Annonce
Kultur

Populært popband klar til omfattende turné: Patina er fyr og flamme

- Jeg tror, at Patina er kendetegnet ved en ro og ydmyghed, som uden tvivl skyldes vores opvækst i Svendborg. Vi har lært, at man skal være sød mod andre og skal turde stille et spørgsmål, når der er noget, man ikke ved, siger Søren Bastrup Bojsen til højre. Til venstre er det Gregers Møller Jensen og i midten Mads Skov Hansen. Foto: Simon Staun
De tre trommeslagere og sangere Søren, Mads og Gregers mødte hinanden i Svendborg Musikskole som teenagere. Der blev venskabet og passionen for musik støbt. Nu bygger de videre på fundamentet i popbandet Patina, der lørdag annoncerer en omfattende turné til efteråret.

For to år siden blev Søren Bastrup Bojsen bedt om at hjælpe musikredaktøren på P6 Beat, Casper Bach Hegstrup, med at udvælge potentielle, unge bands til at blive spillet på kanalen. Det ville han gerne.

Undervejs fik han et snedigt indfald, der skulle blive afgørende for den musikalske rejse, han sammen med vennerne Mads og Gregers begav sig ud på.

- Jeg sendte musikredaktøren en bunke navne med bands, jeg lyttede til på det tidspunkt. I midten af listen sneg jeg et link med tre Patina-sange ind. Jeg noterede blot, at det var et helt nyt band, som endnu ikke havde fået et navn, siger Søren Bastrup Bojsen.

Skæbnen ville, at Casper Bach Hegstrup især blev glad for de tre sange med det ukendte band. Derfor var Søren Bastrup Bojsen nødt til at gå til bekendelse.

- Jeg havde ikke forventet, han ville bruge tid på det, men han skrev, at det var vildt fedt. Så måtte jeg fortælle, at det var mig og to kammerater på optagelserne. Derefter fik vi pludseligt travlt med at finde på et bandnavn, så sangene kunne spilles i radioen, siger Søren Bastrup Bojsen.

De tre medlemmer brainstormede og kom vidt omkring. De var blandt andet omkring "Akne", som de dog droppede, selv om det flugter godt med de energiske, ungdommelige sange. I stedet for besluttede de sig for Patina, der på fineste vis indikerer, at medlemmerne tør stå ved de musikalske forbilleder i TV-2 og Gnags.

Patina består af:

Søren Bastrup Bojsen, Svendborg, 22 år, forsanger/trommeslager/perkussionist

Gregers Møller Jensen, Egense, 26 år, forsanger/trommeslager/perkussionist

Mads Skov Hansen, Tåsinge, 23 år, forsanger/trommeslager/perkussionist

Frederik Bak, Nyborg, 22 år, bassist

Toke Lynggaard Larsen, Ullerslev, 27 år, guitar

Mathias Bøttern, Tarm, 26 år, guitar

Jens Møller Jensen, Egense, 26 år, keyboard

Brænde på bålet

At få spillet sine sange på P6 Beat som helt grønt band er usædvanligt. Ofte kræver det, at bandet først har delt sange på Spotify, Soundcloud eller andre platforme, hvor interessen stille og roligt vokser.

- Vi blev spillet i radioen fra den ene dag til den anden. Derefter blev vi bedt om at optræde til "Uni-radioen præsenterer", som er et arrangement på universitet i København. Vi havde aldrig stået på scenen sammen som Patina og blev ikke mindre nervøse, da det gik op for os, at vores koncert var udsolgt som den første af disse universitetskoncerter. Selv om vi var rystende nervøse, gik det over al forventning. Ingen af os glemmer nogensinde 7. marts 2019, siger Mads Skov Hansen.

Det var op til den koncert, at de tre medlemmer besluttede, at Patina krævede flere musikere i flokken. De inviterede fire venner med, som de følte passede ind i kollektivet.

- Nogle bands elsker at sidde og nørkle med sange i studiet, men vi vidste instinktivt, at det var live-delen, vi brændte mest for. Derfor var det nødvendigt at sætte et hold, som kunne vælte publikum omkuld. Det er live, der er noget på spil. Det er det, der er omdrejningspunktet i Patina, siger Gregers Møller Jensen.

Efter universitetskoncerten blev Patina booket til et væld af koncerter, deltog i P3's talentkonkurrence Karrierekanonen - som de vandt - og fik i den kontekst kontakt med Alphabeats forsanger Anders Stig Gehrt-Bendixen, som var begejstret for deres sange.

- Han foreslog, at vi skulle med Alphabeat som opvarmning på deres Danmarksturné. Det var virkelig en kæmpe bunke brænde på det bål, som singlen "flammer_rammer" tændte i foråret 2019, siger Mads Skov Hansen.

Efter koncerten med Alphabeat på Posten i Odense i februar i år, fik Patina et kompliment, som vejer tungere end megen af den ros, de har modtaget.

- En ven sagde efter koncerten, at vi spillede med ham. Ikke til ham. Det lyder måske simpelt, men jeg tror faktisk ikke, Patina kan modtage et større kompliment, siger Gregers Møller Jensen.

Annonce

Alt kan lade sig gøre

De tre musikere fik deres musikalske opdragelse i Svendborg Musikskole, hvor de var en del af det latin-inspirerede Marimba Dream Team-orkester. Det var i de år, at Søren, Gregers og Mads opnåede konsensus om, hvad det vil sige at spille sammen i et band.

- Det, vi lærte som en del af Marimba Dream Team, har haft enorm betydning for, hvordan vi tænker og agerer i Patina. Vi stod også selv for at arrangere en rejse til Mexico, og at vi kunne løfte den opgave har givet os troen på, at alt kan lade sig gøre, hvis man kæmper hårdt nok for det, siger Gregers Møller Jensen.

- Det lærte os også at holde sammen. Vi var 10 med i orkesteret, og vi mødes stadig en gang om året, siger Søren Bastrup Bojsen.

De tre bandmedlemmer gik også på gymnasiet sammen i Svendborg. Dog ikke på samme årgang, da Gregers er ældre end Søren og Mads. Musikken fyldte ikke så meget som fester og piger, og derfor skulle der gå et par år, før de samlede tråden op.

Det var i julen 2017, hvor Gregers og Mads mødtes i Svendborg. De sad på Mads' barndomsværelse og lavede en melodi, der blev til sangen "naervaer". Patinas første.

- Det var 25. december, og vi skulle have tiden til at gå, inden vi skulle i byen for at møde alle de andre, der var hjemme på juleferie. Det handlede dog også om, at både Gregers og jeg kunne mærke en fælles skabertrang, som primært kredsede om musikken, siger Mads Skov Hansen.

De sendte melodien, de komponerede, til Søren, fordi de fornemmede, at han på en måde passede til viben og tilgangen til musikken.

- Jeg var hooked fra første sekund og satte mig ned og skrev teksten til det, der skulle blive vores første single. Dengang havde ingen af os i vores vildeste fantasi troet, at vi to et halvt år senere kunne præsentere en Danmarksturné med 14 koncerter, siger Søren Bastrup Bojsen.

Flammer Rammer-turné:

29. oktober: Aalborg, 1000Fryd

30. oktober: Horsens, Kulisselageret

6. november: Vejle, Bygningen

7. november: Køge, Tapperiet

13. november: Flensborg, Volksbad

14. november: Viborg, Paletten

20. november: Esbjerg, Huset

21. november: Kolding, Pitstop

26. november: Sønderborg, Mejeriet

27. november: Aabenraa, Nygadehuset

28. november: København, Hotel Cecil (udsolgt)

4. december: Aarhus, Radar

5. december: Roskilde, Gimle

11. december: Odense, Kulturmaskinen

12. december: København, Hotel Cecil (ekstrakoncert)

Annonce

Kollektivets ånd

Patina har en fast kerne med Søren, Mads og Gregers. Men ud over det trekløver er det tilknyttet et firkløver, som både leger med i øvelokalet, i studiet og på scenen.

- Vi er reelt et stort kollektiv, hvor alle bakker op om hinanden. Hvor alle er med på lige fod, selv om vi tre er kernen i bandet, siger Mads Skov Hansen, der netop har sagt sig job op som musikunderviser for at hellige sig Patina 100 procent.

De fire andre kan sagtens påvirke udfaldet af en sang, selv om det er Søren, Gregers og Mads, der står bag melodi og tekst.

- Syv mennesker har en større kreativ masse end tre, og der er masser af eksempler på, at de har præget vores sange og tilføjet elementer, vi ikke selv var kommet på. Vi tre har ikke ejerfornemmelse over bandet. At vi tre sidder her i dag handler mest om, at Patina blev skabt af os, siger Mads Skov Hansen.

De kommende måneder skal Patina lade op til gruppens største soloturné i karrieren. 14 danske koncerter og en tysk afstikker til Flensborg. Forventningens glæde fylder allerede meget, og medlemmerne tvivler ikke på, at der tilføjes flere højdepunkter til den korte men imponerende karrieres scrapbog.

- Efter at have været med som opvarmning for Alphabeat, bliver det vildt at være på sin egen turné. Det er endnu en del af den rejse, Patina er på. En rejse, som forhåbentlig byder på en åbningskoncert på Roskilde Festival inden for tre-fire år, siger Gregers Møller Jensen.

Søren og Mads smiler ved tanken.

- Jeg tror faktisk ikke, at coronaen betyder noget dårligt for Patina. Vi ærgrede os selvfølgelig over, at vores forårsturné blev aflyst, men krisen var med til at understrege, at vi også er stærke sammen i modvind. De første to år er alt gået vores vej, så den mavepumper kan vise sig at være lærerig, siger Mads Skov Hansen i midten. Foto: Simon Staun
- Folkeklubben er et stort forbillede, fordi det i udgangspunkt er en trio som vores, der har spillet Danmark tyndt og kæmpet benhårdt for at blive et af landets bedste livebands, siger Gregers Møller Jensen til venstre. Foto: Simon Staun
Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sydlandsk stemning og mere udeservering skal puste nyt liv i Odenses søvnige torvedage

Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Faaborg-Midtfyn

Nu kan du svede sammen med vildmarksdamerne: Det er som at gå ind i Moder Jords livmoder

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Nyt ansigt på lokalredaktionen i Nyborg: Matilde har rejst verden rundt

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Nyborg For abonnenter

Ordblindhed satte en stopper for Lottes drøm: Nu sørger hun for en strømlinet kirkegård

Sport For abonnenter

Flere fynske hold er med i pokalhatten - Marienlyst overbeviste mod rival, og Næsby tvang FC Fredericia ud i straffesparkskonkurrence

Debat

Plejehjemssommer: Den dag meldte tre vikarer sig syge

Annonce