Annonce
Odense

Budgettet er på plads: Flertal er klar til at undersøge salg af Fjernvarme Fyn

Det var sent torsdag aften, før borgmester Peter Rahbæl Juel kunne præsentere resultatet af mere end ni timers forhandlinger om næste års budget. Et budget, der blandt andet rummer aftalen om at undersøge muligheden for at sælge Fjernvarme Fyn. Foto: Erik Thomsen
Det blev overraskende en del af forhandlingerne allerede onsdag, men torsdag besluttede et politisk flertal så at se nærmere på muligheden for at sælge Fjernvarme Fyn og derved hente et væsentligt, treceifret millionbeløb til velfærdsinstitutioner.

Det blev afsløret allerede onsdag i byrådssalen: At der gennem noget tid har været fortrolige drøftelser om et salg af Fjernvarme Fyn til det brugerejede Energi Fyn.

Og torsdag - efter mere end ni timers forhandlinger om næste års kommunale budget - enedes seks ud af otte byrådspartier så om i første omgang at sætte gang i en såkaldt due diligence. Altså en undersøgelse af mulighederne for et sådant salg.

- Vi er meget optagede af at sikre, at der fortsat vil være ro på priserne for forbrugere og erhvervsliv, og at der er fokus på grøn omstilling og udfasning af kul, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Og så vil vi som forligspartier selvfølgelig også kigge grundigt på bundlinjen, inden vi beslutter os for, om vi vil sælge.

Odense Kommunes fortjeneste af salget vil formentlig nå det, der betegnes som et væsentligt, trecifret millionbeløb, og den politiske tanke er at bruge millionerne på blandt andet at bygge nye daginstitutioner til den stigende mængde børn, opføre nye boliger til ældre og renovere slidte folkeskoler.

Pengene skal bruges over en 10-årig periode.

Annonce

Sat uden for

Det var til tydelig og stor frustration for især Peter Rahbæk Juel, at Venstres politiske ordfører Christoffer Lilleholt onsdag i slutningen af sin budgettale præsenterede idéen om fjernvarmesalget.

- Det er et usædvanligt forslag at bringe op på den måde, sagde borgmesteren i byrådssalen og mindede om de de dybt fortrolige møder, han havde haft om sagen med Venstre og med Økonomiudvalget.

- Så jeg vil anbefale, at vi ikke tager diskussionen her. Der er både en medejer i Nordfyns Kommune og medarbejdere i de to selskaber at tage hensyn til, understregede han.

Lilleholt forklarede, at Venstre allerhelst havde bragt forslaget ind i torsdagens afsluttende forhandlinger bag lukkede døre, men at det ikke var muligt, efter Rahbæk Juel i sidste uge meddelte, at Venstre ikke var velkomne til torsdagsforhandlingerne. Fordi de med deres insisteren på at omprioritere mindre til velfærd end flertallet havde sat sig selv udenfor.

Beskidte tricks

Torsdag brugte det meste af Venstres byrådsgruppe alligevel nogle timer på rådhuset - uden for forhandlingslokalet - og både Christoffer Lilleholt og Jane Jegind afviste, at de ved på den vis at lægge salgsforslaget frem havde forbrudt sig mod nogen skrevne eller uskrevne regler.

Christoffer Lilleholt, er det i virkeligheden ikke en tak for sidst, fordi I blev smidt ud af forhandlingerne?

- Overhovedet ikke. Der er ikke patent på idéer, og det var ikke os, men borgmesteren, der valgte at nævne de fortrolige forhandlinger.

Men Jane Jegind, det er jer, der bringer idéen på bordet midt i et forhandlingsforløb, du er vidende om?

- Det er meget længe siden, vi sidst har hørt noget. Det er ikke sådan, vi render til møder om det hele tiden.

Hvis nogle nu synes, I bruger beskidte tricks, hvad er så jeres svar?

- Det er også et beskidt trick at smide os ud af budgetforhandlingerne, inden de er begyndt, sagde Lilleholt.

Så er vi tilbage ved, at det er en tak for sidst?

- Overhovedet ikke. Det er svært at sige noget i et lukket rum, man ikke er inviteret ind i.

Et skridt ad gangen

Peter Rahbæk Juel forventede efter budgetunderskrivelsen sent torsdag aften, at det vil tage op mod et års tid, inden der kan sættes en eventuel underskrift på et salg af Fjernvarme Fyn.

- Vi skal tage os tid til at undersøge det ordentligt, så vi kender de præcise vilkår for et salg.

Din forgænger Anker Boye droppede et lignende salg i 2013, fordi han ikke kunne samle et bredt flertal for at afhænde Fjernvarme Fyn. Hvor stort et flertal har du brug for, hvis salget skal gennemføres denne gang?

- Vi gør klogt i at tage et skridt ad gangen, og jeg vil ikke gisne om bredden på et flertal for en eventuel aftale, sagde Rahbæk Juel.

- Men vi går ikke ind i en proces med en due diligence, hvis ikke der er en seriøsitet i det.

Med i budgetforliget er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Kun Venstre og Enhedslisten står uden for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Der hviler en dyne af angst over Seden efter brandattentater

1995 To gange i løbet af december har ukendte gerningsmænd sat ild til Seden Skole nordøst for Odense. Nu venter beboerne kun på den næste ulykke. En beboer, der ønske at være anonym, fortæller, at der ligger en dyne af angst over lokalsamfundet. Han fortæller om trusselsbreve, afpresning af personalet på skolen og panik blandt lærerne. Flere har angiveligt følt sig tvunget til at blive hjemme fra skolen. - Der har været trusler om flere ildspåsættelser, og det tager vi alvorligt. Men borgerne i området har ingen grund til at være bange, siger lederen af politiets områdekontor, Jørn Hestelund. Han mener, at det handler om skoletrætte elever, der på den måde forsøger at gøre sig interessante. 1970 Ved rejsegildet i går på de nye lufthavnsbygninger i Odense blev der ikke lagt skjul på, at arbejdet er langt mere forsinket, end man kunne have forudset. I virkeligheden skulle bygningerne have stået færdige for længst, men nu er lufthavnen under tag og vil til foråret kunne åbne i fuldt omfang. Det var en stor lettelse, da man for et halvt år siden kunne tage en del af de nye bygninger i brug og dermed befri passagerne for at skulle vente i et telt. Rejsegildet i går omfatter ekspeditionsbygning, kontroltårn, cafeteria og køkkenregioner. Når det nye tårn tages i brug til foråret, installeres et nyt system, der gør det muligt at foretage flere operationer ved lav skyhøjde og dermed undgå flere aflysninger. 1945 På grund af det glatte føre er der i Odense sket en række ulykker, der krævede ambulancehjælp Således blev Falcks ambulance tilkaldt i morges kl. 8.30 til hjørnet af Læssøegade og Hunderupvej, hvor fru Brøchner Hansen, Hannerupgaardsvej 23, var styrtet med cyklen, hvorved hun havde brækket den ene arm og pådraget sig en hjernerystelse. I går eftermiddags måtte Falcks ambulance til Vestergade 96, hvor fru Ingeborg Gadbjerg, Lahnsgade 16, var faldet så uheldigt, at hun forslog hovedet og den ene arm. Hun førtes til skadestuen, og samme sted bragtes træindustriarbejder Th. Nielsen, Rødegaardsvej 82, der var blevet kvæstet ved på cykel at være tørnet sammen med en bil i Nørregade.

Annonce