Annonce
Debat

Politisk greenwashing: Socialdemokratiet vasker sine hænder grønne

Begrebet greenwashing (at vaske noget grønt) benyttes, når fx produkter eller ydelser markedsføres som miljøvenlige, på trods af at de ikke er det. Denne vildledning finder ikke kun sted i visse virksomheder, men bruges også af politiske partier til at tegne et billede af sig selv som grønne og miljøvenlige, på trods af at det ikke er tilfældet. Greenwashing ser vi også i odenseansk politik, hvor Socialdemokratiet på det seneste forsøger at tegne et billede af, at egne beslutninger er miljøvenlige, selvom det ikke er tilfældet. Ord som CO2-neutral, bæredygtig, klimavenlig, grøn og miljøvenlig er eksempler på ord, der ofte benyttes af borgmesteren til at beskrive egne beslutninger. Vildledende markedsføring af produkter er reguleret ved lov, men der er ikke nogen lov, der beskytter mod vildledende miljølovprisning fra politikere. De seneste eksempler på politisk greenwashing er borgmesterens lovprisning af letbanens etape 2 samt omlægning af Fynsværkets brændsel fra kul til træ.

Lad os starte med letbanens etape 2: Socialdemokratiet har igen og igen fortalt, at letbane 2 er ”en langt grønnere transportform” og ”en bæredygtig transportform”. Det passer bare ikke! Ekspertrapporten, der kortlægger miljøkonsekvenserne for letbane 2, viser, at den først vil være klimaneutral om 50 år! Jeg husker ikke andre projekter i landet, hvor man er nødsaget til at beskrive, hvad der sker i år 2070 for at finde klimaneutralitet. Der er derfor tale om et meget præcist eksempel på greenwashing, hvor der faktuelt ”fuskes” med sandheden.


Annonce

Ekspertrapporten, der kortlægger miljøkonsekvenserne for letbane 2, viser, at den først vil være klimaneutral om 50 år!


Fynsværkets omlægning fra afbrænding af kul til afbrænding af træ er desværre også præget af politisk greenwashing: Der er næsten ikke grænser for lovprisningen om CO2-neutralitet, mindre CO2-udledning, grøn omstilling, bæredygtighed osv, som Socialdemokratiet har fyldt avisspalterne med. Men giver det nu mindre CO2-udledning at afbrænde træ fremfor kul? Det kommer an på, hvordan man ser på sagen, og her vælger borgmesteren den vinkel, der giver mest greenwashing, men kun fortæller den halve sandhed. For hvad der ikke tales så meget om er, at afbrænding af træ udleder mere CO2 end afbrænding af kul. Når afbrænding af træ beskrives som bedre end kul, skyldes det alene en teoretisk beregning. En beregning, der forudsætter, at når vi fælder og brænder et træ, så plantes der et nyt, som om 50 år optager lige så meget CO2 fra atmosfæren, som der udledes, når vi i dag brænder træet. På den måde kan man som politiker sige, at afbrænding af træ er CO2-neutralt - men det er altså først i år 2070, hvis ellers der plantes nye træer, og alle teoretiske beregninger holder stik. Ser man derimod på mængden af CO2, vi udleder den dag, der omlægges fra kul til træ - altså den mængde CO2 der udledes fra skorstenen fra dag til dag - så er billedet et noget andet. Der udledes nemlig mere CO2 ved afbrænding af træ end ved afbrænding af kul. Igen foretager Socialdemokratiet og borgmesteren greenwashing af egne politiske holdninger, fremfor at fortælle omverdenen hvordan tingene faktuelt hænger sammen.

Jeg vil opfordre Socialdemokratiet til, at vi i den kommende valgkamp kommunikerer på et faktuelt grundlag, både når det drejer sig om miljø og andre politiske emner. Vi skal afholde os fra politisk greenwashing, der alene har til formål at fremstille sig selv mere miljøvenlig, end man egentlig er.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Odense

Mere asfalt med 130 km/t: Hastigheden på Fynske Motorvej får et ekstra nøk

Middelfart

Borgere kommer til PCR-test uden at bestille tid: - Det gør det mere bøvlet for os

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Navne

Rynkeby Foods henter erfaren salgsdirektør

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Annonce