiale. Jeg er sikker på, vi har fat i et kæmpe guldæg her. Det eneste ærgerlige er, at der ikke kan komme flere med, når efterspørgslen er så høj, siger Anja Mia Haas.

Det gamle mundheld, at når det regner på præsten, så drypper det på degnen, er ifølge eventchefen også at finde her. For øhoppet kommer ikke kun øerne til gavn.

- I kraft af opmærksomheden og at de har formået at skabe national presse, så får man også øje på Sydfyn, så selvfølgelig smitter det af. Det har helt sikkert betydet noget for brandingen af Sydfyn og øhavet, siger hun.

Drejet på Avernakø er med til at binde Avernak og Korshavn sammen. Dæmningen blev lavet i 1937. Foto: Martin Ytting Rask

Den sidste tur

Vi er nu kommet i land på Avernakø, og vores sidste tur med det gule lyn, Seahawk, er sejlet. Natten og det meste af næste dag skal bruges på øen, der indtil 1937 var to øer: Avernak og Korshavn. De to øer blev samlet med drejet, og her skulle eftersigende være eminent, hvis man har fiskestang med og et håb om at få en havørred på krogen.

Helt så drastiske midler tager vi dog ikke i brug i dag og nøjes i stedet med at gå til vores ly for natten, inden dagen i morgen byder på et sidste hop. Her sætter vi igen fødderne på Fyn - denne gang i Faaborg, da vi først skal videre med Faaborg III først til Lyø og til sidst mod Faaborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce