Annonce
Odense

Budgettet er på plads: Flertal er klar til at undersøge salg af Fjernvarme Fyn

Det var sent torsdag aften, før borgmester Peter Rahbæl Juel kunne præsentere resultatet af mere end ni timers forhandlinger om næste års budget. Et budget, der blandt andet rummer aftalen om at undersøge muligheden for at sælge Fjernvarme Fyn. Foto: Erik Thomsen
Det blev overraskende en del af forhandlingerne allerede onsdag, men torsdag besluttede et politisk flertal så at se nærmere på muligheden for at sælge Fjernvarme Fyn og derved hente et væsentligt, treceifret millionbeløb til velfærdsinstitutioner.

Det blev afsløret allerede onsdag i byrådssalen: At der gennem noget tid har været fortrolige drøftelser om et salg af Fjernvarme Fyn til det brugerejede Energi Fyn.

Og torsdag - efter mere end ni timers forhandlinger om næste års kommunale budget - enedes seks ud af otte byrådspartier så om i første omgang at sætte gang i en såkaldt due diligence. Altså en undersøgelse af mulighederne for et sådant salg.

- Vi er meget optagede af at sikre, at der fortsat vil være ro på priserne for forbrugere og erhvervsliv, og at der er fokus på grøn omstilling og udfasning af kul, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Og så vil vi som forligspartier selvfølgelig også kigge grundigt på bundlinjen, inden vi beslutter os for, om vi vil sælge.

Odense Kommunes fortjeneste af salget vil formentlig nå det, der betegnes som et væsentligt, trecifret millionbeløb, og den politiske tanke er at bruge millionerne på blandt andet at bygge nye daginstitutioner til den stigende mængde børn, opføre nye boliger til ældre og renovere slidte folkeskoler.

Pengene skal bruges over en 10-årig periode.

Annonce

Sat uden for

Det var til tydelig og stor frustration for især Peter Rahbæk Juel, at Venstres politiske ordfører Christoffer Lilleholt onsdag i slutningen af sin budgettale præsenterede idéen om fjernvarmesalget.

- Det er et usædvanligt forslag at bringe op på den måde, sagde borgmesteren i byrådssalen og mindede om de de dybt fortrolige møder, han havde haft om sagen med Venstre og med Økonomiudvalget.

- Så jeg vil anbefale, at vi ikke tager diskussionen her. Der er både en medejer i Nordfyns Kommune og medarbejdere i de to selskaber at tage hensyn til, understregede han.

Lilleholt forklarede, at Venstre allerhelst havde bragt forslaget ind i torsdagens afsluttende forhandlinger bag lukkede døre, men at det ikke var muligt, efter Rahbæk Juel i sidste uge meddelte, at Venstre ikke var velkomne til torsdagsforhandlingerne. Fordi de med deres insisteren på at omprioritere mindre til velfærd end flertallet havde sat sig selv udenfor.

Beskidte tricks

Torsdag brugte det meste af Venstres byrådsgruppe alligevel nogle timer på rådhuset - uden for forhandlingslokalet - og både Christoffer Lilleholt og Jane Jegind afviste, at de ved på den vis at lægge salgsforslaget frem havde forbrudt sig mod nogen skrevne eller uskrevne regler.

Christoffer Lilleholt, er det i virkeligheden ikke en tak for sidst, fordi I blev smidt ud af forhandlingerne?

- Overhovedet ikke. Der er ikke patent på idéer, og det var ikke os, men borgmesteren, der valgte at nævne de fortrolige forhandlinger.

Men Jane Jegind, det er jer, der bringer idéen på bordet midt i et forhandlingsforløb, du er vidende om?

- Det er meget længe siden, vi sidst har hørt noget. Det er ikke sådan, vi render til møder om det hele tiden.

Hvis nogle nu synes, I bruger beskidte tricks, hvad er så jeres svar?

- Det er også et beskidt trick at smide os ud af budgetforhandlingerne, inden de er begyndt, sagde Lilleholt.

Så er vi tilbage ved, at det er en tak for sidst?

- Overhovedet ikke. Det er svært at sige noget i et lukket rum, man ikke er inviteret ind i.

Et skridt ad gangen

Peter Rahbæk Juel forventede efter budgetunderskrivelsen sent torsdag aften, at det vil tage op mod et års tid, inden der kan sættes en eventuel underskrift på et salg af Fjernvarme Fyn.

- Vi skal tage os tid til at undersøge det ordentligt, så vi kender de præcise vilkår for et salg.

Din forgænger Anker Boye droppede et lignende salg i 2013, fordi han ikke kunne samle et bredt flertal for at afhænde Fjernvarme Fyn. Hvor stort et flertal har du brug for, hvis salget skal gennemføres denne gang?

- Vi gør klogt i at tage et skridt ad gangen, og jeg vil ikke gisne om bredden på et flertal for en eventuel aftale, sagde Rahbæk Juel.

- Men vi går ikke ind i en proces med en due diligence, hvis ikke der er en seriøsitet i det.

Med i budgetforliget er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Kun Venstre og Enhedslisten står uden for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce