Annonce
Nyborg

Kommunale kontrakter eller ej? Lang diskussion førte ikke til noget

En ting er politikerne enige om - de ansatte i den kommunale hjemmepleje gør det godt. Arkivfoto: Kasper Riggelsen
Borgerligt flertal i byrådet har sagt god for, at kommunen kan indgå kontrakter med private leverandører af personlig pleje til ældre i eget hjem. Et skråplan, lyder det fra S.

Nyborg: En stiv klokketime. Så lang tid brugte politikerne i Nyborg Byråd på at diskutere for og imod kommunale kontrakter med private leverandører af personlig pleje til ældre i eget hjem. Uden at parterne på noget tidspunkt nærmede sig hinanden.

I stedet blev enden på det politiske rivegilde, at Venstre og Dansk Folkeparti stemte forslaget igennem, mens både Socialdemokratiet og SF foretrak den nuværende fritvalgsordning. Her er det op til den enkelte borger at undersøge markedet, hvis man ønsker et alternativ til det kommunale tilbud.

På et enkelt punkt blev man enige, nemlig at det fortsat ikke skal være muligt for private firmaer at byde sig til, når det handler om genoptræning af borgere - for eksempel efter et hospitalsophold. Samtidig var der bred enighed om, at det kommunale plejepersonale gør det rigtig godt.

Men derudover afslørede debatten en afgrundsdyb forskel i synet på kommunens rolle og på de mulige konsekvenser af beslutningen om at blåstemple nogle firmaer frem for andre.

Borgmester Kenneth Muhs (V) og andre medlemmer af Venstres byrådsgruppe var ikke i tvivl. Ved at indgå kontrakter med firmaer, der skal leve op til en lang række krav, yder kommunen en ekstra service overfor den enkelte borger.

Han eller hun vil have lettere ved at træffe et godt valg, fordi de rådne æbler er sorteret fra på forhånd. Nogen håndfast garanti mod konkurser er der ikke tale om, men det er et skridt i den rigtige retning, bemærkede borgmesteren.

Også Ældreudvalgets formand, DF'eren Carsten Kudsk, lagde vægt på muligheden for opfølgende kontrol med de virksomheder, man har indgået kontrakt med.

Annonce

Principsag

Både Suzette Frovin (SF) og Sonja Marie Jensen (S) gjorde det omvendt klart, at de ikke ser det som kommunens opgave at fungere som reklamesølje for nogle firmaer frem for andre.

Og så mindede den Socialmokratiske gruppeformand om, at ingen ældre borgere i Nyborg hidtil har vist interesse for at fravælge det kommunale tilbud.

- De eneste, der reelt ønsker det her ud over Venstre og DF, er de private virksomheder, der har budt ind. Men vi vil hellere lave politik for velfærdens skyld og for at passe på vores dygtige medarbejdere end at lave erhvervsfremmetiltag på kernevelfærd, sagde hun.

Den og lignende bemærkninger var ifølge formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup (V), et klart bevis på, at byrådet største oppositionsparti er begyndt at føre valgkamp.

Men der er mere på spil, lød det fra blandt andre Vibeke Ejlertsen (S).

- Det er en principiel diskussion, som tydeligt viser den forskel på værdier, vi har. Vores bekymring er, at vi er på vej ud på et skråplan der hedder privatisering af kerneydelser. Og det kan vi ikke acceptere, sagde hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce