Annonce
Kerteminde

Politisk drama i gang i Kerteminde: - Konservative forsøger at få DF til at løbe fra aftale

Klavs Norup Lauridsen (K) til venstre og Terje Pedersen med fronten til. Bag ved står Jan Johansen (S) til venstre og Kasper Ejsing Olesen (S) til højre. Alle i det klubhus hvor konstitueringen blev underskrevet, Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Selvom et flertal har skrevet under på en konstitueringsaftale, der giver socialdemokratiets Kasper Olesen fire år mere som borgmester, forsøger Konservative i disse dage at få brudt aftalen og sikre sig selv pladsen for bordenden. Det fortæller en række centralt placerede kilder til Fyens Stiftstidende.

Opdateret 20.14 med en kommentar fra Klavs Lauridsen.

Nordøstfyn: Konservative har ikke opgivet borgmesterdrømmen i Kerteminde.

Lige siden Terje Pedersen fra DF skrev under på konstitueringen, der giver Kasper Olesen (S) fire år mere som borgmester, har Konservative presset på for at få ham til at droppe den indgåede konstituering.

Annonce

Det fortæller en række kilder helt tæt på forløbet. De beretter uafhængigt af hinanden, hvordan Konservative ikke bare på valgaftenen, men også dagen efter har forsøgt at få Terje Pedersen til at springe fra aftalen.

Det er sket både ved opkald til Terje Pedersen selv, kontakt til hans bagland og parti på Christiansborg. Dansk Folkepartis andet byrådsmedlem Lone Kiilerich - der ikke blev genvalgt - er også blevet kontaktet, bekræfter hun til Fyens Stiftstidende.

Så sent som i onsdags - dagen efter valget - modtog hun et opkald fra Konservatives Kent Valsøe.

- De fortæller, at de mener, at Terje (Pedersen, red.) skal komme tilbage til den blå blok, og at han her ville kunne få det samme, som han har fået i rød blok, siger Lone Kiilerich.

Hun forstår egentlig godt, at Konservative ikke vil opgive borgmesterdrømmen, selv om partiet selv har skrevet under på konstitueringen, der sikrer Kasper Olesen (S) fire år mere som borgmester. Men hun forstår bare ikke, hvorfor tilbuddene om poster til Terje Pedersen først kommer nu.

Tilbød intet

- Det er klart, at de (Konservative, red.) forsøger at gøre alt, men det skulle de have gjort inden. Det var først, da de fandt ud af, at de mistede borgmesterposten, at de tænkte ”nu brænder lokummet”. For på valgaftenen begyndte vi med at snakke inde ved Konservative, Venstre og Nye Borgerlige. Her fik vi intet tilbudt.

- Det eneste, der var klart, var, at Klavs (Lauridsen, red.) skulle være borgmester. Der blev ikke tilbudt noget som helst. Der var ikke noget med, at de kom med noget til gengæld for, at vi gjorde ham til borgmester. Intet, siger Lone Kiilerich.

Derefter gik Danske Folkeparti ned til SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet, der sad i klubhuset udenfor hallen.

- Der siger Kasper (Olesen, red.), "det og det vil vi tilbyde, hvad siger du til det?", fortæller Lone Kiilerich.

Tilbuddet var en post som viceborgmester og en post som formand for plan- og teknikudvalget. Tilbuddet tog DF-lejren imod.

- Det er en meget stor indflydelse at få med kun ét mandat, fortæller Lone Kiilerich, der bekræfter, at Konservative gentagende gange tilbød DF det samme i timerne efter, at konstitueringen var underskrevet og altså også i går onsdag.

Fyens Stiftstidende har talt med Kent Valsøe fra De Konservative, der ikke ønsker at kommentere på historien eller på nogen måde medvirke i en artikel.

Efterfølgende har avisen fået et interview med Klavs Lauridsen, der blandt andet svarer:

- Jeg har ikke kontaktet Terje på et eneste tidspunkt, og jeg ved godt, at Kent har snakket, men der er også nogen, der har ønsket at snakke med Kent, fordi der lige nu er nogen, der overvejer, hvor henne man står som Dansk Folkeparti. Så der er måske også nogen, der søger mening med det her internt i Dansk Folkeparti, lyder det fra Klavs Lauridsen i artiklen.

Annonce

- Ærgerligt

Kasper Olesen - der altså er borgmester nu og de næste fire år, hvis ikke konstitueringen brydes - kender godt historierne om Konservatives mange forsøg på at få Terje Pedersen til at springe fra aftalen.

- Det er rigtigt ærgerligt, hvis det igen viser sig, at Kerteminde Kommune skal være kendt for, at et ord ikke er et ord og en underskrift ikke er en underskrift. Det vil godt nok være en dårlig start på den her byrådsperiode.

Kommer det bag på dig, at Konservative forsøger at få Terje til at skifte mening?

- Ja, det gør det faktisk. De sagde til mig forleden dag, at hvis de fik to poster, skulle de nok bakke om om aftalen. Jeg snakkede med Klavs Lauridsen i går, hvor de sagde, at de ikke havde kontaktet DF, men det har det jo så vist sig, at det har de gjort.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce