Annonce
Nyborg

Kommunale kontrakter eller ej? Lang diskussion førte ikke til noget

En ting er politikerne enige om - de ansatte i den kommunale hjemmepleje gør det godt. Arkivfoto: Kasper Riggelsen
Borgerligt flertal i byrådet har sagt god for, at kommunen kan indgå kontrakter med private leverandører af personlig pleje til ældre i eget hjem. Et skråplan, lyder det fra S.

Nyborg: En stiv klokketime. Så lang tid brugte politikerne i Nyborg Byråd på at diskutere for og imod kommunale kontrakter med private leverandører af personlig pleje til ældre i eget hjem. Uden at parterne på noget tidspunkt nærmede sig hinanden.

I stedet blev enden på det politiske rivegilde, at Venstre og Dansk Folkeparti stemte forslaget igennem, mens både Socialdemokratiet og SF foretrak den nuværende fritvalgsordning. Her er det op til den enkelte borger at undersøge markedet, hvis man ønsker et alternativ til det kommunale tilbud.

På et enkelt punkt blev man enige, nemlig at det fortsat ikke skal være muligt for private firmaer at byde sig til, når det handler om genoptræning af borgere - for eksempel efter et hospitalsophold. Samtidig var der bred enighed om, at det kommunale plejepersonale gør det rigtig godt.

Men derudover afslørede debatten en afgrundsdyb forskel i synet på kommunens rolle og på de mulige konsekvenser af beslutningen om at blåstemple nogle firmaer frem for andre.

Borgmester Kenneth Muhs (V) og andre medlemmer af Venstres byrådsgruppe var ikke i tvivl. Ved at indgå kontrakter med firmaer, der skal leve op til en lang række krav, yder kommunen en ekstra service overfor den enkelte borger.

Han eller hun vil have lettere ved at træffe et godt valg, fordi de rådne æbler er sorteret fra på forhånd. Nogen håndfast garanti mod konkurser er der ikke tale om, men det er et skridt i den rigtige retning, bemærkede borgmesteren.

Også Ældreudvalgets formand, DF'eren Carsten Kudsk, lagde vægt på muligheden for opfølgende kontrol med de virksomheder, man har indgået kontrakt med.

Annonce

Principsag

Både Suzette Frovin (SF) og Sonja Marie Jensen (S) gjorde det omvendt klart, at de ikke ser det som kommunens opgave at fungere som reklamesølje for nogle firmaer frem for andre.

Og så mindede den Socialmokratiske gruppeformand om, at ingen ældre borgere i Nyborg hidtil har vist interesse for at fravælge det kommunale tilbud.

- De eneste, der reelt ønsker det her ud over Venstre og DF, er de private virksomheder, der har budt ind. Men vi vil hellere lave politik for velfærdens skyld og for at passe på vores dygtige medarbejdere end at lave erhvervsfremmetiltag på kernevelfærd, sagde hun.

Den og lignende bemærkninger var ifølge formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup (V), et klart bevis på, at byrådet største oppositionsparti er begyndt at føre valgkamp.

Men der er mere på spil, lød det fra blandt andre Vibeke Ejlertsen (S).

- Det er en principiel diskussion, som tydeligt viser den forskel på værdier, vi har. Vores bekymring er, at vi er på vej ud på et skråplan der hedder privatisering af kerneydelser. Og det kan vi ikke acceptere, sagde hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce