Annonce
Sydfyn

Politisk vilje i regionen til at bevare fødsler i Svendborg

Et flertal i Region Syds sundehdsudvalg arbejder på at kunne bevare et fødetilbud i Svendborg efter Nyt OUH står færdigt i 2023. Aftalen er ellers, at alle fødsler i fremtiden skal ske i Odense. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Flertal i Sundhedsudvalget i Region Syd ser velvilligt på at bevare et fødselstilbud i Svendborg, efter Nyt OUH åbner i 2023. Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger til fødesteder er i øjeblikket i høring, og senere på året træffes den endelige p

Svendborg: Når nyt OUH åbner i 2023, skal alle fynske fødsler foregå i Odense. Det er aftalen indtil videre. Men faktisk er der politisk vilje i Region Syd til at bevare et fødetilbud i Svendborg - også efter Nyt OUH åbner.

Allerede ved budgetforliget i 2017 skrev aftalepartierne i regionen under på, at man ville revurdere mulighederne for at bevare et fødetilbud i lokaler på Svendborg Sygehus, når Sundhedsstyrelsen har fremlagt reviderede retningslinjer for området.

De retningslinjer er netop nu i høring, og medlemmerne af Sundhedsudvalget i Region Syd havde tirsdag aften lejlighed til at afgive høringssvar.

Og umiddelbart er der ikke noget i de nye retninglinjer - som dog endnu ikke er endelige - der får politikerne til at trække i land med de politiske ambitioner om at bevare fødsler i Svendborg.

- Der er politisk vilje og flertal, som jeg ser det, til at vi får en eller anden løsning op at stå, der gør, at der er et fødetilbud i Svendborgområdet, siger formand for Sundhedsudvalget Poul-Erik Svendsen (S).

Han påpeger dog, at man vil afvente Sundhedsstyrelsens endelige anbefalinger, som de vil tage sig ud, når høringsperioden er overstået, og anbefalingerne er sendt ud til landets regioner; noget der sker senere på året.

Meldingen fra Socialdemokratiet er dog klar:

- Vi synes, at der skal være et fødetilbud i det sydfynske, og så må vi gå i dialog med ministeriet for at finde ud af, hvilke muligheder vi har, for at det kan lade sig gøre.

Der er politisk vilje og flertal, som jeg ser det, til at vi får en eller anden løsning op at stå, der gør, at der er et fødetilbud i Svendborgområdet.

Poul-Erik Svendsen (S), formand for Sundhedsudvalget i Region Syd

Flertal for fødeafdeling

Udvalgets medlemmer repræsenterer Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, Konservative, SF og Dansk Folkeparti, og kun sidstnævnte vil ikke give en klar melding om, hvad partiet ønsker, når det kommer til at føde i Svendborg.

- Lige nu har vi ikke nogen holdning til noget som helst. Som det er lige nu forholder vi os til det, der er udstukket på nuværende tidspunkt. Vi tager den diskussion i juni måned, siger Anne-Marie Palm-Johansen (DF).

Fra de øvrige partier er ambitionen dog klar.

- Vi kæmper med næb og klør for at bevare fødeafdelingen i Svendborg. Jeg synes det er meget vigtigt, at man har lokale tilbud til fødende, fordi det giver noget nærhed og tryghed. Det kan godt være skræmmende for mange at føde 60-70 kilometer fra ens hjem og familie, siger udvalgsmedlem Lars Mogensen (EL).

Medlem af Sundhedsudvalget, Michael Nielsen (K) vil også bevare fødetilbud i Svendborg:

- Jeg synes, at vi har et politisk ansvar for at sikre, at fødende også på Langeland og lignende steder har et fødested, hvor de kan blive tilset i deres svangerperiode, som ikke ligger hundrede kilometer væk fra deres bopæl, siger han, og udvalgsmedlem Kristian Nørgaard (V) er på linje:

- Det er vores klare udgangspunkt, at vi ser med åbne øjne på muligheden for, at der fortsat vil være et fødetilbud i en eller anden form på Sydfyn.

Annonce

Nye retningslinjer

I Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer, der i øjeblikket er i høring, beskriver styrelsen forskellige muligheder for at drive fødeafdelinger og fødesteder af forskellig slags i regionen.

Her beskrives muligheden for et sygehusafsnit for lavrisikofødende, hvor gravide, som forventes at få en ukompliceret fødsel, kan føde. Et sådant afsnit vil være bemandet af jordemødre og andet sundhedsfagligt personale som eksempelvis social- og sundhedsassistenter, og opstår der komplikationer, skal den fødende overflyttes. På Fyn vil det blive til OUH.

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger skriver styrelsen dog, at man finder det uhensigtsmæssigt, da der altid vil være en risiko for, at der kan opstå komplikationer.

Dette får dog ikke flertallet af politikerne til at opgive ambitionerne om at bevare et fødested i Svendborg.

- Men først når vi ved, hvad Sundhedsstyrelsens endelige udmelding er, tager vi endeligt stilling, lyder det fra udvalgsformand, Poul-Erik Svendsen (A).

Hvert år kommer cirka 800 børn til verden på sygehuset i Svendborg. På fødegangen hænger en tavle, hvor alle fødsler bliver markeret med enten en rød eller en blå nål afhængigt af, om det er en dreng eller en pige. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Analyse på vej

Sundhedsstyrelsens anbefalinger står da heller ikke alene som grundlag for politikernes beslutning.

Regionen er i færd med at lave sin egen analyse af fødeområdet, og den analyse forventes at lande på Sundhedsudvalgets bord i juni måned.

Og så er forventningen, at politikerne på baggrund af den analyse samt Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal træffe den endelige afgørelse.

- Der er tale om en politisk proces, som jeg forventer vil starte enten lige før eller lige efter sommerferien, siger Kristian Nørgaard (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Fyns Amts Avis mener: Den hårde, men nødvendige skoledebat på Langeland

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce