Annonce
Odense

Polypper

Det er nok svært - men hvis du skal undgå, at dit barn udvikler polypper, skal du prøve at undgå, at barnet får mange forkølelser.

- Ligesom mandlerne i svælget, finder man hos alle mennesker et lille organ, næsesvælgsmandlen, bagerst i næsen på overgangen til svælget.

- Det er størrelsen, der afgør, om næsesvælgsmandelen kommer til at ligne polypper, og dermed kan kaldes en sygdom, fortæller overlæge Søren Vesterhauge, der er specialist på området.

Annonce

Hyppighed

Tidligere fjernede man meget hyppigt både mandler og polypper hos børn.

Men lægerne er nu blevet mere tilbageholdne med at stille diagnosen, polypper, som en selvstændig sygdom.

Polypper konstateres ofte, når lægen undersøger et barn for forstørrede mandler.

Nogen gange fjerner lægen polypperne i forbindelse med anlæggelse af dræn i trommehinden ved kronisk mellemørebetændelse. Det skyldes, at polypperne kan være medvirkende årsag til, at barnet har kronisk mellemørebetændelse.

Det er sjældent, at man finder polypper hos større børn og voksne.

Den hyppigste alder, man ser polypper i, er 2-6års alderen.

Annonce

Årsager

Som nævnt fanger næsesvælgsmandelen mikroorganismer, der passerer gennem næsen ned mod svælget.

I mandlerne findes celler, der kan producere antistoffer, som virker mod bakterier og virus.

Hvis der er travl aktivitet med at beskytte organismen mod angreb, bliver næsesvælgsmandlen større.

Der er en risiko for, at næsesvælgsmandelen selv bliver offer for en infektion, som man ser det i halsen ved halsbetændelse. Når der kommer infektion i et organ hæver det op. Hvis infektionen bliver mere kronisk, vil der være en kronisk hævelse. Hævelsen kan også skyldes overbelastning.

Annonce

Symptomer

Et barn, der har polypper, har svært ved at trække vejret igennem næsen, og dette er ofte mest udtalt om natten. Sekret fra næsen hober sig op i næsen og barnet virker kronisk snottet.

Næsen er med til at give stemmen den normale klang. Er der lukket af fra svælg til næse, får stemmen en flad klang, som kaldes lukket snøvl.

De klassiske symptomer på polypper er derfor:

Snorken, snot, snøvl.

En kronisk inficeret næsesvælgsmandel udgør også en slags lagertank for bakterier, der kan brede sig til mellemøret.

Man kan derfor tilføje to komplikationer til listen over symptomer på polypper, selv om sammenhængen nok ikke er bevist:

Kronisk mellemørebetændelse og akut mellemørebetændelse.

Annonce

Hvad kan man selv gøre?

Hvis du skal undgå, at dit barn udvikler polypper, skal du prøve at undgå, at barnet får mange forkølelser - og det er nok svært.

En vigtig faktor for børneforkølelser er pasningsmåden. Passes barnet i en vuggestue eller blandt mange andre børn, smitter de som bekendt hinanden, og når barnet lige er kommet sig over den ene virusinfektion, står det næste virus klar til angreb.

Rygning i hjemmet er også en faktor, som har betydning for dit barns tilbøjelighed til at blive forkølet. Så undgå røg i hjemmet eller i det hele taget, at dit barn bliver udsat for røg.

Annonce

Forløb

Det er ikke så let at komme til at undersøge barnet for polypper. Lægen kan af og til se polypperne hænge ned bag ganen eller se dem med et lille spejl.

De fleste børn kan vokse sig fra deres polypper, både på den måde, at polypperne bliver mindre med alderen, men også fordi pladsen omkring polypperne bliver større, når barnet vokser. Spørgsmålet, om man skal operere barnet, er derfor et spørgsmål om, hvor udtalte og generende symptomerne er.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce