Annonce
Nordfyn

Politiske skulderklap: Markant S-tilfredshed med budgettet

Socialdemokratiets nye spidskandidat Bernt Nicolaysen vil blandt andet gerne have afsat penge til en ekstra kommunal naturvejleder, der især skal hjælpe skolerne med projekter i naturen. Men helt generelt er S-spidsen godt tilfreds med det budget, som alle partier har sat deres underskrift på. Foto: Betty Rasmussen
Hvis Socialdemokratiet havde haft absolut flertal i den nordfynske kommunalbestyrelse, var der ikke flyttet rundt på mange kroner i budgettet for de kommende år.
Annonce

Nordfyn: Enigheden om, hvordan de kommunale millioner skal fordeles i de kommende år, er så stor, at der ikke ville blive flyttet rundt på mange kroner, hvis det politiske flertal i den nordfynske kommunalbestyrelse havde været rødt i stedet for blåt.

Da budgettet fredag den 18. september blev signeret, var det med underskrifter fra alle fem partier i kommunalbestyrelsen og den enlige løsgænger. Og underskrifterne blev fulgt på vej af rosende ord om godt samarbejde og forhandlingsklima fra hele rækken af politikere.

Fra hele rækken af politikere blev budgettet sendt på vej mod andenbehandlingen den 29. september med masser af rosende ord både om det samlede resultat og om vejen til resultatet. Arkivfoto: Henrik Larsen

Det er fjerde år i træk, at samtlige 25 medlemmer af kommunalbestyrelsen står bag budgettet. Og den brede enighed understreger resultatet af en undersøgelse, som magasinet Danske Kommuner lavede i foråret. Undersøgelsen viste, at Nordfyns Kommune er den kommune i landet med det næstlaveste konfliktniveau.

https://fyens.dk/artikel/f%C3%A5-politiske-diskussioner-nordfynske-politikere-enige-om-langt-det-meste
https://fyens.dk/artikel/s-formand-borgmesteren-str%C3%A6kker-sig-langt-for-at-f%C3%A5-alle-med

Med 13 mandater sidder Venstre på det absolutte flertal, og dermed kunne borgmester Morten Andersen og gruppeformand Mogens Christensen i teorien selv bestemme, hvordan pengene skal bruges.

Annonce

Et godt budget

Men ifølge såvel den nuværende gruppeformand for Socialdemokratiets seks mandater, Kim Johansen, som spidskandidaten for partiet ved det kommende kommunalvalg, Bernt Nicolaysen, var budgettet ikke blevet meget anderledes, hvis socialdemokraterne havde siddet med flertallet.

- Det havde set ud, som det gør nu, for vi har ført en økonomisk politik, som er anstændig og retfærdig. Vi har fået mange millioner gennem den nye udligningsreform, og det har gjort, at vi kan sikre de områder, ældre- og børneområdet, der har været presset i mange år, sagde Kim Johansen, da han i forbindelse med underskrivelsen af budgettet blev spurgt, hvordan budgettet ville have tegnet sig anderledes, hvis S havde haft flertal alene.


Det er et godt budget ud fra de vilkår, der er.

Bernt Nicolaysen, ny spidskandidat for Socialdemokratiet


Avisen har bagefter spurgt den nye spidskandidat for Socialdemokratiet Bernt Nicolaysen, om han ville have skruet budgettet anderledes sammen, hvis han havde forhandlet med et flertal bag sig og stadig havde de samme økonomiske forudsætninger.

- Det er et godt budget ud fra de vilkår, der er, lyder det sammenfattende svar, selv om der er enkelte punkter, der bekymrer Nicolaysen.

Annonce

Sårbare børn og familier

Det gælder for eksempel beslutningen om, at der skal være færre specialklasser, fordi flere børn skal ind i de almene skoleklasser. En beslutning, der skal give en besparelse på to millioner kroner om året.

- Hvis det skal lykkes, er jeg bange for, der ikke er ressourcer nok, siger Bernt Nicolaysen, der er lærer på Sletten Skole afdeling Skovløkken.

Han er ligeledes ked af, at der i 2021 og 2022 skæres i en pulje under arbejdmarkedsområdet til en helhedsorienteret indsats for familier.

Og så står en ekstra naturvejleder også højt på Bernt Nicolaysens ønskeliste. En naturvejleder, der skal have særligt fokus på skolerne, som skal lægge mere undervisning ud i naturen.

Annonce

Klima og miljø

Hvis den nye S-spids sætter sig op i helikopteren og kigger på det kommunale budget, ville han gerne have et klima- og miljøperspektiv lagt ud over alle politiske beslutninger og allerhelst i form af et tværgående udvalg, der skal sørge for, at klima og miljø tænkes ind i alle beslutninger i de forskellige fagudvalg.

Selv om det ikke er voldsomt mange penge, Bernt Nicolaysen har "brugt" på sine budget-ønsker, skal pengene findes et sted, når udgangspunktet for tankeeksperimentet er, at pengene skal passe.

Her peger han på det årlige driftstilskud på 8,5 millioner kroner til Nordfyns Erhverv og Turisme.

- NEET gør bestemt et godt stykke arbejde, men sat op mod varme hænder til ældre, børn og unge er det en diskussion værd, om der måske kunne hentes en lille million der, mener Bernt Nicolaysen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Skulpturer bliver på depotet

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce