Annonce
Odense

Budgettet er på plads: Flertal er klar til at undersøge salg af Fjernvarme Fyn

Det var sent torsdag aften, før borgmester Peter Rahbæl Juel kunne præsentere resultatet af mere end ni timers forhandlinger om næste års budget. Et budget, der blandt andet rummer aftalen om at undersøge muligheden for at sælge Fjernvarme Fyn. Foto: Erik Thomsen
Det blev overraskende en del af forhandlingerne allerede onsdag, men torsdag besluttede et politisk flertal så at se nærmere på muligheden for at sælge Fjernvarme Fyn og derved hente et væsentligt, treceifret millionbeløb til velfærdsinstitutioner.

Det blev afsløret allerede onsdag i byrådssalen: At der gennem noget tid har været fortrolige drøftelser om et salg af Fjernvarme Fyn til det brugerejede Energi Fyn.

Og torsdag - efter mere end ni timers forhandlinger om næste års kommunale budget - enedes seks ud af otte byrådspartier så om i første omgang at sætte gang i en såkaldt due diligence. Altså en undersøgelse af mulighederne for et sådant salg.

- Vi er meget optagede af at sikre, at der fortsat vil være ro på priserne for forbrugere og erhvervsliv, og at der er fokus på grøn omstilling og udfasning af kul, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Og så vil vi som forligspartier selvfølgelig også kigge grundigt på bundlinjen, inden vi beslutter os for, om vi vil sælge.

Odense Kommunes fortjeneste af salget vil formentlig nå det, der betegnes som et væsentligt, trecifret millionbeløb, og den politiske tanke er at bruge millionerne på blandt andet at bygge nye daginstitutioner til den stigende mængde børn, opføre nye boliger til ældre og renovere slidte folkeskoler.

Pengene skal bruges over en 10-årig periode.

Annonce

Sat uden for

Det var til tydelig og stor frustration for især Peter Rahbæk Juel, at Venstres politiske ordfører Christoffer Lilleholt onsdag i slutningen af sin budgettale præsenterede idéen om fjernvarmesalget.

- Det er et usædvanligt forslag at bringe op på den måde, sagde borgmesteren i byrådssalen og mindede om de de dybt fortrolige møder, han havde haft om sagen med Venstre og med Økonomiudvalget.

- Så jeg vil anbefale, at vi ikke tager diskussionen her. Der er både en medejer i Nordfyns Kommune og medarbejdere i de to selskaber at tage hensyn til, understregede han.

Lilleholt forklarede, at Venstre allerhelst havde bragt forslaget ind i torsdagens afsluttende forhandlinger bag lukkede døre, men at det ikke var muligt, efter Rahbæk Juel i sidste uge meddelte, at Venstre ikke var velkomne til torsdagsforhandlingerne. Fordi de med deres insisteren på at omprioritere mindre til velfærd end flertallet havde sat sig selv udenfor.

Beskidte tricks

Torsdag brugte det meste af Venstres byrådsgruppe alligevel nogle timer på rådhuset - uden for forhandlingslokalet - og både Christoffer Lilleholt og Jane Jegind afviste, at de ved på den vis at lægge salgsforslaget frem havde forbrudt sig mod nogen skrevne eller uskrevne regler.

Christoffer Lilleholt, er det i virkeligheden ikke en tak for sidst, fordi I blev smidt ud af forhandlingerne?

- Overhovedet ikke. Der er ikke patent på idéer, og det var ikke os, men borgmesteren, der valgte at nævne de fortrolige forhandlinger.

Men Jane Jegind, det er jer, der bringer idéen på bordet midt i et forhandlingsforløb, du er vidende om?

- Det er meget længe siden, vi sidst har hørt noget. Det er ikke sådan, vi render til møder om det hele tiden.

Hvis nogle nu synes, I bruger beskidte tricks, hvad er så jeres svar?

- Det er også et beskidt trick at smide os ud af budgetforhandlingerne, inden de er begyndt, sagde Lilleholt.

Så er vi tilbage ved, at det er en tak for sidst?

- Overhovedet ikke. Det er svært at sige noget i et lukket rum, man ikke er inviteret ind i.

Et skridt ad gangen

Peter Rahbæk Juel forventede efter budgetunderskrivelsen sent torsdag aften, at det vil tage op mod et års tid, inden der kan sættes en eventuel underskrift på et salg af Fjernvarme Fyn.

- Vi skal tage os tid til at undersøge det ordentligt, så vi kender de præcise vilkår for et salg.

Din forgænger Anker Boye droppede et lignende salg i 2013, fordi han ikke kunne samle et bredt flertal for at afhænde Fjernvarme Fyn. Hvor stort et flertal har du brug for, hvis salget skal gennemføres denne gang?

- Vi gør klogt i at tage et skridt ad gangen, og jeg vil ikke gisne om bredden på et flertal for en eventuel aftale, sagde Rahbæk Juel.

- Men vi går ikke ind i en proces med en due diligence, hvis ikke der er en seriøsitet i det.

Med i budgetforliget er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Kun Venstre og Enhedslisten står uden for.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce