Annonce
Odense

Politisk vilje bærer frugt: Odense svømmer i kultur

Anja Følleslev leder Odense Studenterhus, der arrangerer 650 arrangementer om året. Foto: Simon Staun
Når Årets Fynbo 2017 og leder af Studenterhus Odense siden 2008, Anja Følleslev, ser tilbage på 2010’erne, er det især lukningen af Thomas B. Thriges Gade og Tinderbox, som har forandret byen til det bedre.
Annonce

Odense: Anja Følleslev kan tydeligt huske, da hun sad med den tidligere konservative rådmand, Steen Møller, efter en koncert i Kongens Have i 2011. De talte om, at det kunne være fedt at lukke nogle af gaderne i midtbyen og give plads til nogle store gadefester og kulturelle tiltag på normalt utilgængelige steder.

- Det, syntes han, var alletiders idé, hvilket for mig står som et vendepunkt. Man kunne pludselig mærke en politisk vilje til at udvikle kulturen i Odense. Politikerne turde tage nogle beslutninger, som med garanti ville gøre nogen vrede og koste stemmer. Samtidig fik de myndighederne involveret og engageret, så man ikke fik et konsekvent nej, fordi en gade potentielt skulle benyttes af en ambulance, siger Anja Følleslev.


Tinderbox er uden tvivl det enkeltstående kulturarrangement, der har betydet mest for Odense. Festivalen betød, at Fyn igen var en festivalø. Hverken HCA Festival, Karrusel, Generator eller OFF kan matche det nationale kendskab.

Anja Følleslev, leder af Studenterhus Odense


Hun er sikker på, at lukningen af Thomas B. Thriges Gade i 2014 satte gang i mange kreative tanker om, hvad byrummet kunne bruges til.

- Lukningen af Thomas B. Thriges Gade udmøntede sig blandt andet i en gadefest med koncerter og en fælles picnic. Det inspirerede andre til at benytte byrum, man ikke tidligere havde opfattet som optimale rammer for kulturarrangementer. Det udsprang der en lang række mindre og større arrangementer ud af. Ikke mindst Karrusel i sensommeren 2014, siger Anja Følleslev.

Selv om holdet bag Distortion var fra København, understreger hun, at det var lokale kræfter, der kom først med idéen om gadefester i Odense.

Blå bog

Anja Følleslev er 41 år og uddannet cand. mag i engelsk (2005) og diplom i ledelse (2017).

Har duoen Strawberry Blonde sammen med tvillingesøster Betina Følleslev samt solo-projektet The Red House.

Har været leder af Studenterhus Odense siden 2009 og sidder blandt andet i bestyrelsen for komponistforeningen DJBFA samt ROSA, Dansk Rock Samråd.

- Jeg husker det i hvert fald som om, at det var Picnic Fyn og blandt andet Posten, der lagde fra land, inden Karrusel blev afholdt. Faktum er, at mange kulturkræfter begyndte at tænke alternativt og bruge hele byen i den periode. Den tanke er også omdrejningspunkt i HCA Festivals, der fylder gader, pladser og torve. Meget af det bunder i, at de lokale politikere besluttede sig for, det skulle være muligt, siger Anja Følleslev.

Annonce

650 arrangementer om året

Anja Følleslev blev Årets Fynbo i 2017. Primært for sin rolle som leder af Studenterhus Odense, der fra at være nærmest usynlig på Badstuen og Kulturmaskinen efter flytningen fra Munkemøllestræde i 2006 er blevet en magnet for studerende i det gamle musikbibliotek på Amfipladsen ved Brandts.

Anja Følleslev er ikke i tvivl om, at flytningen af studenterhuset til det tidligere musikbibliotek var en beslutning, der har haft enorm betydning for kulturudbuddet i Odense. Foto: Simon Staun

Fra at afholde få faste arrangementer om måneden står Studenterhus Odense bag 650 årlige arrangementer, hvoraf omkring 180 er kulturelle. Det er stand-up, spoken word, koncerter og foredrag. Den eksplosion matcher meget godt den generelle stigning i kulturtilbud i byen.

- Siden vi flyttede ind i det tidligere musikbibliotek i 2013, har min mission været, at vi skulle være first movers på nye tendenser. Det har vi forsøgt at efterleve i forhold til musik, spoken word og nye former for events. Jeg synes, vi har bevidst, at studenterhuset er en stærk spiller i byens kulturliv. Det handler både om mange dygtige frivillige og ansatte, men igen om politisk opbakning og støtte, siger Anja Følleslev.

Annonce

Vi vælter os i kultur

Anja Følleslev har ud over at være leder af Studenterhus Odense været involveret i både Odense Havnekulturfestival, Karrusel, Generator, Spoken Word Festival, Mix Odense Filmfestival og Cirkus Dynamos bestyrelse.

Desuden har hun gennem de seneste 16 år optrådt med sin søster Betina Følleslev et utal af steder i byen i duoen Strawberry Blonde og solo under navnet ”The Red House”. Hun kender med andre ord byens kulturudbud indgående. Kigger hun tilbage på 2010’erne er der særligt ét nyt kulturtilbud, der skiller sig ud.

- Tinderbox er uden tvivl det enkeltstående kulturarrangement, der har betydet mest for Odense. Festivalen betød, at Fyn igen var en festivalø. Hverken HCA Festival, Karrusel, Generator eller OFF kan matche det nationale kendskab. Tinderbox befinder sig i superligaen og har gjort det siden første år. Jeg begriber ikke, at nogen stadig er mod, at Odense Kommune støttede festivalen økonomisk. De penge var en virkelig god investering og har brandet Odense mere end noget andet kulturarrangement, konstaterer Anja Følleslev.

Der er dog også sket andre ting, som har haft stor betydning for kulturudbuddet.

- Det nye Posten, som blev indviet i 2009, og opførslen af Odeon er bestemt også med til at tegne et andet billede af Odense, ikke mindst som musikby. Mens nye tiltag som Odense Sommerrevy og Odense Dansktop Festival viser, at der er kultur for alle aldre. Listen med de flere end 80 nye kulturtiltag i byen i 2010’erne understreger, at vi svømmer i kultur. Jeg kan ikke komme i tanke om noget, byen mangler. Men jeg vil gerne understrege, at det er vigtigt, at man fortsat giver plads til alle dem med kreative idéer. Det er der, det hele starter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce